Türkiye ve ABD'den dengeleri değiştirecek karar

Türkiye - ABD serbest ticaret anlaşması yolda...

Türkiye ve ABD'den dengeleri değiştirecek karar

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Ticaret Odası'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onuruna verdiği yemekte, ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda görüşmelere başlanacağı müjdesini verdi. 

ABD Ticaret Odası'nda verilen özel yemekte konuşan Çağlayan, ABD ile 50 yıldan fazladır süren müttefiklik ilişkilerinin ticaret rakamlarına yansımadığını söyledi. ABD gibi 3.8 trilyonluk dev dış ticaret hacmine sahip bir ülkeyle Türkiye arasındaki ticaret rakamlarının 20 milyar dolar olmasını izah edilemez bulan Çağlayan, son dönemde mevcut rakamın artırılması için yapılan çalışmalara değindi. Çağlayan, "Başbakan'ın talimatıyla ABD ile sadece Washington ve New York odaklı değil 50 eyaleti dikkate alan ve ABD'nin ticaret hacmi en yüksek olan eyaletleri ile çalışmaya başladık" dedi.

AB ile ABD arasında müzakereye başlanacak olan STA'nın dışında kalınmaması gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Ancak AB bu konuda Türkiye ile samimi olmayan bir tavır içinde olduğu için bu konuda ABD'nin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasına paralel bir şekilde başlaması bizim arzumuzdu" şeklinde konuştu.

ABD ile yapılan heyetler arası görüşmede çok önemli kararlar alındığını vurgulayan Çağlayan, "Biz de şimdi ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili bir etki değerlendirme çalışması yapmak üzere yüksek düzeyli bir çalışma komitesi komisyonu oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Çalışmanın hazırlıklarına yakın zamanda başlanacağını ifade eden Ekonomi Bakanı, "Aramızda yapacağımız çalışmalarla inşallah önümüzdeki süreçte ABD ile Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması bu çalışmaların arkasından gelecektir" diye konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT"

ABD Başkan Yardımcısı Biden da, "Obama ve Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldı" dedi.

Joe Biden, Beyaz Saray'daki Kabine Odası'nda Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşmeyi "çok çok iyi bir toplantı" şeklinde nitelendirerek, Türkiye'nin dikkate değer potansiyeli, büyüyen ekonomisi ve Türkiye'nin şaşırtıcı bir süratle büyümeye devam ettiğine dikkati çekti.

ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması müzakerelerini hatırlatan Biden, şöyle konuştu:

"Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan, bu süre içinde, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldı. Çünkü, bugün Başkan Obama'nın dediği gibi, bizim Türkiye'yi sadece AB ile görüşmelerin her aşamasında bilgilendirmekle kalmayıp, aynı zamanda serbest ticaret anlaşması bağlamında aramızdaki bazı bölümleri ve farklılıkların üstesinden gelebilmemiz halinde, o noktaya AB ile yeni ticaret anlaşmasını yapmadan gelebilmemiz halinde, bunun Türkiye için büyük bir fırsat olacağına inanıyoruz. Bu, onların zorlayabileceği bir açık kapı olur."

Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğinden kuşku duymadığını dile getiren Biden, "Obama yönetimi olarak ilk baştan beri hedefimiz, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ortaklığı genişletmek ve derinleştirmek oldu. Türkiye bizim açımızdan olağanüstü bir fırsat noktası" diye konuştu. Biden, "Biz doğal ortağız. Türkiye'nin her girişimindeki başarısı, ABD'nin tümüyle çıkarınadır" dedi.

<< Önceki Haber Türkiye ve ABD'den dengeleri değiştirecek karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER