Emekli olmayı bekleyenler isyan etti

Hükümetin emeklilikte yaşa takılan 5 milyon dolayında vatandaşla ilgili 2 yıldır “Çalışıyoruz, olabilir” tarzı açıklamaları vatandaşı isyan ettirdi

Emekli olmayı bekleyenler isyan etti

Prim gün sa­yı­sı­nı dol­du­ran an­cak ‘E­mek­li­lik­te Ya­şa Ta­kı­lan­lar' için Ça­lış­ma Ba­kan­lı­ğı bün­ye­sin­de he­sap­la­ma­lar ya­pıl­dı. Ma­li­ye Ba­ka­nı Meh­met Şim­şek'in ‘Bu ül­ke bu yü­kü kal­dı­ra­maz' de­di­ği er­ken emek­li­lik ko­nu­sun­da pro­jek­si­yon ha­zır­lan­dı. Ça­lış­ma­da emek­li­lik bek­le­yen an­cak ya­şa ta­kı­lan si­gor­ta­lı­la­rın du­ru­mu da in­ce­len­di.

GÜVEN SARSILDI

An­cak ya­pı­lan ça­lış­ma­la­ra rağ­men so­mut bir adım atıl­ma­ma­sı üze­ri­ne mağ­dur va­tan­daş­lar TBMM’­yi di­lek­çe yağ­mu­ru­na tut­tu. Di­lek­çe­ler­de hü­kü­me­tin verdiği sözde dur­ma­dı­ğı be­lir­til­di. Dev­le­te olan gü­ven­le­ri­nin sar­sıl­dı­ğı ifa­de edil­di. “Biz­ler mağ­du­ri­ye­ti­mi­zin gi­de­ril­me­si için her yo­lu de­ne­dik, ma­ale­sef ba­şa­rı­lı ola­ma­dı­k” de­nil­di.

5 MİLYON BEKLİYOR

Çok­lu for­mül­ler­le er­ken emek­li ola­cak ki­şi­le­re ke­sin­ti ola­rak bağ­la­na­cak ma­aş­lar he­sap­lan­dı. Bu­na gö­re, 300 bin ki­şi­nin emek­li ol­ma­sıy­la dev­le­tin ka­sa­sın­dan 200 mil­yon li­ra çı­ka­cak. Uzun va­de­de ise 5 mil­yon ki­şi ya­şı bek­le­me­den emek­li­ye ay­rı­la­ca­ğı için dev­le­te ek ma­li­ye­ti ay­lık 2,5 mil­yar li­ra ola­cak.

5 YIL İÇİN YÜZDE 5 KESİNTİ

Hükümetin üzerinde çalıştığı formüle göre emeklilik yaşına kalan süreler ay olarak belirlendi. 14 aydan 2 yıla kadar yaşı bekleyenler bir kategoriye daha sonrakiler 3, 4 ve 5 yıl olarak tespit edildi. Emekli aylığı için 5 yıl bekleyenlerden yüzde 5 kesinti, 4 yıl kalanlardan yüzde 4, 3 yıl önce aylığa bağlanmak isteyenlerden yüzde 3 kesinti formülleri üzerinde duruldu. Yaşı 2 yıl bekleyeceklerden yüzde 2. İki yılın altındakilerden ise yüzde 1 kesintiyle maaş bağlanması öngörüldü.
<< Önceki Haber Emekli olmayı bekleyenler isyan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER