10 işçinin öldüğü faciada can yakan detay

Ali Sami Yen stadı arazisindeki rezidans inşaatında faciaya sebep olan asansör kazasının bir benzerinin iki hafta önce de yaşandığı, buna rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

İşte 10 işçiye mezar olan o asansör!

İşçiler, fazla yük konulduğunda asansörün hareket etmesini engelleyen sistemin devre dışı bırakıldığını iddia etti. Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında asansörün 32. kattan zemine çakılması sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesi, ihmaller zincirini ortaya çıkardı. İşçilerden Hüseyin Yıldız, benzer bir kazanın 15 gün önce de yaşandığını söyledi. Yıldız, asansörün zemin kattan B-4 bodrum katına düştüğünü ve facianın kıl payı atlatıldığını dile getirdi. Radikal’in haberine göre aynı inşaatta 9 Nisan’da yaşanan kazada bir işçinin  vefat etmesinin ardından müfettişler, monoray iskele sistemiyle ilgili eksiklikler tespit etti. Ancak 5 bin lira para cezası verilerek olayın üstü kapatıldı, eksiklikler de giderilmedi. 2014’te yapılan yönetmelik değişikliğiyle asansör kontrolleri 3 aydan 1 yıla çıkarılarak faciaya zemin hazırlandı. Önceki akşam yaşanan feci olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı.

Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine yapılan ve Torunlar Holding’e ait rezidansta işçileri taşıyan asansörün 32. kattan zemine çakılması sonucu 10 işçi hayatını kaybetti. Üzücü kazada Ferdi Kara (19), Tahir Kara (25), Hıdır Ali Genç (20), İsmail Sarıtaş (46), Bilal Bal (23), Cengiz Tatoğlu (38), Murat Usta (28), Menderes Meşe, Vahdet Biçer ve Cengiz Bilgi (30) kurtarılamadı. Kazanın ardında büyük bir denetim faciasının olduğu ortaya çıktı. İddiaya göre 2014 yılında İş Ekipmanları Yönetmeliği değiştirilerek, asansörlerin kontrolü üç aydan bir yıla çıkarıldı. Yine aynı değişiklikle 2014 yılından itibaren inşaatlarda yapılan denetimler sırasında herhangi bir eksiklik bulunduğu takdirde daha önceden uygulanan ‘durdurma’ cezasının kaldırıldığı bunun yerine ‘süre verme’ uygulamasının getirildiği iddia edildi. Radikal.com.tr haber sitesinin haberine göre ismi belirtilmeyen bir Çalışma Bakanlığı yetkilisi 2014 yılından itibaren İş Ekipmanları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle asansör kontrolünün üç aydan bir yıla çıkarıldığını iddia etti.

Müfettişler faciayı haber vermiş

İstanbul Mecidiyeköy’de on işçiye mezar olan asansör faciasının yaşandığı inşaatta geçtiğimiz nisan ayının dokuzunda 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı montaj işçisi düşerek can vermişti. Polat’ın ölümünden sonra hazırlanan müfettiş raporlarını yayınlayan radikal.com.tr haber sitesi 2014 yılından itibaren inşaatlarda ‘durdurma’ cezasının kaldırıldığını bunun yerine ‘süre verme’ uygulamasına geçildiği için Torunlar Holding’e 5 bin lira para cezası verildiğini ve olayın üstünün kapatıldığını iddia etti. Haber sitesinin yayınladığı rapora göre faciadan beş gün sonra şantiyeye giden Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri hazırladıkları raporda, kazaya sebep olan “monoray iskele sisteminin kurulumundan sonra gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığını” saptadı. Müfettişlerin olayla ilgili dikkat çektiği başlıklar şöyle:

* Testleri yapılmamış ve montajı zemin yerine 15. katta yapılmış olan monoray iskele sistem sepetine, sepeti aşağıya indirmek için asılı durduğu 15. katta binen Erdoğan Polat,  sepetle birlikte düşmüştür.
* Polat’ın emniyet kemeri var, ancak kemerini bağlayabileceği dikey bir yaşam hattı yok.
* Düşen sepetin üzerinde kurulumuna ve kullanımına ilişkin bir talimatname yok.
* Monoray sisteminin kazaya sebep olan bağlantı elemanlarının testleri yapılmamış.
* Monoray sisteminin kurulum ve montajına ilişkin risk değerlendirmesi yapılmamış.
* İşçilerin yüksekten düşmesini önleyecek dikey yaşam hattı oluşturulmamış.
* Erdoğan Polat’ın mesleki eğitim belgesi yok.
* Monoray iskele sisteminin kurulum işleri, yetkili birinin kontrolünde yapılmamış.
* Monoray iskele sistemi, doğru kurulup kurulmadığının anlaşılabilmesi için, gerekli test ve deneyler yapılmamış.

İşçiden şok iddia: 15 gün önce benzer olay yaşandı


Vefat eden işçilerden İsmail Sarıtaş’ın mesai arkadaşı Hüseyin Yıldız benzer bir olayın 15 gün önce de yaşandığını söyledi. Yıldız, olayı şöyle anlattı: “Daha önce de asansör zemin kattan B-4 dediğimiz zemine çakılmıştı. Bu olayda asansör kattan kalkış halindeyken boşalıp çakılıyor. Bize söylenen, hız limiti aşılmadığı için paraşütün açılmadığı. Ancak paraşüt sisteminin varlığı da şüpheli.”

Faciada sorumlunun asansör firması olduğunu düşünen inşaat işçisi Hüseyin Yıldız, “İsmail 2 ay olmuştu başlayalı, 8-9 aydır da ben çalışıyorum. Asansör firmasının kesinlikle mahkemeye verilmesini istiyorum. Hiçbir tedbir alınmadan o Geda Majör asansöre biniliyor. Şu an İsmail’in yerinde ben de olabilirdim.” dedi. Asansörün akşam saatlerinde yük taşıdığını anlatan Yıldız, “Benim akşam vardiyam bitti, çıktım. Onlar mesaiye kaldılar. Gündüzleri yük taşıtmıyorlar. Personeli çıkarıp indiriyorlar. Akşam paydos saatinden sonra firmalara belli bir saat veriliyor ve yük taşınıyor. Bize iki saat verilmişti. İsmail de yük taşımak için oradaydı.” şeklinde konuştu.

ASANSÖR DUVARLARA VURA VURA DÜŞTÜ


Olay sırasında şantiyede yaşananları anlatan bir işçi, şantiyenin 24 saat çalıştığını ifade ediyor. Olay sonrası ortalığın toz duman olduğunu söyleyen işçi, “Burada oturuyorduk. 5’te mesai bitiyordu normalde. Başka bir vardiya çalışmaya devam ediyordu. Sonra bir ses duyduk. Asansör duvarlara vura vura düşmeye başladı. Bizim yanımızda hemen bir ses geldi, patlama oldu, depremden bile kötüydü. Arkadaşlar bağırarak kaçtı deprem oldu diye. Herkes kaçtı bir yerlere. Baktık ki paramparça olmuş asansör. Kayış kopmuş deniyor ama. Emniyet yok. Bakım yok ondan da olabilir. O asansör daha önce de arızalanıp kendiliğinden düşmüş o zaman içinde kimse olmadığı için can kaybı olmamış.” dedi. Bu arada daha önceki olayla ilgili tutanak tutulduğu; ancak devamında hiç bir işlem yapılmadığı öğrenildi.Zaman
<< Önceki Haber 10 işçinin öldüğü faciada can yakan detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER