Gaziantep'te Şubat ayında 532 milyon dolarlık ihracat yapıldı


Gaziantep'ten, Şubat ayında yüzde 11,7 oranında artışla 531,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'ten Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 oranında artışla toplam 531 milyon 776 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. Gaziantep'in Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yeri koruduğunu söyleyen Konukoğlu, "2016 Ocak – Şubat dönemi ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 gerileyerek 959 milyon 115 bin dolar oldu" dedi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise, açıklanan rakamların iş dünyasına moral aşıladığını belirtti.

Dünya ticaretinde durgunluk, iç karışıklıkların yaşandığı çevre ülkelerin ekonomik ve dış ticaret taleplerinde görülen sıkıntılara rağmen Gaziantep'in ihracatında artış olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti: "Şubat ayında çift haneli artış rakamları ihracatçılarımıza moral verdi. Geçen yılın aynı ayında 476 milyon dolarlık ihracat yapmıştık. Bu yıl Şubat 29 çektiği için bir gün daha fazla ihracat yaptık, ama 28 gün bile olsa ihracatımız artışla kapanıyor. Gaziantep'in, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ve çift haneli rakama imza atan tek il olması da önemli bir gelişmedir. Temennimiz, Şubat ayındaki artışın önümüzdeki süreçte de kalıcı ve sürdürülebilir olmasıdır."

Türkiye ihracatından aldıkları payın her geçen yıl arttığına dikkat çeken GSO Başkanı Konukoğlu, "Gaziantep, Türkiye ihracatına yön veren şehirler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Geçen yıl çok hareketli ve zor bir yıl olmasına rağmen, Gaziantep ülke ihracatından aldığı payı en yüksek seviyeye ulaştırmayı başardı. 1996 yılında Türkiye ihracatındaki payımız yüzde 1 iken, 2015 yılı sonunda bu oran yüzde 4,4'e yükseldi. İhracatçılarımız yüzünü tüm dünyaya çevirerek, azim ve kararlılıkla yola devam ediyor. Herkese emekleri için çok teşekkür ederim. Ancak, geldiğimiz noktayı yeterli bulmuyoruz. Şehrimizin potansiyeline ve gücüne inanıyoruz. Daha fazla üreterek ve daha fazla ihracat yaparak, ekonomiye katkımızı artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İhracatçıların reel döviz kuru yanında dış pazarlardaki gelişmeleri yakından izlemesi ve buna göre gerekli tedbirleri alması, pazarlarını genişletmesi önerisinde bulunan Konukoğlu, 2016 yılında da ihracatçının rekabet gücünü artıracak devlet desteklerinin devam etmesini diledi.

Gaziantep iş dünyasının farklı pazarlara açıldığını anlatan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da yeni pazarlar ve hedef ülkelerin artmasıyla dış satımın da hedeflenen rakamlara ulaşacağını kaydetti. Dünya genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantep'in ihracatındaki artışın ardındaki fedakar iş adamlarını tebrik eden Bartık, "Dünyanın farklı noktalarında yaşanan sıkıntılara ve dövizdeki hareketliliğe rağmen azim ve sabırla yoluna devam eden iş dünyasını kutluyorum. Şehrimizin geçmişten bugüne başarısının ardındaki sırrın da bu olduğuna inanıyorum. Dünyanın farklı coğrafyalarına ürün satan, Türk markalarının tanınırlığını sağlayan iş dünyamızın bu başarısının sürekli hale gelmesi için çalışıyoruz. Şubat ayı verileri iş dünyasına moral verdi, bu rakamların artarak devam etmesini istiyoruz." dedi.

Bugüne kadar ihracata katkı sağlayan ihracatçıların artık kiloda hafif ancak pahalı ürünlere ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Bartık, bunu başaracak güç ve kabiliyete sahip iş adamlarının olduğunu vurgulayarak, küçük desteklerle bu insanların katma değeri yüksek ürünlerle şehir ve ülke ihracatına katkılarını artırabileceğini kaydetti.

En çok ihracat yapan 10 il içerisinde en fazla artışı Gaziantep'in gerçekleştirdiğini ve 6'ıncılık unvanını koruduğunu vurgulayan Bartık, hedefin 5'incilik olduğunu söyledi. Bartık, "Geçen sene bazı aylarda gerçekleştirdiğimiz ihracatla hedefimizi yakaladık ancak genelde bu hedefimize ulaşamadık. Şubat ayında 5'inci sırada yer alan Ankara 554 milyon 843 bin dolarlık ihracat yaptı. Gelecek aylarda hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bartık, ocak ayında 428 milyon dolarlık ihracat yapan Gaziantep'in şubat ayında gerçekleştirdiği ihracatla iki ayda 959 milyon 776 bin dolarlık ihracat yaptığını da sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Gaziantep'te Şubat ayında 532 milyon dolarlık ihracat... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER