Fas'ta, 12. Endülüs Müzikleri Festivali Başladı


Andalussyat adını taşıyan ve Fas Kültür Bakanlığı ile Fas Endülüs Müziği Amatörleri Derneği tarafından düzenlenen festival Rabat, Kazablanka ve El Jadida kentlerinde, 4 gün boyunca, endülüs müziklerinden örnekler sunacak.

Endülüs Müziği Amatörleri Derneği 1958 yılında, Haj Driss Touimi Benjelloun başkanlığında kurulmuş. Endülüs asıllı Benjelloun, Sefrioui gibi Fas'ın en tanınmış ailelerininde üye olduğu derneğin amacı Endülüs müziğini korumak.

Festivale, Portekiz, İspanya, Fas, Cezayir ve Tunus olmak üzere beş ülkeden sanatçılar ve müzik grupları katılıyor.

Başkent Rabat'ta 5'inci Mohammed Tiyatrosu'nda düzenlen açılışta, Fas, Tunus ve Cezayir'den oluşan Mağrib Endülüs Müziği Grubu ve Granada İspanyol Grubu sahne aldı.

Endülüs müziği hayranı binden fazla davetli her yıl düzenlenen bu festival kapsamında, Endülüs şarkılarıyla buluştu.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Fas Endülüs Müziği Amatörleri Derneği Başkan Yardımcısı Mounir Sefrioui, Faslı, Endülüs asıllı Yahudi ve Hıristiyan hatta Avrupalı üyeleri olduğunu bildirdi. Kendisi de Endülüs asıllı bir aileden gelen Mounir Sefrioui "Derneğin amacı Endülüs müziğini yaşatmak devam ettirmek ve bu sanatı yeni nesillere aktarmaktır. Kazablanka'da bulunan derneğimizin birde Endülüs müzesi bulunuyor. Ayrıca, 14 ile 18 yaş arası gençlerden oluşan 120 kadar öğrenci Endülüs müziğini şarkı ve kasidelerini öğreniyor." dedi.

Yahudi sanatçılarında olduğunu söyleyen Sefrioui, "Endülüs'ten Yahudilerle birlikte kovulduk. Aynı kaderi paylaştık. Şu anda Endülüs şarkıları söyleyen Yahudiler, bu şarkıları İbranice değil Arapça söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

Endülüs geceleri ve festivalleri ayrıca, Endülüs'ten gelenlerin yerleştiği Fes, Tanca ve Tetouan kentlerinde de her yıl düzenleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Fas'ta, 12. Endülüs Müzikleri Festivali Başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER