Karbon 21.yüzyılın en büyük sorunu

Türkiye’de 3-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek, İstanbul Karbon Zirvesi'nin Bilimsel Komite Eş Başkanı Prof.Dr.Volkan Ş.Ediger: “Tek çare var o da çevre dostu kaynakları kullanmak." diye konuştu.

Karbon 21.yüzyılın en büyük sorunu

Türkiye'de ilk kez 3-5 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. İstanbul Karbon Zirvesi, dünyanın çeşitli ülkelerinden akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. İstanbul Karbon Zirvesi Bilimsel Komite Eş Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger (Kadir Has Üniversitesi) ve Prof. Dr. Özden Görücü (Sütçü İmam Üniversitesi) karbon ticareti ve yönetimi gibi önemli konuların tartışılacağı zirve öncesi, açıklamalarda bulundu. 

SÜT-D olarak bilinen Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’ne Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ekonomi, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Orman ve Su İşleri Bakanlıklarının destek vermesinin son derece sevindirici olduğunu belirten Volkan Ş. Ediger, düzenleyici kurullardan EPDK ve SPK ile çok sayıdaki sivil toplum örgütünün de destekleyiciler arasında bulunduğunu kaydetti.Ediger, “Bunun için ülkeler kendi durumlarını çok iyi değerlendirmeli ve oluşturacakları eylem planlarını kararlılıkla hayata geçirmeliler. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de, ülkelerin kendi coğrafyalarına özgü bilimsel çalışmalara ağırlık vererek iklim değişikliğinin yaratacağı tehdit ve fırsatları belirlemeleri gerekiyor” dedi.

Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü ise, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek Karbon Zirvesi’nin, karbon ticareti, yönetimi ve teknolojilerinin yeşil ekonomi kapsamında geliştirilmesi ile makro-mikro ekonomik parametreler açısından farkındalık oluşturulması açısından son derece anlamlı olduğunu ifade etti.En önemli karbon yutaklarının ormanlar olduğunu vurgulayan Görücü, ormancılık teşkilatlarının karbon yönetimi, karbon ticareti ve karbon borsalarının oluşumunda en önemli paydaş olduklarının unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.Orman ve Su İşleri Bakanlığının, 3-5 Nisan 2014 tarihlerinde yapılacak İstanbul Karbon Zirvesi’ne katılımı ve katkısının zirvenin içeriği ve işleyişi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Özden Görücü, gerek endemik yapı ve biyolojik çeşitlilik, gerekse doğal kaynak değeri bakımından ülkemiz ormanlarının çok değerli ve önemli ekosistemler olduğunu ve zirveyle birlikte bu konudaki farkındalığın artacağını umduğunu belirtti.



<< Önceki Haber Karbon 21.yüzyılın en büyük sorunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER