Esed rejimi ile görüşmeler başladı iddiası

Türkiye yıllardır eleştirdiği Esed rejimi ile görüşmelere başladı mı? Aydınlık Gazetesi'nin iddiasına göre bu sorunun cevabı: EVET

Esed rejimi ile görüşmeler başladı iddiası

Aydınlık Gazetesi'nin iddiasına göre Türk ve Suriyeli yetkililerin Tahran’da bir araya geldiler.. Ana gündemin PYD olduğunu söyleyen kaynaklar bu toplantıların devam edeceğini belirttiler


Suriye meselesinin çözümü noktasında 6 ay içinde sürpriz gelişmeler yaşanacağını duyuran Başbakan Binali Yıldırım bu kez de partisinin grup toplantısında “Rusya ve İsrail’le sorunlarımızı çözdüğümüz gibi Suriye ve Irak’la da çözeceğiz” dedi. Ankara’da Suriye’ye ilişkin ılımlı havanın ardından yaşanan gelişmeleri mercek altına alan Aydınlık, İran’ın başkenti Tahran’da Türk ve Suriyeli yetkililerin buluştuğu bilgisine ulaştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in ziyareti öncesinde gerçekleştiği öne sürülen Türkiye ve Suriye zirvesinde her iki ülkenin istihbarat servislerinden yetkili kişilerin bulunduğu ve öncelikli gündemin Suriye’nin kuzeyindeki PYD varlığı olduğu belirtildi. Toplantıdan Rus yetkililerin de haberdar olduğu belirtilirken önümüzdeki günlerde bir toplantının daha gerçekleşeceği açıklandı.

‘DİB ZAİTOUN TAHRAN’DA’

Aydınlık’a konuşan ve Suriye yönetimini yakından takip eden uzmanlar buluşma hakkında net bilgi sahibi olmadıklarını ancak Suriye’de Türkiye dosyasına bakan kişilerin ve Suriye Genel Güvenlik Müdürü Dib Zaitoun’un Tahran’a gittiğinden haberdar olduklarını belirttiler. Uzmanlar, bu kişilerin Şam’da ağırlayacağı yabancı misafirlerin de bu sebeble geri çevrildiğini ve buluşmaların ertelendiğini sözlerine ekledi. Aydınlık’a konuşan İran’dan bir yetkilisi ise buluşmanın ihtimal dahilinde olduğunu belirterek ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Temmuz ayında Karar gazetesine konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Suriye ve Türkiye arasında gerçekleşen buluşmaların İran’ın arabulucuğunda geçekleştiğini “Elbette kurulan temaslarla ilgili, Parti olarak Suriye ile yakın iletişimimiz nedeniyle aşağı yukarı bilgi sahibiyiz. Bu temasların bir süredir devam ettiğini söyleyebilirim ama tarih veremem, iki taraf içinde hatırlı kişiler, işadamlarından oluşan heyetler üzerinden İran’da gerçekleştiğini biliyoruz” ifadeleriyle dile getirmişti.

ŞEYHÜLİSLAM: TÜRKİYE SURİYE İLE İŞBİRLİĞİNE BAŞLADI
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in danışmanı ve İran Meclisi Eski Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hüseyin Şeyülislam  Türkiye’nin Suriye meselesinde yeni bir sayfa açtığını belirterek “Türkiye aracılığı ile Suriye’de teröristlere destek veren Batılı ülkeler bu darbeyi tezgahladılar. Darbe girişiminin bir nedeni de Türkiye’nin Suriye konusunda pozisyonunu değiştirme kararı ve Suriye krizi konusunda Suriye hükümeti ile işbirliği yapmaya başlamasıdır” demişti.

Ağustos ayının başında yine basın mensupları ile buluşan Hüseyin Şeyhülislam, bu kez de ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığını ve PYD’ye desteğini eleştirmiş, Washington yönetiminin bölgeyi etnik temelde bölme planından bahsetmişti. Şeyhülislam bu bağlamda “Kürtler şimdi varlıklarını Akdeniz’e kadar genişletmek istiyor ancak ne kadar başarılı olacaklar göreceğiz” diye konuşmuştu.


<< Önceki Haber Esed rejimi ile görüşmeler başladı iddiası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER