İşsizler ordusundaki inanılmaz artış!

Kalkınma Bakanlığı, son dönemde işsizlikte yaşanan artışın ekonominin yavaşlamasından kaynaklandığını bildirdi. Bakanlığın ortaya koyduğu teknik analizlere göre bir yılda 463 bin kişi daha işsizler ordusuna katıldı.

İşsizler ordusundaki inanılmaz artış!

Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı'nın, “İş­gü­cü Pi­ya­sa­sın­da­ki Ge­liş­me­le­rin Mak­ro Ana­li­zi­” isim­li ra­po­ru, hü­kü­me­t­in ca­ri açı­ğı dü­şür­mek ama­cıy­la al­dı­ğı eko­no­mi­yi so­ğut­ma ön­lem­le­ri­nin fa­tu­ra­sı­nın iş­siz­le­re çık­tı­ğı tespi­ti­ni yap­tı.

TÜKETİMDE AZALMA OLDU

Bi­lin­di­ği gi­bi hü­kü­met, eko­no­mi­yi ya­vaş­lat­mak ama­cıy­la baş­ta kre­di kart­la­rı ve tü­ke­ti­ci kre­di­le­ri ol­mak üze­re har­ca­ma­la­ra sı­kı fren ge­tir­miş, bu­nun­la bir­lik­te yurt­dı­şın­dan ya­ban­cı ser­ma­ye gi­ri­şi de ya­vaş­la­yın­ca hem üre­tim hem tü­ke­tim­de cid­di ya­vaş­la­ma mey­da­na gel­miş­ti.

Bu ge­liş­me­le­rin so­nuç­la­rı­na dik­kat çe­ken ba­kan­lık, ra­po­run­da özel­lik­le iş­siz­lik vur­gu­su yap­tı.

İŞSİZLİK SİGORTASINA İLGİ ARTTI

Ra­po­ra gö­re 2014 yı­lı Ekim ayın­da iş­siz­lik si­gor­ta­sın­dan 261 bin ki­şi fay­da­lan­dı. Bu ki­şi­le­rin sa­yı­sı 2011 yı­lı­nın ba­şın­dan iti­ba­ren ar­tış eği­li­mi gös­te­rir­ken, son ay­lar­da bu eği­lim­de bir ya­vaş­la­ma göz­len­di.

Ra­por­da, “İş­siz­lik si­gor­ta­sın­dan fay­da­la­nan ki­şi sa­yı­sı ile iş­siz sa­yı­sı bir­lik­te in­ce­len­di­ğin­de, son dö­nem­ler­de­ki iş­siz­lik ar­tı­şı­nın kıs­men eko­no­mi­de­ki ya­vaş­la­ma­dan kay­nak­lan­dı­ğı an­la­şıl­mak­ta­dı­r” tespiti ya­pıl­dı.

55 BİNİ MAAŞA BAĞLANDI

Ra­por­da­ki ve­ri­le­re gö­re 2013 yı­lı Ağus­tos ayın­da iş­siz sa­yı­sı 2 mil­yon 520 bin­de bu­lu­nur­ken 2014 Ağus­tos ayın­da 2 mil­yon 983 bi­ne çık­tı. Böy­le­ce eko­no­mi­nin ya­vaş­la­dı­ğı bu dö­nem­de iş­siz­ler ordusu­na 463 bin ye­ni iş­siz ka­tıl­dı.

Ay­nı dö­nem­de iş­siz­lik öde­ne­ği alan iş­siz sa­yı­sı ise sa­de­ce 55 bin ki­şi ar­ta­rak 281 bi­ne çık­tı. Bu du­rum ay­rı­ca işi­ni kay­be­den­le­rin ağır­lık­lı ola­rak ka­yıt­dı­şı ça­lı­şan­lar­dan oluş­tu­ğu­na işa­ret edi­yor.

TÜRKİYE KÖTÜ YÖNDE AYRIŞTI

Bakanlık, Türkiye’nin aksine ABD ve AB ülkelerinde işsizliğin düştüğü tespitini de yaptı. Raporda “Son dönemde Türkiye’de işsizlik oranlarındaki artış eğiliminin diğer ülkelerden ayrıştığı gözlenmektedir” denildi.

Raporda Ekim 2014 döneminde ABD’de işsizlik oranının yüzde 5,9’a gerilediği, Almanya’nın da küresel krize rağmen sergilediği güçlü performans sayesinde işsizliği yüzde 5 civarında tuttuğu belirtildi.

Ayrıca Türkiye’de ekim ayında yüzde 8,96’ya çıkan enflasyon, en son kasım ayında yüzde 9,15’e tırmandı.
<< Önceki Haber İşsizler ordusundaki inanılmaz artış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER