Ege İhracatçı Birlikleri'nden Almanya ile dış ticareti arttıracak anlaşma


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Türkiye'nin en büyük dış ticaret partnerlerinden Almanya'nın, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile Ege Bölgesi ihracatçılarının dış ticaretini daha da arttıracak bir işbirliği protokolü imzaladı. EİB organizasyonu, odanın katılımı ve Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Thomas Gerlach himayesinde, "Almanya Pazarı İş Fırsatları ve Kültürler Arası İlişkiler" konulu bir de seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Almanya'nın Türkiye ve Ege Bölgesi'nin önemli bir partneri olduğunu belirterek, "Almanya, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Egeli ihracatçıların en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Üyelerimizce Almanya'ya, geçtiğimiz yıl 1 milyar 128 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bölgemizin toplam ihracatında Almanya'nın payı yüzde 11 oldu. Almanya, Türkiye genelinde de yıllardır başlıca ihracat pazarımız; geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik." dedi.

ALMANYA'YA İHRACATTA HEDEF 50 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin ithalatında da Almanya'nın çok büyük paya sahip olduğuna dikkat çeken Ünlütürk, şöyle devam etti: "Almanya, Çin'in ardından en büyük tedarikçimiz. 2015 yılında karşılıklı ticaret hacmimiz 35 milyar doları aştı. Avrupa Birliği'nin en güçlü ve istikrarlı ekonomisine sahip Almanya, bizler için hala büyük bir potansiyel barındırıyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Almanya'ya ihracatımızı 50 milyar dolara, karşılıklı ticaretimizi ise 100 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz."

EİB'nin, Nürnberg şehrinde yapılan ve alanında dünyanın en büyüğü olan Biofach Organik Ürünler Fuarı'na 17 yıldır milli katılım organizasyonu düzenlediğine de değinen Ünlütürk, "Bu yıl 18. kez Türkiye milli katılım organizasyonunu düzenliyoruz. Bu fuarda, firmalarımızın Alman muhataplarıyla iş ilişkileri kurmalarını sağlıyoruz. Bu bile bizim Almanya pazarına ne kadar önem verdiğimizin ve bu pazarda gördüğümüz potansiyelin bir göstergesidir." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticareti geliştirmek istediklerini belirten Başkonsolos Gerlach da, "Yerimizde durursak bu, geri gitmek anlamına gelir. Ege Bölgesi'nin ihracatının artması için işbirliği yapalım. Bu işbirliği protokolü, buna olanak sağlayacak. Biz de vize vermeyi kolaylaştırarak çabalarınıza destek olacağız." dedi.

'KALİTE VE YENİLİKÇİLİK ÖN PLANA ÇIKMALI'

Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki değişimine hayran olduklarını ifade eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Frank Kaiser ise 20 yıl önceye göre çok daha iyi bir girişimcilik modeli gördüklerini belirtti. Kaiser, şunları kaydetti: "Türkiye, orta gelir tuzağına takıldı. Bu tuzaktan kaliteyi arttırarak, yenilikçiliği öne alarak çıkabilir. Biz iki taraflı ticareti arttırmak istiyoruz, 'kazan kazan' modeliyle gelişebiliriz. Türkiye'deki Alman girişimciler, yerel girişimcilerle işbirliğine büyük önem veriyor. Bu modeli destekliyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Ege İhracatçı Birlikleri'nden Almanya ile dış ticareti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER