ABD'nin korktuğu başına mı geliyor?

Ferguson’un ateşi sönmeden New York’ta siyahi zanlıyı gözaltına alırken ölümüne yol açan polise takipsizlik kararı halkı ayağa kaldırdı.

ABD'nin korktuğu başına mı geliyor?

Fer­gu­son şeh­rin­de be­yaz bir po­li­sin si­lah­sız si­ya­hi gen­ci vur­ma­sı­na rağ­men yar­gı­lan­ma­sı­na ge­rek ol­ma­dı­ğı­na ka­rar ve­ril­me­si­nin yan­kı­la­rı sü­rer­ken ben­zer bir ha­ber de New Yor­k’­tan gel­di.

Jü­ri, 4 ay ön­ce gö­zal­tı­na alır­ken bo­ğa­zı­nı sık­tı­ğı Eric Gar­ner ad­lı si­ya­hi­nin ölü­mü­ne ne­den olan Da­ni­el Pan­ta­le­o ad­lı po­li­se da­va açıl­ma­sı­na ge­rek ol­ma­dı­ğı yö­nün­de ka­rar ver­di. Ka­ra­rı pro­tes­to et­mek is­te­yen bin­ler­ce New York­lu so­kak­la­ra dö­kül­dü.

30 Kİ­Şİ GÖ­ZAL­TIN­DA

Ti­mes Mey­da­nı ve Bü­yük Tren Ga­rı ile Bro­ad­way Cad­de­si ve 42. So­kak gi­bi şeh­rin en ka­la­ba­lık yer­le­rin­de top­la­nan gös­te­ri­ci­ler yol­la­rı tra­fi­ğe ka­pat­tı. Po­lis­le kar­şı kar­şı­ya ge­len gös­te­ri­ci­ler, jü­ri ka­ra­rı­nı, “A­da­let yok­sa ba­rış yo­k”, “Irk­çı­lık var­sa ada­let yo­k”, “Po­lis ırk­çı ol­ma­” slo­gan­la­rıy­la pro­tes­to et­ti.

BA­KAN­LIK AYRI SO­RUŞ­TUR­MA AÇA­CAK

ABD Baş­ka­nı Ba­rack Oba­ma, top­lu­mun ba­zı ke­sim­le­ri­nin po­li­sin ken­di­le­ri­ne adil dav­ran­ma­dı­ğı en­di­şe­si­ni ta­şı­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Oba­ma, “Bu so­run­la yıl­lar­dır uğ­ra­şı­yo­ruz. Şim­di, da­ha ön­ce yap­tık­la­rı­mız­dan faz­la­sı­nı yap­ma za­ma­nı. Ko­nuş­mak ye­ri­ne ha­re­ke­te geç­me­li­yi­z” de­di. ABD Ada­let Ba­ka­nı Eric Hol­der ise olay­da in­san hak­la­rı ih­la­li olup ol­ma­dı­ğı ko­nu­sun­da ay­rı bir so­ruş­tur­ma ya­pa­ca­ğı­nı açık­la­dı.

'NEFES ALAMIYORUM' DİYE BAĞIRDI

17 Tem­mu­z’­da ya­şa­nan olay­da po­lis ka­çak si­ga­ra sat­tı­ğı id­di­asıy­la Eric Gar­ne­r’­ı (47) gö­zal­tı­na al­mak is­te­di. Gar­ne­r’­ın di­ren­me­si üze­ri­ne bir­kaç po­lis si­ya­hi ada­mın üze­ri­ne çul­la­na­rak ke­lep­çe tak­ma­ya ça­lış­tı. Da­ni­el Pan­ta­le­o ad­lı po­lis ise ye­re ya­tır­dı­ğı zan­lı­nın bo­ğa­zı­nı sık­mış, “Ne­fes ala­mı­yo­ru­m” di­ye ba­ğır­ma­sı­na rağ­men bı­ra­kıl­ma­yan Gar­ner kalp kri­zin­den ha­ya­tı­nı kay­bet­miş­ti. Gar­ne­r’­ın üze­rin­de ve ara­ba­sın­da ya­pı­lan araş­tır­ma­da ka­çak si­ga­ra bu­lu­na­ma­mış­tı.
<< Önceki Haber ABD'nin korktuğu başına mı geliyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER