Adana'daki polislerle ilgili pes dedirten olay

Adana’da emniyetin kendi iç yazışmalarında kullandığı yasal yazılım korsan gibi gösterilerek gözaltına alınan 13 polis serbest bırakıldı.

Adana'daki polislerle ilgili pes dedirten olay

İşin ilginç tarafı polislerin suçlandığı sistemi teşkilata kazandıranların Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ödüllendirildiği ortaya çıktı. Casus­luk, yol­suz­luk ve te­rör so­ruş­tur­ma­la­rın­da gö­rev alan po­lis­le­re yö­ne­lik ope­ras­yon­la­ra Ada­na­’da de­vam edil­di. Ma­yıs ayın­da ifa­de­le­ri alı­nıp ser­best bı­ra­kı­lan 13 po­lis, ön­ce­ki ak­şam tekrar gö­zal­tı­na alın­dı. Po­lis­le­re yö­ne­lik gö­zal­tı ta­li­ma­tı­nın em­ni­yet per­so­ne­li­nin ken­di için­de ha­ber­leş­mek ama­cıy­la kul­lan­dı­ğı bir ya­zı­lım­dan kay­nak­lan­dı­ğı be­lir­len­di.

KURDURUP SEMİNER VERMİŞ

Bugün'den Bilal Şahin'in haberine göre; so­ruş­tur­ma dos­ya­sı­na gö­re kul­la­nıl­ma­sı suç ola­rak de­ğer­len­di­ri­len Pol-Net üze­rin­de ça­lı­şan söz ko­nu­su ya­zı­lım Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü'nün iz­ni ve gö­rev­len­dir­di­ği tek­nik ele­man­lar ta­ra­fın­dan ku­rul­muş. Sis­te­mi teş­ki­la­ta ka­zan­dı­ran po­lis me­mu­ru EGM ta­ra­fın­dan ödül­len­di­ril­miş. Sis­te­min kul­la­nıl­ma­sı ve yay­gın­laş­ma­sı ama­cıy­la EG­M’­nin An­tal­ya­’da po­lis­le­re se­mi­ner ver­di­ği de öğ­re­nil­di. Bü­tün bun­la­ra rağ­men ya­zı­lı­mı kul­lan­dı­ğı id­di­a edi­len po­lis­ler suç­lu gös­te­ri­lip hak­la­rın­da so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­dı.

KULLANMAYANA DA GÖZALTI

Ya­zı­lı­mı kul­lan­dı­ğı id­di­asıy­la gö­zal­tı­na alı­nan po­lis­ler ara­sın­da sis­te­mi hiç kul­lan­ma­yan po­lis­le­rin de ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Avu­kat İsa Aya­noğ­lu bu du­ru­mun açık­ça ca­dı avı ya­pıl­dı­ğı­nın ka­nı­tı ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti. Avu­kat İsa Aya­noğ­lu, “Kul­la­nıl­ma­sı­nın suç ol­du­ğu­nu id­di­a et­tik­le­ri ya­zı­lı­mın yay­gın­laş­ma­sı için EGM An­tal­ya­’da po­lis­le­re se­mi­ner ver­di. Şim­di de bu po­lis­le­re bu sis­te­mi ne­den kul­lan­dı­nız di­ye gö­zal­tı ka­ra­rı çı­ka­rı­lı­yo­r” de­di.

'HUKUK CİNAYETİ'

So­ruş­tur­ma dos­ya­sı­na ye­ni hiç­bir şey ko­nul­ma­dan gö­zal­tı ka­ra­rı alın­ma­sı­nı hu­kuk ci­na­ye­ti ola­rak de­ğer­len­di­ren avu­kat Aya­noğ­lu, “Es­ki suç­la­ma­la­rın ay­nı­sı­nı yaz­mış­lar, ye­ni bir de­lil, ifa­de yok. Bu şe­kil­de gö­zal­tı ka­ra­rı ve­ril­di.

Bu­nu an­la­mak güç, bu­nun hu­ku­ki bir ya­nı yok. Ya­sa­ya gö­re bı­ra­kın gö­zal­tı­na al­ma­yı ifa­de­le­ri­ni bi­le alın­ma­sı müm­kün de­ğil. Bel­li isim­ler bel­li amaç­lar­la bir şe­kil­de bir ara­ya ge­ti­ri­lip gös­te­ri ya­pıl­mak is­te­ni­yor. Bu ya­pı­la­nın mo­ti­vas­yo­nu­nun fark­lı ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Adam­lar res­men bi­at et­tik biz di­yor­lar” dedi.

MAYISTA İFADELERİ ALINMIŞTI

Po­lis­le­rin gö­zal­tı­na alın­ma­sı­na ge­rek­çe gös­te­ri­len prog­ra­mın in­ter­ne­te ka­pa­lı, ve­ri de­po­la­ma ve ak­tar­ma im­kâ­nı ta­nı­ma­yan bir prog­ram ol­du­ğu bi­li­ni­yor. Ma­yıs ayın­da, Ada­na em­ni­ye­tin­de ya­pı­lan bir in­ce­le­me­de, bil­gi­sa­yar­la­rı­na ya­sa dı­şı yol­lar­la bu prog­ra­mın ku­rul­du­ğu id­di­asıy­la ba­zı em­ni­yet men­sup­la­rı hak­kın­da in­ce­le­me baş­la­tıl­mış­tı.

YENİDEN AÇILDI

10 Ha­zi­ra­n’­da da bil­gi­sa­yar­la­rın­da bu prog­ram bu­lu­nan po­lis­ler, sav­cı­lı­ğa ifa­de ver­dik­ten son­ra ser­best bı­ra­kıl­mış­tı. Ka­pan­ma­sı ge­re­ken dos­ya, TEM şu­be mü­dü­rü ta­ra­fın­dan ye­ni­den ele alın­dı.

MESAİ BİTİMİNDE İMZA

Adana TEM Şube Müdürü Murat Zeren imzasıyla savcılığa sevk edilen polislerin, usulsüz verileri ele geçirme, verileri yok etmeme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilikle suçlandıkları öğrenildi. Polislerin avukatı İsa Ayanoğlu, hukukun ayaklar altına alındığını ifade ederek, “Bir savcı, TEM şube müdürünün getirdiği dosyayı hiçbir sorgulamaya tabi tutmadan imzalayamaz. Özellikle saat 19.00’da mesai bitiminde imzalanmış. İtiraz dilekçesi vermeye gittim, adliyede kimse yok” dedi. Polisler dün öğleden sonra adliyeye sevk edildi.

SAVCIYA 250 BİN LİRALIK DAVA

Polislerin avukatlarından Emin Bayram "İllegal yollarla baskı ve tehditle yönlendirildiğini değerlendirdiğimiz gözaltı kararını veren savcı hakkında 250 bin TL miktarlı tazminat davası açılacak. Kazanılacak tazminat ise şehit polis ailelerine bağışlanacaktır" dedi.

Gözaltına alınan polisler: Erhan Yıldırım, Serdar Koç, Mehmet Remzi Köpüklüoğlu, Ahmet Özkan, Halil Dağ, İbrahim Sağır, Yusuf Erdoğan, Neşet Arslan, Yusuf Ziya Toprak, Mehmet Karabörk, Ferhat İçöz, Süleyman Aslan, Cemil Baki.
<< Önceki Haber Adana'daki polislerle ilgili pes dedirten olay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER