Eroğlu'ndan Kıbrıs'a su açıklaması: Belediyeler hükümetle anlaşamadı


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Su Temin Projesi konusunda Kuzey Kıbrıs yönetiminin suyun nasıl iletileceğine karar veremediğini açıkladı. Bu sistemin işletilmesinin zor olduğunu vurgulayan Eroğlu, " 'Nasıl işleteceğinizi belirleyin.' dedik. Ama tabii koalisyon hükûmeti, çeşitli sesler var, tam karar veremediler, en son buraya ekipler geldi, bir noktaya gelindi, yoksa biz hazırız. Şu anda, Lefkoşe'ye su vermek için hazırız." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü 2016 yılı bütçesi görüşmelerine başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu sunum yaptı.

Kıbrıs'a su götürdüklerini, 80 kilometre denizde, karada da 27 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometrelik bir hat yaptıklarını belirten Erdoğlu, "Mersin'deki Alaköprü Barajı'ndan Kıbrıs'taki Geçitköy Barajı'na kadar suyu iletiyoruz." dedi.

Kıbrıs ile Türkiye arasındaki anlaşmada sadece Alaköprü Barajı'ndan Geçitköy Barajı'na kadar suyun iletilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Eroğlu, "Diğer yapıların, Kıbrıs içindeki arıtma tesisi, pompa istasyonları, depolar, ana dağıtım hatlarının yapımı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından yapılacaktı. Çok hızlı ilerliyorduk, bunların yapılamayacağını anlayınca, bunların da bilhassa arıtma tesisinin çok ileri bir arıtma tesisi depoların, terfi merkezlerinin ve 477 kilometre ana dağıtım hattının Türkiye tarafından yapılmasını teklif ettim. İyi ki yapmışız, yoksa su orada, barajda bekleyecekti. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

"BELEDİYELER KENDİ ARALARINDA HÜKÛMETLE ANLAŞAMADILAR, MESELENİN ÖZÜ BU"

Bu sistemin işletilmesinin zor olduğunu vurgulayan Eroğlu, " 'Nasıl işleteceğinizi belirleyin' dedik ama tabii koalisyon hükûmeti, çeşitli sesler var, tam karar veremediler, en son buraya ekipler geldi, bir noktaya gelindi, yoksa biz hazırız. Şu anda, Lefkoşe'ye su vermek için hazırız." şeklinde konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Su pompalanmıyor mu şu anda?" sorusuna Eroğlu şu cevabı verdi: "Pompalanıyor. Hem Geçitköy Barajı doluyor. Bu arada orada biliyorsunuz, ovalarda yer altı suyu çekile çekile çok aşağı düşmüş, tuzlanma başlıyor. Biliyorsunuz, eğer yer altı suyu düşerse deniz suyu girişi oluyor. Bu, çok tehlikeli, toprağın tuzlanması demek. Ben arkadaşlara dedim ki 'Onlar karar verinceye, kadar suyumuz akıyor şu anda, bir problem yok, hem Geçitköy Barajı tam dolsun hem de oradaki arazilere su verelim ki yer altı su seviyesi yükselsin', o şekilde ama şu anda isterlerse hemen şu anda Lefkoşe'ye su verecek bütün isale hatları bitti; Lefkoşe tarafı, Girne tarafı, depolar, hepsi bitti, hiçbir problem yok. Onlar, belediyeler kendi aralarında hükûmetle anlaşamadılar, meselenin özü bu." cevabını verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Eroğlu'ndan Kıbrıs'a su açıklaması: Belediyeler hükümetle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER