AK Parti'nin yeniden yargılanmasıyla ilgili kritik detay!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Ak Parti’nin yeniden yargılama başvurusu yapabileceğini belirtti.

AK Parti'nin yeniden yargılanmasıyla ilgili kritik detay!

  • Haşim Kılıç, AK Parti'nin kapatılma davasının yeniden görülmesi isteğiyle ilgili konuştu
  • Kılıç, AK Parti'nin yeniden yargılama başvurusu yapabileceğini söyledi.
  • Yargılama yolu açık. Ancak iddia ve deliller yetersizse yeniden yargılama kararı verilmeyebilir
Kılıç, ‘Önümüze bir başvuru gelirse, usul şartları taşıyorsa başvuru kabul edilebilir, ancak yeniden yargılama yapılıp yapılmayacağı delil değerlendirmesi sonucu karara bağlanır’ dedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Fikret Bila’ya konuştu. İşte Bila'nın yazısı:

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin kapatılma davasının yeniden görülmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlandıklarını açıklamıştı. Erdoğan, partinin hukukçularının yeniden yargılama başvurusu hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını da duyurmuştu.

Anayasa Mahkemesi, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davayı 31 Temmuz 2006’de karara bağlamış, 5’e karşı 6 oyla partinin laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı olduğuna hükmetmişti. Yüksek Mahkeme, partiye yapılan hazine yardımının kesilmesi cezası da vermişti.

AK Parti’nin hukukçu kurmayları davaya sunulan delillerin Genelkurmay tarafından açılan internet sitelerindeki haberlerden alındığını, bu sitelerin ise kara propaganda amacıyla açıldığının Ergenekon davası kararıyla tespit edildiğini öne sürerek yargılanmanın yenilenmesi başvurusunda bulunacaklar.

Kapatma davasının yeniden görülmesi konusundaki hukuki çerçeveyi öğrenmek amacıyla dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la görüşen Bila şunları aktardı:

Haşim Kılıç, şu bilgiyi verdi:

“Başvurabilirler”

“Anayasa Mahkemesi olarak siyasi partilerin yeniden yargılama talebinde bulunacakları konusunda daha önce karar almıştık. Kapatılan partilerin yeniden yargılama başvurusunda bulundukları örnekler var. Anayasa Mahkemesi bu başvuruları kabul etti.
Ancak ikinci aşamada iddia ve delillerin değerlendirilmesinde öne sürülen gerekçelerin yeniden yargılama sebebi sayılacak nitelikte olmadığına karar verdi. Tabii her davanın delil durumu farklıdır. Dolayısıyla yeniden yargılama yolu açıktır ama yeniden yargılama konusunda ne yönde karar verileceği heyetin yapacağı değerlendirme sonucunda ortaya çıkar.”

Yeniden yargılama nedenleri

Kılıç, Anayasa ve ilgili yasalarda yeniden yargılama nedenlerinin sayıldığını belirterek şöyle devam etti:
“Daha önce kapatılan bazı partiler (TBKP, ÖZDEP, HEP) yeniden yargılama için başvurmuşlardı. Bu partilerin başvuru gerekçeleri AİHM’nin lehlerine verdiği kararlardı. Biz başvuruları kabul ettik. Heyet, yaptığı değerlendirmede AİHM kararındaki gerekçelerin yeniden yargılamaya yeterli nitelikte olmadığına hükmetti ve yeniden yargılama talebi reddedildi.
Önümüze yeni bir başvuru gelirse, usul şartlarını taşıyorsa başvuru kabul edilir ancak yeniden yargılama yapılıp yapılmayacağı delil değerlendirmesi sonucunda karara bağlanır.”

Anayasa Mahkemesi’nin, yeniden yargılama yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararı hem hukuki hem de siyasi açıdan büyük önem taşıyacak
<< Önceki Haber AK Parti'nin yeniden yargılanmasıyla ilgili kritik detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER