Öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren karar

Lise öğretmenleri artık Fen-Edebiyat Fakülteleri'nde yetişecek. YÖK bazı öğretmenlik bölümlerine 2013 yılında kontenjan vermedi.

Öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren karar

  • YÖK bazı öğretmenlik bölümlerine kontenjan klavuzunda yer vermedi.
  • Lise öğretmenleri, Eğitim Fakülteleri yerine Fen-Edebiyat Fakülteleri'nde yetişecek.
  • Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti ve Fen-Edebiyat Fakülteleri'nin işlevinden uzaklaşacağı belirtti.
  • Faruk Ardıç: Bu kararla, iki fakültenin de açılış amaçları gözden geçirilmeli.

2013 yılından itibaren biyoloji öğretmenliği, fizik öğretmenliği, matematik öğretmenliği, kimya öğretmenliği, tarih, coğrafya, felsefe grubu ve Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümlerine öğrenci alınmayacak. 

Eğitim fakültelerin yeniden yapılandırılması ve ihtiyaca göre öğretmen branşlarının belirlenmesine bağlı olarak YÖK “2013-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda” söz konusu öğretmenlik bölümlerine yer vermedi.

Temel kuruluş amaçları “Temel bilimlerde araştırmacı ve uzman yetiştirmek” olan Fen-Edebiyat Fakülteleri işlevlerinden uzaklaşacak ve öğrencileri kendi alanlarında uzmanlaşma yerine, öğretmenlik beklentisine yöneltecek ve bir nevi bu fakülteleri Eğitim Fakültelerinin bir kopyası haline geleceği savunuluyor. 

2013 öğretim yılında öğrenci almayacak olan Eğitim fakültesinde 113 programda toplam 3452 kontenjanı vardı. 

Eğitim fakültelerin lise öğretmenlikleri bölümlerinin kapatılmasıyla ilgili Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç şöyle dedi: 

“Lise eğitimine branş öğretmeni yetiştirme pozisyonunda olan eğitim fakültelerinin özellikle pedagojik formasyon birikiminden istifade edilmeliydi. Liselerde ihtiyaç olan öğretmen sayıları göz önünde bulundurularak bazı bölümlerin eğitim fakültesi bünyesinde devam edebilirdi. Bir kaç yıl sonra benzer durumu fen edebiyat fakülteleri mezunları da yaşanabilecek. Bu kararla esasa açılış gayesi temel bilimlerde araştırmacı ve uzman yetiştirmek olan fen edebiyat fakülteleriyle amacı liselere öğretmen yetiştirmek olan eğitim fakültelerin açılış gayeleri tekrar gözden geçirilmesi gerekecek.”



<< Önceki Haber Öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER