Atanamayan öğretmenlerin hayalleri başka bahara kalıyor

Dershanelerin kapatılmasıyla birlikte işsiz öğretmen sayısına en az 50 bin kişi daha eklenecek. Kadro vaadi verilen dershane öğretmenlerine ise 4 sınav ve bir mülakat şartı sunulması planlanıyor.

Atanamayan öğretmenlerin hayalleri başka bahara kalıyor

  • Atanamayan öğretmen sorunu, 50 bin dershane öğretmeninin MEB'e geçmesiyle kronikleşecek
  • Alınacak dershane öğretmenleri 4 ayrı sınava tabii tutulacak, ayrıca mülakat da yapılacak.  
  • Öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç tip öğretmenlik sistemi geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlanan yasa taslağında eğitime darbe vuracak değişikliklerin yanında, öğretmenlerle ilgili de bir çok çarpıcı detay bulunuyor.  

Mevcut durumda her sene atanamayan binlerce öğretmen varken, dershanelerin kapatılmasıyla birlikte bu sayıya en az 50 bin öğretmen daha eklenecek. Türkiye genelinde 1 milyon 234 bin öğrencinin eğitim aldığı dershanelerde çalışan 20 bin personel de hesaba katıldığında, yeni bir işsizler ordusu oluşacak. 

İşsiz kalan öğretmenlere kadro vaadi verilse de, bu mülakat şartına bağlanacak. KPSS sınavını derece ile kazanıp kadro açılmaması sonucu atanamayan binlerce öğretmen ise dolan kadrolar sebebiyle hayallerini başka bahara bırakacak.

4 AYRI SINAV YAPILACAK 

Mevcut kanunun 43. maddesinde yapılacak değişikliğe göre eğitim bilimleri, genel yetenek ve genel kültür ile alan bilgisi sınavlarını başarıyla geçecek olan öğretmen adayı ayrıca mülakata alınacak. Adaylar, mülakatı kazandığı takdirde öğretmen olabilecek. Böylece bir öğretmen 4 ayrı sınava tabi tutulmuş olacak

Hakim ve savcı adaylarına getirilen mülakat sınavlarının ardından yurtdışında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamak isteyenlere de mülakat sınavı geliyor. Yasa taslağına göre öğrencinin yurtdışına gönderilmesinde ALES puanı ve mezuniyet notunun yanı sıra mülakat sınav puanı da etkili olacak. Hakim ve savcı sınavlarından sonra yapılan mülakat sınavları, özellikle CHP ve MHP tarafından yargıda kadrolaşma eleştirilerinin odağına oturmuştu.




<< Önceki Haber Atanamayan öğretmenlerin hayalleri başka bahara kalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER