'Beni Moğolistan’a defnedin'

Moğolistan’da faaliyet gösteren Türk-Moğol okullarının bağlı olduğu Yadigar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Adem Tatlı, geçirdiği trafik kazasında vefat etti.

'Beni Moğolistan’a defnedin'

Ailesine ısrarla “Ölürsem beni Moğolistan’a gömün, yoksa size hakkımı helal etmem.” diye vasiyet eden Tatlı, Türkiye’ye getirilmeyecek. 13 yıldır Moğolistan’da bulunan 6 yıldır da bu ülkedeki Türk okullarının genel müdürlüğünü yapan 39 yaşındaki Adem Tatlı’nın vefatı hem Moğolistan’daki hem de Türkiye’deki dostlarını yasa boğdu. ‘Dua bekliyorum’ Geçen ay Türkiye’ye gelerek akrabalarıyla helalleşen Tatlı’nın arkadaşlarına gönderdiği son kandil mesajı ise şöyle: “Benim olsa bu dünya, kurtuluşa çözüm yok. Bir dua bekliyorum, başka şeyde gözüm yok.”
Kaza önceki gün Dahran’daki okuldan Ulan Bator’a dönüş sırasında meydana geldi. Okulda çalışmalarını tamamlayan Tatlı ile üç kişinin bulunduğu otomobil şehir merkezine 40 kilometre mesafede takla attı. Aracın ön koltuğunda oturan Tatlı, vefat ederken, üç kişi yaralı olarak kurtuldu. Memleketi Kastamonu’da bulunan Tatlı’nın eşi Aysel Tatlı’ya vefat haberini kardeşi Eyüp Sinan Ulusoy verdi. Kazayı duyan akrabaları ve Ankara’daki yakınları Tatlı’nın cenazesini Türkiye’ye getirmek için hazırlık yaparken, eşi Aysel Tatlı, Adem Tatlı’nın Moğolistan’da gömülmek istediğini vasiyet ettiğini söyledi. Bunun üzerine akraba ve yakınları cenazeyi getirme girişimlerinden vazgeçerek Moğolistan’a gitmeye karar verdi. Başta Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca olmak üzere Tatlı’nın yakınları yarın uçakla Moğolistan’a gidecek. Tatlı’nın cenazesinin pazartesi defnedilmesi planlanıyor. Akrabalarıyla helalleşmiş Eyüp Sinan Ulusoy’un verdiği bilgiye göre haziran ayında ailesiyle Türkiye’ye gelen Tatlı, Kastamonu’da bir süre kaldıktan sonra memleketi Afşin’e gitmiş. İlk defa bu kadar uzun süre Türkiye’de kalan ve “İlk defa çocuğumla ilgilenebildim.” diyen Tatlı, eşi ve 6 yaşındaki oğlu Ömer Faruk’u eşinin memleketi olan Kastamonu’ya bırakmış. Önümüzdeki ay Moğolistanlı işadamlarını Türkiye’ye getirmek için 5 Ağustos’ta Moğolistan’a dönen Tatlı, Ankara’da yaptığı görüşmelerde de Moğolistan’daki okulların eksikliklerinin giderileceğine dair söz almış. Tatlı’ya çalışmaları nedeniyle Moğolistan Cumhurbaşkanı Natsagiin Bagabandi tarafından geçen sene ‘dostluk madalyası’ verilmişti. Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, Tatlı’yı anlatırken, “Manevi derinliği olan, saygılı, samimi, ihlaslı, mütevazı ve gayretli bir arkadaşımdı. Moğolistan’ı kendisine ikinci vatan edinmişti.” ifadelerini kullanıyor. Tatlı’nın liseden arkadaşı Mahmut Şerbetci ise, “O tam bir eğitim sevdalısıydı. Bu yaz Afşin’e geldiğinde ilk kez tatil yaptığını söylemişti.” dedi. Tatlı’nın vasiyeti yerine getiriliyor Eğitim gönüllüsü Adem Tatlı’nın kayınbiraderi Eyüp Ulusoy eniştesiyle ilgili şunları söyledi: “Kardeşime defalarca yakında öleceğini biliyormuş gibi Moğolistan’a defnedilmek istediğini vasiyet etmiş. Başka hiçbir şey vasiyet etmemiş. ‘Moğolistan’a defnetmezseniz hakkımı helal etmem.’ diye sıkı sıkı tembihlemiş.” Tatlı’nın 7 yıl sonra gittiği memleketinde daha önce hiç yapmadığı şeyleri yaptığını anlatan Ulusoy, “7-8 yıldır görmedikleriyle helalleşmiş. Tanıdıklarından tek tek haklarını helal etmelerini istemiş.” dedi. Vasiyeti gereği Tatlı, Moğolistan’a defnedilecek.
<< Önceki Haber 'Beni Moğolistan’a defnedin' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER