Filistin Uruguay'da elçilik açtı


Filistin, geçtiğimiz Çarşamba günü Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkez binasına bayrağını çektikten sonra bu gün de Güney Amerika ülkesi Uruguay'da ilk kez elçilik açtı.

BM'de 195. devlet olarak bayrağını göndere çeken Filistin, kendisini tanıyan ülkelerde elçilik açma kararı aldı. Filistin, bugün Uruguay'da düzenlenen törenle yeni elçiliğin açılışını yaptı. Törene Filistin'in yeni atanan Uruguay Büyükelçisi Abdurrahim Allam, Uruguay'ın sempatik ve dünyanın en fakir devlet başkanı olarak bilinen ülkenin eski lideri Jose Mujice, dışişleri bakanı, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Geçen hafta ise Vatikan Filistin'i resmen tanıyarak Vatikan'ın Filistin Kurtuluş Örgütü yerine Filistin Devleti ile diplomatik ilişki kurmasını sağlayacak anlaşmaya imza atmıştı.

Öte yandan BM Genel Kurulu tarafından 2012 yılında Filistin devletinin tanınması yönünde alınan kararın ardından bir çok Filistin'i tanıdı. Bu yıl İsveç'in Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının ardından İrlanda ve İngiltere parlamentoları da bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. Fransa, İspanya, Hollanda, gibi ülkeler parlamentolarında Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararlarıyla gündeme gelmişti. Avrupa Parlamentosu da kendi içinde gerçekleştirdiği oylamada Filistin'in devlet olarak tanınmasının müzakerelere dönme şartıyla 'prensipte' desteklendiği açıklamıştı.

Bugüne kadar, dünyadaki 194 ülkeden 136'sı Filistin'i devlet olarak tanıdı. BM 2012'de Filistin'e gözlemci statüsü verdi ve İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören bir karar imza atmıştı.




CİHAN
<< Önceki Haber Filistin Uruguay'da elçilik açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER