Fransız lider, teröre karşı anayasa reformunu rafa kaldırdı


Fransa'da büyük tartışmalara neden olan terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık haklarının ellerinden alınması öngören anayasa reformu rafa kaldırıldı.

Kasım ayında Paris'i kana bulayan terör saldırıları sonrası Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ilan ettiği reform paketi, mecliste hükümetin önerdiği şekliyle kabul edilmiş, muhalefetin çoğunlukta olduğu Senato'da ise değişikliğe uğramıştı. Sağ partilerin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato'da, terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık haklarınını ellerinden alınmasının öngören anayasa reformu sadece çifte vatandaşları kapsayacak şekilde değiştirilmişti. Fransız yasalarına göre anayasa reform teklifinin yasalaşması için yasamanın her iki katanında da aynı şekilde kabul edilmesi zorunluluğunun gerçekleşmemesi üzerine Cumhurbaşkanı François Hollande, anayasa reformundan vazgeçtiğini açıkladı.

Hollande yaptığı açıklamada, "Bugün Meclis ve Senato'nun aynı tasarı üzerinde uzlaşamadığını gözlemliyorum. Bu nedenle anayasa tartışmasının sonlandırılmasına karar verdim." dedi. Muhalefete de sert sözlerle yüklenen Fransa Cumhurbaşkanı, muhalefetin bir bölümünün tüm anayasa değişikliklerine düşmanca yaklaştığını savundu. Muhalefetin bu tutumunu kınadığını kaydetti. Hollande, zor dönemlerde bölünmeleri önlemek için her şeyin yapılması gerektiğini belirterek, bunun için meclis başkanıyla da görüşerek anayasa reformu ile ilgili tartışmaları sonlandırmaya karar verdiğini aktardı.

Anayasa reformu hükümet içerisinde de tartışmalara neden olmuş, değişikliğe tepki gösteren eski Adalet Bakanı Christiane Taubira Ocak ayında Cumhurbaşkanı François Hollande'a istifasını sunmuş, Hollande da Taubira'nın istifasını kabul etmişti.

Paris'te 130 kişinin hayatını kaybettiği 13 Kasım'daki terör saldırıları sonrası 16 Kasım'da Cumhurbaşkanı Hollande'ın açıkladığı anayasa reformu, milletin yaşamı üzerinde ciddi tehdit oluşturan suçlara karışan ve en az 10 yıl hüküm giymiş kişilerin vatandaşlığı elinden alınabilmesini ve 'olağanüstü hal' uygulamasının anayasaya girmesini öngörüyordu. CİHAN
<< Önceki Haber Fransız lider, teröre karşı anayasa reformunu rafa kaldırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER