Fatih Koleji öğrencilerine TÜBİTAK'tan ödül

TÜBİTAK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 'Enerji Verimliliği Proje Yarışması' düzenledi.

Fatih Koleji öğrencilerine TÜBİTAK'tan ödül

Türkiye için Dünya ile yarışıyor" mottosuyla eğitimin nabzını tutan Fatih Koleji  öğrencileri H. Fatih Türkgenç ve M. Emin Şahintürk, TÜBİTAK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen 'Enerji Verimliliği Proje Yarışması'nda Konutlarda kullanılan soğutucularda enerji giderlerinin düşürülmesi‘’ projesi ile mansiyon ödülü kazandı.
 
Konut, sanayi, ulaşım ve tarım sektörlerinde, enerjinin verimli kullanılması konusunda gençlerin daha bilinçli olması amacıyla düzenlenen yarışma Türkiye ekonomisine ülke çapında katkıda bulunabilecek, uygulanabilir projeleri ödüllendirmeyi amaçlıyor. 200'den fazla projenin katıldığı yarışmada ilk 5'e girerek ödül almaya hak kazanan Fatih Koleji öğrencilerinden H. Fatih Türkgenç, "Yaptığımız araştırmada Türkiye'deki tüketicilerin eski buzdolaplarını kullanılmaz duruma gelene kadar değerlendirdiklerini tespit ettik. Bu aslında güzel bir bilgi gibi görünse de eski tip buzdolapları soğutucu akışkanı sera etkisine sebep oluyor ve ozon tabakasına zarar vermesi açısından aslında olumsuz bir durum." dedi. Eski tip buzdolaplarının A sınıfı diye tabir edilen yeni nesil buzdolaplarına göre çevreye zarar verebildiğini ve enerji kaybına neden olabildiğini hatırlatan Fatih Koleji öğrencisi M. Emin Şahintürk ise "Biz projemizde eski tip buzdolaplarının kompresörlerini A sınıfı buzdolaplarının kompresörüyle değiştirdik. Bunun sonucunda hem enerji tasarrufu sağlandı, hem de çevreye zararlı gazların kullanımı engellendi." şeklinde konuştu. 
 
Fatih Koleji Proje Koordinatörü Turan Tekin, "Proje aslında basit önlemlerle hem ailenin ekonomik bütçesine, hem de çevreye fayda sağlanabileceğini gösteriyor." şeklinde konuştu.  Eski buzdolaplarındaki değişimden sonra farklı zaman ve sıcaklıklarda ölçümler yapıldığını belirten Tekin, "Proje sonucunda basit birkaç tedbirle hem %70 enerji tasarrufu sağlandığını hem de gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakıldığını tespit ettik." diye konuştu. 
 
‘’Konutlarda kullanılan soğutucularda enerji giderlerinin düşürülmesi‘’ Projesi
 
Eski tip diye tabir edilen buzdolaplarındaki soğutucu akışkan sera etkisine sebep veriyor ve ozon tabakasına zarar vermenin yanı sıra enerji kaybına da neden olduğu bilinmektedir. Yapılan Araştırmalarda Türk tüketicisinin eski tip buzdolaplarını yenisi ile değiştirse bile atmadığı, yazlıklarda, köy evlerinde değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Türkiye'de A sınıfı kategorisi dışında 'eski tip' diye tabir edilen  15-25 milyon civarında buzdolabı olduğu tahmin ediliyor. Bu buzdolaplarındaki kompresör sistemi A sınıfı sistemlerle değiştirilip, farklı ölçümlemelerle kazanımın hesaplandığı proje sonuçlarında %70'e varan enerji tasarrufu sağlandığı gözlemlenmiştir. Projede eski tip kompresörlerdeki soğutucu akışkan etkisi de değiştiği için çevreye zarar veren gazların salınımı da engellenmiş oluyor. Proje sayesinde, eski buzdolapları 250 liralık bir yenileme ile hem A sınıfı statüsüne geçip enerji tasarrufu ile maliyetini çıkarıyor, hem de gelecek nesillere daha temiz bir çevrede yaşama imkanı sunuyor.


<< Önceki Haber Fatih Koleji öğrencilerine TÜBİTAK'tan ödül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER