Enver Erkan: Türkiye 2015'i güçlü büyüme ile kapattı


ALB Forex Analisti Enver Erkan, Türkiye'nin 2015'i güçlü bir büyüme ile kapattığına işaret etti. Erkan, 2016 için de yüzde 3-4 bandında büyüme öngördü.

Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 5 bandında yoğunlaşan beklentilere karşılık yüzde 5,7 büyüyerek güçlü bir performans gösterdiğini dile getiren Erkan, şöyle devam etti:

"GSYH büyüme hızının alt kalemlerine baktığımızda, en önemli katkının devletin nihai tüketim harcamaları, bir başka deyişle kamu harcamalarından geldiğini görüyoruz. 2015 yılının dördüncü çeyreğinde kamu harcamaları yüzde 6,7'lik bir büyüme gösterirken, hane halkı tüketim harcamalarında da yüzde 4,5 büyüme hızı görmekteyiz. Genel olarak harcama bazlı kalemlerin büyümeye olumlu katkı verdiği dikkat çekmektedir. Bu durum gelişmiş ülke ekonomilerinde belki şu anda arzulanan bir tablo olabilir, ancak sanayi üretiminde istikrarı sağlayamayan ve yoğun şekilde ithalata bağlı olarak ihracat yapan bir ekonomik modele sahip olan Türkiye'de önemli olan üretim ve yatırımlarla ilgili kalemlerin katkısıdır."

Seçim belirsizliğinin yoğun olduğu üçüncü çeyrekte ekonomik büyümenin gösterdiği yüksek performansın dördüncü çeyrekle beraber iyice ivmelendiğine işaret eden Erkan, "İthalat ve ihracat tarafındaki seyir biraz olumlu gibi görünse de, buradaki iyileşme kur ve enerji fiyat seviyelerinden kaynaklanmaktadır. İthalattaki daralmanın da içerideki üretim ve dolayısıyla ihracat açısından da baskılayıcı etkisinin olduğunu görmek gerekmektedir." dedi.

Erkan, bu yıla ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"2016 yılının ilk aylarına ilişkin öncü göstergelerden ise henüz net sinyaller alamamaktayız. İthalattaki azalmayla beraber dış ticaret açığı gerileme momentumuna devam ederken; Kasım ayında 77,15 seviyesini görmüş tüketici güveni 2016 yılı ile beraber 67 seviyesine gerilemiştir. Sanayi öncü göstergelerinde ve sanayi üretiminde ise karışık bir momentum görülmektedir. Geçen yıl olduğu gibi ilk yarının biraz sıkıntılı geçmesi, ikinci yarı ise küresel ekonomilerde beklenen iyileşmeyle beraber ekonominin ivmelenmesi beklenebilir. 2016 yılında ise yüzde 3-4 bandında bir büyüme beklemekle beraber, küresel ekonomilerde gerçekleşebilecek olası hızlı bir toparlanma büyümeyi kolaylıkla yüzde 4 üzerine de taşıyabilir."
CİHAN
<< Önceki Haber Enver Erkan: Türkiye 2015'i güçlü büyüme ile kapattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER