Mozambik'te halk böcek ve otla besleniyor

Mozambik'te yaşanan sel felaketinden sonra aç kalan, halk ot ve böcek yiyerek beslenmeye çalışıyor.

Mozambik'te halk böcek ve otla besleniyor

BM'den yapılan açıklamada, Mozambik'te şiddetli yağışların ardından gelen selde ölü sayısının en az 36 olduğu belirtildi. BM ayrıca, sahil şehri Xai-Xai'de su seviyesinin yükselmeye devam ettiğini, sellerden etkilenenlerin rakamının 100 bini aşabileceği konusunda uyardı.   

Mozambik'e komşu Güney Afrika'nın güneydoğu kesiminde de etkili olan şiddetli yağışlarda okyanusun suları tehlikeli boyutlarda yükseliyor. Mozambik'in yanında Botswana ve Güney Afrika'da da seller bir çok bölgeyi vurmuş durumda. 

BM'nin en son verilerine göre, Mozambik'te selin en çok etkili olduğu Gaza eyaletinde 26 kişi hayatını kaybetti.  Gaza'nın Chokwe ve Guija bölgelerinde selden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan 65 bin kişiden 50 bini geçici barınaklarda hayat mücadelesi veriyor ve acil olarak gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. 

BM Mozambik ofisi, şu ana kadar 85 bin kişinin selden etkilendiğini, 68 bin kişinin geçici kamplara alındığını açıkladı. BM'nin Mozambik  İnsani Yardım Koordinatörü Jennifer Topping, ülkedeki en son durumu şöyle özetledi: "Hükümet ile beraber acil olarak  Gaza'ya temiz su, gıda ve çadır yetiştirmeye çalışıyoruz. İhtiyaçlar arttıkça fazlasını göndereceğiz." 

KİMSE YOK MU DERNEĞİ MOZAMBİK'E YARDIMA HAZIRLANIYOR 

Mozambik- Türk İşadamları Derneği Sekreteri Mustafa Yıldız, Mozambik'teki durumla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kimse Yok mu Derneği'nden acil yardım istediklerini söyleyen Yıldız, selin ardından binlerce evin kullanılamaz hale geldiğini, çok sayıda vatandaşın açlıkla mücadele ettiğini ve artan  malarya hastalığının büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. 

AĞAÇLARA TIRMANAN HALK BÖCEK YİYOR

Yıldız, Gaza eyaletinin Chokwe, Guija, Chibuto ve Xai Xai bölgelerinde yaklaşık 10 bin kişinin evsiz kaldığını, binlerce insanın evlerinin damlarında ve ağaçların tepelerinde hayat mücadelesini verdiğini üzülerek anlattı. Yıldız öte yanda aç kalan insanların otlarla ve  böceklerle beslenmeye başladıklarını da söyledi. 

Chibuto bölgesinde tarım işi ile uğraşan Türk iş adamı Enes Ulusan ise, Gaza eyaletinden aldıkları bilgilere göre, 100 bin kişinin açlıkla karşı karşıya geldiğini aktardı. 10 bin kişinin de evsiz kaldığını dile getiren Ulusan, kendilerine ait 10 binlerce dönüm tarım arazilerinin de sular altında kaldığını kaydetti. Bölgeye kara yoluyla ulaşımda sıkıntı yaşandığını aktaran Ulusan, yapılacak gıda yardımlarının büyük önem taşıdığını belirtti.

Mozambik'in başkenti Maputo'da faaliyetini sürdüren Söğüt Eğitim Kurumları (Willow International School) ve  Mozambik Türkiye İşadamları Derneği yaşanan bu felaket için yardım kampanyası başlattı.   

CİHAN
<< Önceki Haber Mozambik'te halk böcek ve otla besleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER