Ve Irak'ta korkulan oldu!

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi liderliğindeki Tecdid (Yenilenme) Hareketi, Irak ordusunu göstericilere saldırma emirlerine itaat etmeme ve göstericilerin yanında yer alma çağrısında bulundu.

Ve Irak'ta korkulan oldu!

Halk ile güvenlik güçleri arasında çatışma

Kerkük ve Bağdat'tan Süleymanbeg'e yönlendirilen Maliki'ye bağlı SWAT güçleri ile halk arasında çatışmalar başladı. SWAT güçlerinin Süleymanbeg'de göstericilere karşı helikopter ve tank kullandığı, hastanelere henüz ulaşan yaralı veya ölünün bulunmadığı öğrenildi.

Süleymanbeg'de SWAT güçleri tarafından giriş ve çıkışlarda kontrol noktaları oluşturulduğu belirtildi.

Öte yandan Musul'un Geyyara bölgesinde de çatışmaların meydana geldiği bildirildi. Selahaddin iline bağlı Süleymanbeg kasabasında dün göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, 7'si asker 10 kişi yaşamını yitirmişti. Irak güvenlik güçlerinin, Havice'deki göstericilere müdahalesi üzerine 53 kişi ölmüş, 114 kişi yaralanmıştı.



Irak'ın Selahaddin iline bağlı Süleymanbeg  kasabası sakinlerinin, bölgede dünden bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle  evlerini terk etmeye başladığı bildirildi. Tecdid Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Irak ordusu, cephesi olmayan yerden çekilmelidir. Ordunun görevi, vatandaşları öldürmek ve baskılara  boyun eğmek değildir. Ordu çatışmada taraf olmayı ve baskıcı zalimlerin maşası haline gelmeyi kabul etmemelidir" ifadelerine yer verildi.

Orduyu Arap Baharı ülkelerinde yaşananlardan ders almaya çağıran Tecdid  Hareketi, Havice'de meydana gelenleri "mezhep temelli soykırım" olarak  nitelendirerek, suçluların er ya da geç cezasını bulacağını belirtti. 

Öte yandan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Havice'de silah seslerinin  susmasını ve Irak ordusuna ait güçlerin derhal bölgeden çıkmasını istedi. Kerim, "Havice'de yaşananları kınıyoruz. Olaylarda ölen ve yaralananların  ailelerine yardım etmeye hazırız. Bu olaylar, Kerkük halkına zarar veriyor ve  bize baskıcı rejimleri hatırlatıyor. Irak ordusuna ait güçlerin Kerkük'ten çıkmasını istiyoruz" dedi.
         
"Acil soruşturma" çağrısı
         
BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilicisi Martin Kobler, Havice'de  meydana gelen olaylar hakkında "acil soruşturma" başlatılması çağrısında  bulundu.

Kerkük valiliği yetkilileri ile düzenlediği ortak basın toplantısında  Kobler, "Havice'de meydana gelenleri takip ediyoruz. BM Irak Misyonu (UNAMI)  hükümetteki üst düzey yetkililerle iletişime geçti, ancak ordu Havice'ye  girmemizi istemedi" diye konuştu. Kobler, "Şiddetin her çeşidini kınıyoruz. BM, resmi olarak gösteri  yapmanın anayasal bir hak olduğunu söyledi. Irak hükümetine şiddete yönelmemesi  çağrısında bulunuyoruz. Kerkük ve Havice'deki yetkililerin önerilerini dinlemek  için buraya geldim çünkü çözümün siyasi olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini  kullandı.
         
"Karanlık güçler, şiddet sayfasını yeniden açıyor"
         
 Şii lider Mukteda es-Sadr, Irak hükümetinin istenmeyecek sonuçlar doğuracak şiddet olaylarını yeniden başlatması karşısında şaşkın olduğunu ifade etti.  Sadr yaptığı yazılı açıklamada, Havice'de yaşanan olayları incelemek  üzere parlamento komisyonu ve bağımsız hükümet komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Ne zaman Irak'ta şiddet olaylarının kapısı kapandı veya  yakında kapanacak desek bazı karanlık güçler kan ve şiddet sayfasını yeniden  açıyor" denildi.  Irak güvenlik güçlerinin, dün Havice'deki göstericilere müdahalesi  neticesinde 53 kişi ölmüş, 114 kişi yaralanmıştı.


Süleymanbeg sakinleri, evlerini terk etmeye başladı
         
Irak'ın Selahaddin iline bağlı Süleymanbeg  kasabası sakinlerinin, bölgede dünden bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle  evlerini terk etmeye başladığı bildirildi.

Selahaddin kentine bağlı Tuzhurmatu Belediye  Başkanı Şelal Abdul Ahmed, Süleymanbeg sakinlerinin bölgede güvenlik güçleri ve  silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk ederek,  Tuzhurmatu kasabasına geldiklerini belirtti.  Abdul, Irak ordusuna bağlı güvenlik güçlerinin kontrolü sağlamak için  bölgede konuşlandığını kaydetti.   

<< Önceki Haber Ve Irak'ta korkulan oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER