4 parti anlaştı, o yetki kaldırılıyor

Yeni Anayasa kapsamında AYM'nin Yüce Divan yetkisi kaldırılacak.

4 parti anlaştı, o yetki kaldırılıyor

TBMM Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu dünkü toplantısında "Yüce Divan" ve "Hakimler ve Savcılar Kurulu/ Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu" başlıklı maddeleri ele aldı. Vatan'da yer alan habere göre Yüce Divan maddelerinin müzakereleri sonucunda 4 parti, AYM'nin "Yüce Divan" sıfatıyla yargılama yapma yetkisinin kaldırılmasında anlaştı. Uzlaşmayla benimsenen hüküm uyarınca Yüce Divan, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, AYM (Anayasa Mahkemesi) ve Danıştay üyelerinin yer alacağı karma bir yapıda oluşturulacak. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Başkanlık edeceği Yüce Divan'da 6 Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2 AYM, 2 Danıştay üyesi görev yapacak. Başkanla birlikte Yüce Divan'ın üye sayısı 11 olacak. Yüce Divan üyesi olarak görev yapanlar hariç olmak üzere, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yüce Divan yargılamalarında temyiz mercii olacak. Yüce Divan'da savcılık görevini Cumhuriyet Başsavcısı yapacak.

Yazım komisyonunda kimlerin görevleriyle ilgili suçları nedeniyle Yüce Divan'da yargılanacağı konusunda ise partiler arasında görüş birliği sağlanamadı. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Bakanlar, AYM, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanları, Başsavcılar, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasını benimseyen komisyonda, CHP ve MHP mevcutta olduğu gibi Genelkurmay Başkanı'nın da kapsama dahil edilmesini istedi. BDP ise "Bölge Başkanlarının" da Yüce Divan'da yargılanmasını önerdi. Ancak bu öneriler diğer partilerce kabul görmedi.

Komisyonda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu başlıklı maddede müzakereler sonucu uzlaşma olmayınca, madde metni her partinin komisyona sunduğu öneri metinlerinin alt alta kırmızı renkte yazılmasıyla oluşturuldu
<< Önceki Haber 4 parti anlaştı, o yetki kaldırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER