AKP'den yine çok konuşulacak hamle

4 eski bakan hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk fezlekeleri, 6 ay sonra kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nda da açılmadı.

AKP'den yine çok konuşulacak hamle

AKP’li Komisyon Başkanı, içindeki dosyalarla ilgili fihrist oluşturulması için fezlekeleri tekrar İstanbul Başsavcılığı’na gönderdi. Adalet Bakanlığı, daha önce fezlekelerdeki klasör sayısını 27’den 11’e düşürmüştü.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında AKP’li eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler, muhalefetten gizleniyor. Dün Meclis Soruşturma Komisyonu’nda ele alınması beklenen fezlekelerle ilgili sürpriz bir gelişme oldu. AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, fezlekeleri dizi pusulalarına bağlanması (fihrist oluşturulması) için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade ettiğini açıkladı. Buna tepki gösteren muhalefet partileri, Köylü’nün ‘yolsuzlukları sıfırlamaya’ çalıştığını, Köşk seçiminden önce belgelere ulaşmalarının engellendiğini ifade etti. Fezlekelerin Meclis’e ulaşması da 6 ay süren bir yılan hikâyesine dönmüştü. Adalet Bakanlığı, savcılığın 9 Ocak’ta 2014’te gönderdiği fezlekeleri, doğrudan Meclis’e sunulması için iade etti. Fezlekeler 28 Şubat’ta Meclis Başkanlığı’na geldi, fakat 27 olan klasör sayısı 11’e düşmüştü. Fezlekelerin içeriği 19 Mart’ta toplanan Genel Kurul’da okutulmadı. Muhalefetin baskısı ile 5 Mayıs’ta soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırıldı. AKP’nin üye vermemesi yüzünden komisyon 65 gün sonra kurulabildi. İlk toplantıda, muhalefetin inceleme talebi, “Fezlekeler Komisyon Başkanlık Divanı Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra verilir.” şartı öne sürülerek engellendi.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu çerçevesinde eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan, aradan geçen yaklaşık 7 aya rağmen hâlâ kamuoyundan gizleniyor. Meclis’e gönderilmesi yılan hikâyesine dönen ve 28 Şubat günü Meclis Başkanlığı’na sunulduğu öğrenilen fezlekeler, 19 Mart’ta konuyla ilgili Genel Kurul’da yapılan toplantıda okunmamış, muhalefetin yoğun baskısı nedeniyle 5 Mayıs tarihinde 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı. AK Parti’nin üye vermemesi nedeniyle 65 gün sonra resmi olarak kurulan ve çalışmalarına başlayan komisyonun ilk toplantısında, muhalefet milletvekillerinin fezlekeleri inceleme talebi Komisyon Başkanı Hakkı Köylü tarafından engellenmişti. “Komisyon Başkanlık Divanı Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra komisyonu toplantıya çağırır, fezlekeleri de o zaman veririz.” diyen Köylü, divanın Resmî Gazete’de dün yayımlanmasının ardından sürpriz bir açıklama yaptı.

YOLSUZLUKLARI SIFIRLAMA İTTİFAKI

Hakkı Köylü, fezlekelerin yer aldığı klasörlerin, içindeki eklerle birlikte dizi pusulalarına bağlanarak geri gönderilmesi talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade ettiklerini açıkladı. Dizi pusulaları olmadan fezlekelerin sağlıklı şekilde incelenemeyeceğini savunan Köylü, savcılığın iade ettikleri dosyaları kendilerine göndermediği sürece toplantı yapmayacaklarını söyledi. Dosyalar gelmeden Meclis’in tatile girmesi durumunda ise çalışmaları yeni yasama yılında sürdüreceklerini kaydetti.

Komisyon başkanının 11 klasörden oluşan fezlekeleri iade etmesi muhalefet kanadında tepkiyle karşılandı. CHP Grup Başkan Vekili Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ‘yolsuzlukları sıfırlama’ ittifakı yaptığını, Hakkı Köylü’nün de bu çalışma kapsamında kendisine verilen rolü yerine getirdiğini söyledi. Hükümetin yolsuzluk tapeleri ve belgelerinin ortaya çıkmasını engellemeye çalıştığını belirten Hamzaçebi, “TBMM’nin denetim fonksiyonu da Erdoğan’a bağlanmış. O istediği müddetçe Meclis bu yetkisini kullanabiliyor, istemediği sürece kullanamıyor. Kimse bu yolsuzluk dosyalarının üstünü örtemeyecektir. Bu tutum, dosyada suç olduğunu ortaya koyuyor. Büyüdüğü Kasımpaşa tabiriyle ‘çamura yatıyor’ Erdoğan.”

Soruşturma Komisyonu üyelerinden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Komisyon Başkanı Köylü’nün komisyondan karar çıkartmadan fezlekeleri geri göndermesinin yetki gasbı olduğunu söyledi. Havutça, “Bu, tamamen başkanlığın süreci savsaklamaya dönük harekettir. Hedef, cumhurbaşkanlığı seçimine kadar fezlekelerin bilgimizden kaçırılmasıdır.” dedi. Komisyonun MHP’li üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da “Eğer dosyalarda eksik bir şey olsa, Meclis Başkanlığı bu güne kadar neden gereğini yapmadı? Demek ki eksik bir şey yok. Bir formalite uygulanıyor, komisyon üyelerinin eline geçmesi istenmiyor.” ifadelerini kullandı.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Başbakan’ın tek kaygısı, tek hesabı vardır, çocuklarının, ailesinin ikbalini kurtarmak, güvence altına almaktır. Fezlekelerin yeniden iade edileceği muhakkaktır. İade edilemezse de göstermelik bir genel kurul seremonisiyle sayısal çoğunluğa dayanarak reddedilecektir.”

Fezlekelerin başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmedi

17-25 Aralık 2013: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında 4 eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişiyle ilgili iki ayrı operasyon gerçekleştirdi.

9 Ocak 2014: Savcılık, eski bakanlarla ilgili hazırlanan fezlekeleri UYAP üzerinden Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

5 Şubat: Adalet Bakanlığı, fezlekeleri haftalarca beklettikten sonra savcılığa iade etti. Fezlekelerin doğrudan TBMM’ye gönderilmesini istedi.

28 Şubat: Savcılığın Meclis’e gönderdiği fezlekeler, 30 Mart seçimleri için tatile girmeye hazırlanan Meclis’e ulaştı.

5 Mart: Fezlekeler 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti. Dosya 27 klasörden oluşuyordu. Ancak Meclis Başkanlığı’na gönderilen fezlekeler toplam 11 klasördü. 16 klasör eksikti.

13 Mart: CHP, fezlekelerin görüşülmesi için tatilde olan TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdı.

19 Mart: Meclis Genel Kurulu, fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Ama fezlekeler milletvekillerine gösterilmedi. CHP, 4 bakanla ilgili soruşturma önergesi verdi.

5 Mayıs: Meclis Genel Kurulu’nda CHP’nin 4 bakanla ilgili ayrı ayrı soruşturma komisyonu kurulması önerisi reddedilirken, AK Parti’nin tek komisyon kurulması önergesi kabul edildi.

8 Temmuz: Kurulduktan 65 gün sonra Soruşturma Komisyonu’nun üyeleri belirlendi ve komisyon faaliyete başladı.

9 Temmuz: Komisyon ilk toplantısını yaptı. Fezlekeler, ‘Komisyon Başkanlık Divanı’nın Resmi Gazete’de yayımlanmadığı’ gerekçesiyle milletvekillerine yine gösterilmedi.
ZAMAN
<< Önceki Haber AKP'den yine çok konuşulacak hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER