Mısır için 3 aşamalı çözüm önerisi

Mısır'da askeri darbenin ardından azledilen hükümetin Başbakanı Hişam Kandil, ülkesinin sıkıntılı süreci atlatması için 3 aşamalı öneride bulundu.

Mısır için 3 aşamalı çözüm önerisi

Sessizliğini internet üzerinden yayımladığı görüntüyle bozan Hişam Kandil, 3 aşamalı önerisini, ''Taraflar arasındaki gergin ortam giderilerek sakinleşilmesi, üzerinde müzakere edilebilecek genel ilkelerin belirlenmesi ve krizden çıkış için yol haritasının tartışmaya açılması'' diye özetledi. 

Kandil, ülkesinin krizden çıkması için şu önerilerde bulundu:

''30 Haziran'dan sonra tutuklananların serbest bırakılması, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyeleri ile ilgili siyasi yargılamanın durdurulması, kurulacak bağımsız komisyonla Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde meydana gelen katliamın araştırılması, Mursi'nin sağlık durumunun anlaşılması için oluşturulacak bir heyetin ziyaretine gitmesi, taraflar arasında basında yer alan karalama kampanyalarına son verilmesi ve gösterilerin belirli yerlerde yapılması.''

Genel ilkelerin belirleneceği 2. aşamayla ilgili Kandil, "Burada üzerinde anlaşılacak genel ilkeler, Mısır halkının menfaatinin öncelenmesi ve meşruiyete sahip çıkılması, halkın sesine kulak verilmesi, demokratik sürecin işleyişinin sağlanması ve devlet kurumlarının çökmesine engel olunmasıdır'' dedi.

Tarafların yatışması ve Mursi'nin ziyaret edilip, sağlık durumuyla ilgili bilgi alınmasından sonra 3. aşama olan yol haritasının tartışmaya açılmasına geçilebileceğini belirten Kandil, ''Yol haritası tartışılırken, atılacak her adımda halkın sesine kulak verilmelidir. Meşruiyeti halk belirler.'' ifadesini kullandı. 

AA

<< Önceki Haber Mısır için 3 aşamalı çözüm önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER