Erzurum milletvekilleri arasında 'Çifte Minareli Medrese' tartışması


TBMM Genel Kurulu'nda Çifte Minareli Medrese'nin geçen hafta çekilen fotoğrafını gösteren MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ile AK Parti'nin Erzurum milletvekilleri arasında tartışma çıktı. AK Parti Erzurum milletvekilleri İbrahim Aydemir ile Zehra Taşkesenlioğlu, Aydın'a tepki gösterdi. Fotoğrafların yalan olduğunun söylenmesi üzerine MHP'li vekil, "Şerefim, namusum, manevi değerlerim üzerine yemin ederim ki geçen hafta çekildi bu resimler." karşılığını verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 50'inci birleşimi açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor. Program uyarınca beşinci turda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurum-kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Erzurum'un gerçekten turizm açısından çok önemli bir kent, üç dönemlik bir tarihe sahip olduğunu ifade etti. "Üç boyutlu tarihi bir değeri vardır ama bugün maalesef, bu üç boyutlu tarihi bir türlü turizmin hizmetine sunamadık." diyen Aydın, 2004'ten beri yerel yöneticilerin ihmalleri sonucu Erzurum'un yaşanabilir bir kent olmaktan dahi çıkmak üzere olduğunu savundu.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Çifte Minareli Medrese'nin geçen hafta çekilen fotoğrafını gösteren Aydın'a, "İyi de restore ediliyor Kamil Hocam." dedi. Kamil Aydın ise "Ben etrafındaki karlığa, pisliğe dikkat çekiyorum, restorasyonuna değil." karşılığını verdi.

'BİR HİLKAT GARİBESİ'

Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: "Bakın, bir hilkat garibesi. Şu sağdaki resimdeki Truva Atı değil ha, Çanakkaleliler yanlış anlamasın; bu, çifte minarelerin güya bir sanat eseri yapılmış minyatürü gibi, demirden, paslanmış... Bakın, mekân Aziziye Parkı. Aziziye Parkı'nın en eski hâli, şimdiki hâli. Ya, Allah aşkına, dünyanın neresinde gördünüz böyle bir sanat eseri anlayışı? Orijinali orada, orijinaline sahip çık. Niye yapayını yaptırıyorsunuz, niye o paraları bunlara heba ediyorsunuz? Biraz önce gösterdiğim o Çifte Minare'nin etrafındaki bakım onarıma kullansanız ya, niye kullanmıyorsunuz? Ama, işte görün, hilkat garibesi bir şey. Bakın, kentsel dönüşüm birçok ilde hızlandı, gidiyor ama Erzurum'un tarihî mekânlarının etrafındaki kentsel dönüşüm... Yanlış anlamayın, geçen hafta çekildi. 2009'da belediye başkanı adayıyken de söyledim, dedim ki; 'Gazze sokakları gibi Erzurum' Bu güruh niye temizlenmiyor? Bu güzel kentimiz, bu tarihî mekânlarımız niye bir an önce yeryüzüne çıkarılmıyor? Böyle bir resim maalesef. Saat kulemiz ve kalemizin etrafı, buyurun. Allah aşkına, böyle bir mekânı hangi turist gelip de ziyaret etmek ister? Bunlar suç mekânları hâline gelmiş. Erzurum'un bir turizm ayağı daha var ki hakikaten göğsümüzü kabartır. İnanç turizmi Erzurum'da çok etkindir. Birçok ilimizde vardır türbeler, yatırlar, efendim, manevi mimarlar. Bizim Abdurrahman Gazi Türbemiz var. Bakın, bunu da en son oradan seçtim, Abdurrahman Gazi Türbesi'nin yolu, buyurun. Milyonlarca lira heba edilirken şimdi bakın." şeklinde konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise "Kamil Hocam, biz hiç rastlamıyoruz bu resimlere. Bunlar çok eskiden çekilmiş resimler." ifadelerini kullandı. Daha sonra AK Parti'li vekil ile MHP'li vekil arasında şu diyaloglar yaşandı:

Aydın: Geçen hafta çektirdim, samimiyetimize inanın. Gidince gezin oraları.

Aydemir: Şu an orada kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor Kamil Hocam, yanıltıyorsunuz.

Aydın: Bakın, orada kentsel dönüşüm… Lanet olsun, on yıldır bu kentsel dönüşüm orada bir türlü dönüşemiyor. Ben de onu söylüyorum işte.

Aydemir: Tamamı yalan Kamil Hocam

Aydın: Sen niye savunuyorsun bunu, resimden konuşuyorum.

Aydemir: Hiçbiri doğru değil. Bu resimlerin hiçbiri doğru değil.

Aydın: Şerefim, namusum, manevi değerlerim üzerine yemin ederim ki geçen hafta çekildi bu resimler.

Aydemir: Yani mukayese çok yanlış, olabilir mi böyle bir şey. Hayır, yaz aylarında çekilmiş bir resimle şimdiki resim bir olabilir mi? Hakikat değil, ben orada yaşıyorum, olur mu öyle bir şey.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta da "Sürekli aynı şeyi yapıyorsun kardeşim sen, sürekli aynı şeyi yapıyorsun, ayıp ya! Nasıl adamsın sen!" dedi.

Kamil Aydın ise "Arkadaşlar, dinleme kültürüne dikkat edin, dayanın. Bakın, sabahtan beri tepki gösterdiğiniz şeylere dikkat çekiyorum, dedim ki: Siyasi profili düşük olsun biraz, sanat, edebiyat çeşnisiyle yapayım ama inanın, insanları kutsadığınız kadar birazcık dinleyin, mekânları kutsadığınız kadar birazcık bizi dinleyin. Kutsiyetlik, değerlilik insanlara ve mekânlara verilmez, onu verme kudreti sadece yüce Allah'tadır. Sabahtan beri ne olur, bu kutsiyeti, bu itirazı, bu diklenmeyi bir başka arkadaşımıza yapıldığı zaman sahip çıkın. Şimdi, burada bir şey söyledik, katılırsın ya da katılmazsın, burada bugün gidersin Erzurum'a o parkta oturursun, o demir çifte minarenin silueti orada duruyor, yazın da oradaydı, şimdi de orada." diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu: Yazın yoktu Kamil Bey, yazın yoktu.

Kamil Aydın: Sen Erzurum'da yaşamıyorsun bile, sen ne konuşuyorsun!

Taşkesenlioğlu: Senden daha çok yaşıyorum, emin ol. Şimdiye kadar orada yaşadın ne yaptın? Sizin sayenizde bu hâle geldik.

Kamil Aydın: Siz İstanbul'u konuşun, Erzurum'u İbrahim Bey konuşsun.

Taşkesenlioğlu: Tabii, tabii.

Kamil Aydın: Biraz önce 'Ayıp!' deseydin ya!

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Rant işi olunca kalkıyorsunuz, kültür tahrip edilince susuyorsunuz ya! Manevi değerler tahrip edildi, sustunuz. Rant işi olunca hemen bağırıyorsunuz ya!"

Taşkesenlioğlu: Biz çıkıyoruz ama doğrular söylendiği takdirde.

Vural: Tepki duyacağın şey millî ve manevi değerlerin tahribatıdır. Kentsel dönüşüme, rant işine dokununca hemen hopluyorsunuz ya! Hep yeşil dolar mı olacak yani?Cihan CİHAN
<< Önceki Haber Erzurum milletvekilleri arasında 'Çifte Minareli Medrese'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER