Marka uzantıları başkaları tarafından kaydediliyor

Uzun süredir beklenen ve 2014 yılının ilk çeyreği itibariyle genel kayda açılan yeni domain uzantıları geride bıraktığımız 3 ayda 348.400 adet kayıt rakamına ulaştı.

Marka uzantıları başkaları tarafından kaydediliyor

Kaydedici bilgileri Türkiye’yi işaret eden yeni domain uzantılarının sayısı ise an itibariyle 3.000’i geçmiş durumda Bu rakamla ülkemiz yeni domain uzantılarına en çok rağbet gösteren 14. ülke konumunda. Tabi bu sayının içerisinde domain kimlik bilgilerini (whois) gizleyen binlerce kullanıcının yer almadığını da hatırlatalım. Dünya genelinde toplam 33.509 yeni alan adı uzantısının sahiplik bilgileri whois protection opsiyonu ile gizleniyor. Türkiye’de domain sektörüne %42 pazar payına sahip isimtescil.net’in ifadesine göre bu uzantılar arasında Türkçede de yer etmiş Holdings ve Center gibi alan adları da var.ICANN’ninnewgTLD programı ile birlikte duyurduğu ve yaşanacak domain enflasyonunda tescilli markaların haklarını korumaya dönük TMCH programına şimdiye kadar dünya genelinde 26.802 marka başvurdu.  

Markaların Sunrise ismi verilen ve öncelikli domain kayıt hakkına sahip oldukları öncelikli kayıt fazına katılabilmenin tek şartı olan TMCH için başvuruda bulunan ülke sayısı 91.  ABD’nin başı çektiği bu ülkeler arasında Türkiye maalesef son sıralarda. Ülkemizde yeterince bilinmeyen TMCH programı sayesinde markalar yeni domain uzantılarında öncelikli kayıt hakkına sahip oldukları gibi bu dönemde domain kaydı yapmasalar dahi, kendilerini temsil eden tüm alan adı aktivitelerinden anında haberdar olabiliyor. 

isimtescil.net’in İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama direktörü Melih ANDIÇ, “Markalar yeni domain uzantıları ile birlikte gelen itibar risklerinin farkında değil. 2012 senesinde XXX uzantısındaki kurumsal farkındalıkı, içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye’nin sayılı Holdingleri dahil çoğu markada maalesef göremiyoruz. Zira bu yüzden kendilerini temsil eden onlarca alan adını üçüncü şahıslara kaptırmaya devam ediyorlar. Elimizdeki veriler özellikle company ve holdings uzantılarında bireysel kayıtlarının çoğunun tanınmış markalara ait olduğuna işaret ediyor. Bu durum orta vadede markalar için ucu açık bir uyuşmazlık sürecinin tetikleyicisi. Nitekim her domain uzantısı genel kayda açıldığı anda ‘ilk gelen alır’ kuralına göre işlem görüyor. Ayrıca kaydeden tarafa da ‘bu domain bir markayı temsil ediyor’ bilgilendirmesi gönderilerek olumsuz aksiyonların önüne geçilip, olası bir riskte markaların elini güçlendirmesi sağlanıyor” yorumuyla sürecin taşıdığı riski özetliyor.

Şimdiye kadar 97 uzantının Sunrise sürecine girdiğini ve bunların 50’ye yakınının bu süreci tamamlayarak genel kayda açıldığını hatırlatan ANDIÇ, “2016 yılının başında tamamlanması beklenen süreç sonunda ICANN tarafından onaylanmış bini aşkın yeni uzantı, com / net / com.tr gibi hayatımızdaki yerini alacak. Özellikle 2015’in son çeyreğinde kayda açılması planlanan .istanbul uzantısı için şimdiden yoğun talep almaktayız. Markalar hala TMCH programına kayıt yaptırarak olası uyuşmazlıkların önüne geçebilirler.”  sözleri ile markaları bu sürece katılmaya davet ediyor.



<< Önceki Haber Marka uzantıları başkaları tarafından kaydediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER