İşte piyasalardaki son durum

Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinin Merkez Bankası'na yönelik "faiz indirimi" baskısıyla başlayan dolardaki yükseliş, uluslararası gelişmelerin de etkisiyle hız kazandı ve 2.5155 liralık yeni zirveye çıktı.

İşte piyasalardaki son durum


Dolar lira karşısındaki yeni zirveye, Yunanistan'ın, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile görüşmelerinden anlaşmaya ilişkin somut haber çıkmaması üzerine, dün Türkiye piyasaları kapandıktan sonra ulaştı.

Dolar, sabah saatlerinde 2.5070 lira kadar çekilirken, Avrupa para birimi euro da 2.84 liranın üzerine çıktıktan sonra, 2.8350 - 2.8380 aralığında hareket etmeye başladı.

Piyasalardaki son durum için tıklayın.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, değerlenen dolar tedirginliği ile genel olarak yatay bir seyir izlerken, bugün hareketlenecek veri takviminin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri son bir ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,02'yi gördükten sonra günü yüzde 1,99'dan tamamladı, dolar endeksi ise yükseliş isteğini sürdürerek 95,12'ye çıktı. Dün Dow Jones ve S&P 500 endeksi yatay bir seyirle günü hemen hemen önceki kapanış seviyesinden tamamlarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kazandı.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlarının açıklamalarının faiz artırım süreci ile ilgili yeni sinyal vermediğini kaydederek, bugün perakende satışlar ve haftalık işsizlik verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, Yunanistan belirsizliği piyasaların en önemli gündemini oluşturmaya devam ederken, bugün açıklanacak makroekonomik verilerin ve Ukrayna ile ilgili AB ülkeleri ve Rusya arasında devam eden görüşmelerin yön üzerinde belirleyici olacağı ifade ediliyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,02, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,35, Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 4,02 değer kaybetti.

Analistler, Yunanistan ile AB arasındaki görüşmelerin gelecek hafta devam etmesinin beklendiğini, bugün Almanya TÜFE, ve Avro Bölgesi sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.

Asya tarafında bugün Japonya'da açıklanan makine siparişlerinin beklentileri aşması ve yenin dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,85 yükselişle tamamladı. Dolar/yen paritesi 120 seviyesinin üzerine çıkarak 120,49 ile 5 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Çin'de Şanghay endeksi de kapanışa yakın yüzde 0,62 değer kazandı.

Yurtiçinde açıklanan cari işlemler açığı verisinin 6,8 milyar dolar ile beklentiler seviyesinde gelmesine karşın dolar/TL'deki yükseliş pay piyasasındaki tepki alımlarını sınırlamaya devam etti. Dolar/TL 2,5156'ya çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, BIST 100 endeksi dün yüzde 0,38 değer kazanarak günü 83.429,49 puandan tamamladı.

Analistler, döviz kurlarındaki oynaklığın BIST 100 endeksinin yönü açısından belirleyici olmaya devam edeceğini belirterek, teknik olarak 84.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece satış baskılarının kademeli olarak devam edeceğini ve 81.100 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, aralık ayı dış ticaret endeksleri

12.00 Avro Bölgesi, aralık ayı sanayi üretimi

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, ocak ayı perakende satışlar

(AJANSLAR)
<< Önceki Haber İşte piyasalardaki son durum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER