Engelli çocukların eğitim sorunları Meclis gündemine taşındı


HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, engelli çocukların eğitim sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Botan, şu ifadelere yer verdi: "Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme 13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilmiş ve 30 Mart 2007'de imzaya açılmıştır. Türkiye Sözleşmeyi 30 Mart 2007 tarihinde ilk imzalayan ülkelerden biri olmuş ve 5825 sayılı Kanun'la Sözleşmenin onaylanması uygun bulunmuştur. 28 Ekim 2009 tarihinde Türkiye açısından sözleşme yürürlük kazanmıştır. Sözleşmeye göre, 'engelli kavramı, diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden, uzun süreli, fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan kişileri kapsamaktadır.' Sözleşmenin engellilerin eğitimleriyle ilgili bölümü 'Taraf Devletler, engellilerin eğitim hakkını tanırlar. Bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için, eğitim sisteminin her seviyede engellileri de içine almasını ve ömür boyu öğrenim imkanı sağlamalıdır.' şeklinde düzenlenmiştir.

HDP'li vekil, bu bağlamda şu soruları yöneltti:

"Türkiye'de okul öncesi dahil 18 yaşından küçük engelli çocuk sayısı kaçtır? İşitme, zihinsel, görme ve fiziksel vb. engel türlerine göre engelli çocukların dağılımı nedir?

Okul öncesi dahil engelli çocukların ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki okullaşma oranları nedir? Mevzuatta düzenlenen zorunlu eğitim yaşını tamamlamış olması nedeniyle örgün eğitim kurumlarıyla ilişkisi kesilen engelli çocuk sayısı kaçtır?

Türkiye'de engelli çocukların yararlandığı kaç adet eğitim kurumu vardır? Bu kurumların kaç tanesi özel kaç tanesi bakanlığınıza bağlı devlet kuruluşudur?

Türkiye genelinde engellilere yönelik açılan özel eğitim kurumları ile bakanlığınız bünyesinde kaç özel eğitim öğretmeni vardır? Braille alfabesini ve işaret dilini bilen kaç öğretmen bakanlığınız bünyesinde görev yapmaktadır?

İşitme, zihinsel, görme ve fiziksel vb. engel türlerine göre özelleştirilmiş eğitim müfredatları var mıdır? Varsa bu müfredatlar da engellilik türü ve dercesine göre çocukların almaları gereken günlük ders saati sayıları kaçtır?

Engelli çocuklar için bakanlığınıza bağlı normal eğitim kurumlarının kaçında özel eğitim sınıfı mevcuttur? Bu sınıflarda görev yapan öğretmenlerin kaç tanesi üniversitelerin özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunudur? Kaç tanesi hizmet içi eğitim sertifikası ile görevlendirilmiştir?

Bakanlığınıza bağlı eğittim kurumlarında kaynaştırma eğitimi alan çocuk sayısı kaçtır? Bu sayının okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağlarındaki çocuklara ve illere göre sayıları nedir?

Engel türlerine göre ihtiyaç duyulan eğitim –öğretim materyali müfredatı ve öğretmeni ile sınıf donanımı tam olan bakanlığınıza bağlı okul ve derslik sayısı kaçtır? Bu okul ve dersliklerin illere göre dağılımı nedir?

Yapılan düzenlemelerle okula başlama yaşı 60-66 ay ve ilkokulu bitirme yaşı da 14 yaş olarak belirlenmiştir. Bu durum Engelleri nedeniyle zihinsel gelişimleri akranlarından daha geride seyreden çocukların eğitim imkanlarından yararlanmalarını kısıtlamaktadır. İlgili mevzuatı engelli çocuklar lehine yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Bakanlığınıza bağlı kaç adet eğitim kurumu engelli çocuklar için standartlara uygun erişilebilir nitelikleri taşımaktadır? Okulların ve okul bahçeleri ile okul bahçelerindeki oyuncakların engelli çocuklar için erişilebilir ve kullanılabilir olması için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

Bakanlığınıza ayrılan eğitim bütçesinin ne kadarını engelli çocukların eğitimi için ayırmaktasınız? Normal bir öğrenci için ayırdığınız ödenek ile engelli bir çocuk için ayırdığınız yıllık ödenek miktarları nedir?"

CİHAN
<< Önceki Haber Engelli çocukların eğitim sorunları Meclis gündemine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER