Fransa-İngiltere zirvesine göçmen sorunu damga vuruyor


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile İngiltere Başbakanı David Cameron 34'üncü İngiltere-Fransa zirvesi için Paris'in kuzeyinde yer alan Amiens'de bir araya geliyor. Zirve öncesi Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron'un İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin değişebileceği uyarısı ise iplerin gerilmesine neden oldu.

Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen göçmenlerin kaldığı Manş denizi kıyısında yer alan liman kenti Calais'deki kampın boşaltılmasına devam edilirken gerçekleştirilen zirvede ana gündemi ise göçmenler oluşturuyor. Fransa, iki ülkeyi birbirine bağlayan Manş tünelinin güvenliğini sağlamak, buradaki göçmenler için yeni göçmen merkezi oluşturmak ve kaçak göçle mücadele için İngiltere'den ekonomik yardım talebinde bulunuyor. Fransız RTL radyosuna konuşan İngiliz milletvekili Dominic Grieve ise bunun konuşulabileceğini ancak İngiltere'nin halihazırda tünelin güvenliğini sağlamak için Fransa'ya ekonomik yardım yaptığının da unutulmaması gerektiğini belirtti. Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir İngiltere'nin ekonomik yardımını artıracağını doğruladı. Bu tutarın 20 milyon Euro olacağını kaydetti. Zirvede Manş denizinin iki yakasında kalan ailelerin durumu da ele alınıyor.

"AB'DEN ÇIKARSANIZ GÖÇMEN KAMPI İNGİLTERE'YE TAŞINIR"

Zirve öncesi Fransa Ekonomi Bakanı Macron'un, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportaj ise tartışmaya sebep oldu. Fransız bakan, İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin değişebileceği uyarısında bulundu. Macron yaptığı açıklamada İngiltere'nin AB'yi terk etmesi halinde Fransa'nın İngiltere'ye geçmek isteyen mültecileri Calais'de tutmayacağını ve sığınmacı kampının İngiltere'ye taşınabileceği uyarısında bulundu.

Macron'un açıklaması Fransa'da destek bulurken ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler Senato Grup Başkanı Bruno Retailleau, "Eğer İngiltere AB'den çıkıyor ve dayanışma göstermiyorsa biz neden İngiliz dostlarımız için dayanışma gösterelim!" ifadelerini kullandı.

Göçmen krizi ve Macron'un açıklamalarının gölgesinde gerçekleşecek 34'üncü zirvede enerji ve askeri alanlardaki işbirliğinin artırılması konusu da geniş yer tutacak. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa-İngiltere zirvesine göçmen sorunu damga vuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER