Elektronik paraya düzenleme geldi! Neler değişti?

Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Elektronik paraya düzenleme geldi! Neler değişti?

Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanuna göre, elektronik para kuruluşları faaliyetlerini bankalar aracılığıyla yürütecek. Ödeme kuruluşu kredi verme faaliyetinde bulunamayacak.

Elektronik para ihraç eden kuruluş aldığı fon kadar elektronik para ihraç edecek.

Yasaya göre sistem, sistem işleticisi tarafından işletilecek. Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası'nca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek.

Merkez Bankası, sistemlerin sorunsuz ve kesintisiz işlemesini sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapacak.

Sistem işleticisi, düzenleme kapsamında Merkez Bankası'ndan izin alarak sistem işletebilecek.

BDDK, ödeme kuruluşlarının faaliyetlerini geçici olarak durdurmaya, faaliyet iznini iptal etmeye yetkili olacak.

Fonlar, tasfiyeye ya da faaliyet izninin iptal edilmesi halinde fon sahiplerinin haklarının tazmin edilmesi ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini teminen kullanılacak.

Para ya da para yerine geçen evrak veya senetleri zimmetine geçiren sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu yetkili ve görevlileri, 6 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

BDDK'da başkan yardımcısı, daire başkanlıkları ve müdürlük sayıları artırılacak.

AA

<< Önceki Haber Elektronik paraya düzenleme geldi! Neler değişti? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER