Ham petrol %23 düştü, pompaya sadece %4.4 yansıdı

Petrol ucuzladıkça vergi yükü artıyor. Petrolün akaryakıt fiyatları içerisindeki ağırlığı yüzde 32-36 aralığına indi. Verginin artması petroldeki düşüşün akaryakıt fiyatlarına aynen yansımasını engelleyen unsunlardan biri.

Ham petrol %23 düştü, pompaya sadece %4.4 yansıdı

Dün­ya ham pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki sert dü­şüş akar­ya­kıt fi­yat­la­rı­na ay­nı oran­da yan­sı­mı­yor. Ham pet­rol ve kur ar­tış­la­rın­da anın­da fi­yat­la­rı zam­la­nan ben­zin, mo­to­rin ve LPG fi­yat­la­rı­nın pet­rol­de­ki ola­ğa­nüs­tü dü­şü­şe ay­nı şe­kil­de kar­şı­lık ver­me­me­sin­de ver­gi­ler et­ki­li ol­mak­la bir­lik­te Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­lu­’nun (EPDK) dev­re­ye gir­me­si de bek­le­ni­yor.

HAM PETROL %23.1 DÜŞTÜ AMA BENZİNE %4.4 YANSIDI

Bugün Gazetesi'nin derlediği bilgilere göre he­sap­la­ma­la­ra gö­re fi­yat­lan­dır­ma­da baz alı­nan Brent ti­pi ham pet­rol fi­yat­la­rı ge­çen yıl ey­lül ayın­dan bu ya­na yüz­de 23,1 dü­şe­rek 108 do­lar­dan 83 do­la­ra ge­ri­le­di. Bu­na kar­şı­lık ay­nı dö­nem­de ben­zin fi­ya­tın­da­ki dü­şüş sa­de­ce yüz­de 4,4’te kal­dı. Ge­çen yıl ey­lül­de lit­re­si 4,94 li­ra­ya sa­tı­lan ben­zin bu­gün son in­di­rim­le 4,72 li­ra­ya ge­ri­le­di. Bu dö­nem­de kur­da­ki ar­tış ise yüz­de 11,8 ol­du.  Akar­ya­kıt fi­yat­la­rı içe­ri­sin­de pet­rol fi­yat­la­rı­nın ağır­lı­ğı ben­zin ve mo­to­ri­ne gö­re yüz­de 32-36 ara­sın­da de­ği­şi­yor.

GEÇEN YILKİ %59'DU

Bu­na kar­şı­lık akar­ya­kıt fi­yat­la­rı­nın oluş­ma­sın­da asıl ağır­lı­ğı ver­gi­ler oluş­tu­ru­yor. Özel Tü­ke­tim Ver­gi­si (ÖTV) ve KDV’­nin 1 lit­re ben­zin fi­ya­tı içe­ri­sin­de­ki ağır­lı­ğı ge­çen yıl yüz­de 59 iken ham pet­rol fi­yat­la­rın­dan kay­nak­lı son in­di­rim­ler son­ra­sın­da ver­gi­nin pa­yı yüz­de 61’i aş­tı. Bu ar­tış, sa­tış fi­ya­tı­nı oluş­tu­ran gir­di ma­li­yet­le­rin­den sa­de­ce pet­ro­lün in­me­sin­den kay­nak­lan­dı.

KDV KAYBI BAŞLADI

Ham pet­rol fi­yat­la­rın­da­ki dü­şüş ne­de­niy­le ben­zin ve akar­ya­kıt ürün­le­rin­de ya­pı­lan her in­di­rim KDV ge­lir­le­ri­nin düş­me­si­ne de ne­den olu­yor.
Akar­ya­kıt­tan alı­nan ÖTV mak­tu ol­du­ğu için fi­yat de­ği­şim­le­rin­den et­ki­len­mi­yor. An­cak KDV, gir­di ma­li­yet­le­rin­de­ki dü­şüş ya da ar­tış­tan doğ­ru­dan et­ki­le­ni­yor. Akar­ya­kı­tın KDV mat­ra­hı­nın önem­li bir bö­lü­mü­nü ÖTV oluş­tur­du­ğu için, ya­ni mak­tu ver­gi­den ver­gi alın­dı­ğı için KDV’­de­ki dü­şüş nis­pe­ten dü­şük ka­lı­yor.

BAYİ VE DAĞITICI PAYI 42 KURUŞ

EPDK’nın yaptığı son fiyat indirimlerini içermeyen akaryakıt fiyat oluşum tablosuna göre pompa satış fiyatı 4,89 lira olan benzinin sadece 1,56 lirasını petrol oluşturuyor. Buna karşılık fiyatın 2,17 lirası ÖTV, 0,75 lirası KDV olmak üzere toplam 2,92 lirası vergiden oluşuyor. Fiyatın 42 kuruşluk bölümü ise bayi ve dağıtıcı payına gidiyor.

BUGÜN
<< Önceki Haber Ham petrol %23 düştü, pompaya sadece %4.4 yansıdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER