Akıl oyunlarıyla başarmak daha kolay

Öğrenciler için müthiş bir oyun!

Akıl oyunlarıyla başarmak daha kolay

Sakarya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Zambak Yayın Grubu Oyun ve Oyuncak Markası PAL işbirliği ile Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ahmet Faik Abasıyanık Kültür   Merkezinde Okul öncesi  Öğretmenlerine yönelik olarak düzenlenen Akıl Oyunları seminerine  il genelinden 300 öğretmen katıldı. 
 
ÖĞRETMENLER TATİLE BAŞLAMADILAR
Öğrenciler karnelerini alıp tatile başlasalar da Milli Eğitim Bakanlığı ‘nın öğretmenlere yönelik olarak hizmet içi eğitimleri 28 Haziran 2013 tarihine kadar sürecek. Bu kapsamda Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Pal İşbirliği ile Okulöncesi öğretmenlerine seminer düzenlendi.   Pal Akıl Oyunları Uzmanı Osman Metin, okul öncesi çocukların akıl oyunları ile kendi planlarını yapma ve uygulama imkânı bulacağını; böylece hem eğitim hem kariyer hayatında başarılı olacağını vurguladı.
Akıl Oyunları seminerinde konuşmacı olarak katılan eğitimci Osman Metin, akıl  oyunları ile oynayan çocukların okullarını seveceklerini, derslerine karşı daha ilgili olacaklarını belirtirken, şunları ifade etti: “ İnsan eğitiminin temeli olan okul öncesi çağı kendi haline bırakılmamalıdır. Çocuğun okulu sevmesi, derse ilgisi, gruba katılımı, eğitim için temel oluşturması bu dönemde gerçekleşir. Hayatlarının şekil alacağı bu dönemde en üst seviyede eğitim almalıdırlar. Bütün yöntem-tekniklerin bu dönemde temeli atılmalıdır. Oyunların temelinde öğrencilerin karşısına çıkan problem tarzı oyunlarla onları çözüm bulmaya sevk ederek onların daha girişimci ve üretken kişilik kazanmaları sağlanır.” 
 
OYUNLARDA KOLAYDAN ZORA GİTMEK ÖNEMLİ
“Oyunların daha çok okulda ve günlük hayatta karşılarına çıkacak; görsel algı, fiziksel beceri ve denge, üretkenlik, düşünme becerileri alanında hazırlanmıştır. Özellikle her oyunun çocukta farklı bir yeteneğinin gelişmesine hatta ortaya çıkmasına özen gösterilmektedir. Öğrenciler düşünme becerilerinde iş yapabilme ve problem çözme konusunda yöntem öğrenecekler, aynı zamanda çözüme dönük insan olma yeteneği kazanacaktırlar. Bunun için seçilen oyunların içeriğinde hem tümden gelim, hem de tümevarım mantığı vardır. Öğrencinin bu kavramları özümsemeyerek oyunlarda başarması için kolaydan zora yöntemi uygulanmaktadır.”
  
DAHA AKTİF ÖĞRENCİ MODELİ
Çocuğun etkinlikleri sevmesi ve kavraması için onun başarıyı hemen tatması sağlanarak hem kendine güvenmesinin hem de tatlı bir yarışa girmesinin amaçlandığı belirten Osman Metin şu uyarılarda bulundu: “Çocuğun seviyesi ve kabiliyeti oyunlarla hızlı bir şekilde tespit edilerek; okul ve aile ortamında yapılması gereken egzersizler belirlenir. Böylece kişisel gelişimi çok hızlı tespit edilebilir. Öğrenciler oyunlarda kazanmış oldukları problem tanıma, çözüm üretme ve farklı yöntem deneme gibi özellikleri derslerinde de uygulayarak okul başarısını artıracaktır. Çünkü öğrenci derse aktif katılacak ve dersi işlenişinde yaşayarak öğrenme metodunu uygulayacaktır.  Aynı zamanda kendine güven duygusu ve ekip ruhu gelişerek çevresine faydalı olan mutlu bir birey haline gelecektir. Bu sistemde dinleyen izleyen cevap veren öğrenci yerine; tanıyan, fark eden, planlayan, kurgulayan öğrenci düşünüldü. Seçilen materyallerin hepsinde öğrencinin birebir katılımı gerçekleşmesi ön plana alındı. Aynı zamanda etrafındaki oyunlarla kıyaslama, yeterli ve yetersiz yanlarını tanıma, ucu açık gelişim faaliyetlerini fark edip katılma olgusu planlandı.”

SOSYAL SINIF OLUŞTURMA
Özellikle grup etkinliklerinde öğrencilerin sosyalleşmeyi oyun içerisinde yaşamalarına imkân sağlandığını belirten Osman Metin sözlerine şöyle devam etti: “Her etkinlikte öğrenci bireysel olarak katılmak zorundadır. Bütün oyunlar her öğrencinin katılımı düşünülerek hazırlanmıştır. Okulun “eğlenceli eğitim yeri” olmasında büyük rol oynayacak öğrenciler; büyük keyif aldıkları oyun derslerinden sonra daha rahat ve mutlu şekilde diğer derslere katılacaklardır. Özellikle oyunlardan dolayı kazandıkları girişimcilik ruhu derslere de yansıyacak öğrenci merkezli eğitimin gerçekleşmesini sağlayacaktır.”

“Diğer yandan teknolojik aletlerin bireyselleştirerek yalnızlaştırdığı insanlar yerine, paylaşabilen, işbirliğine açık, kapasitesini fark eden, etrafına duyarlı, mutlu bireyler oluşturmak amaçlanmaktadır. Bir eser ortaya koyan her öğrencinin sosyal çevresi genişleyecek ve hayata olumlu bakacaktır.  Özellikle topluma uyumlu bireylerin yetiştirilmesinde okul döneminin pozitif geçmesinin önemli bir etkisi vardır. Öğrencilerin oyunlarla yenme-yenilme, rekabet etme, grup kurma birlikte hareket etme yetilerinin bilinçaltında oluşturulması önemsenmektedir. Özelliklede yenilginin kabullenilmesi olgusunun oluşturulması ileriki yaşlarda kendini kontrol altına alma adına çok önemlidir. Kişilerin taşkınlık yapmalarını engelleme, onlara iç disiplini öğretme sosyalleşme konusunda büyük önem arz etmektedir. Gittikçe bencilleşen, yalnızlaşan insanımızı yeniden topluma kazandırma, onları üretken insanlar haline getirme adına kullanılan oyunlar tamamen sağlığa uygun Türk milli eğitim bakanlığı müfredatı kazanımlarına paralel özelliklere sahiptir.”
 
 Sakarya Akyazı İnönü Anaokulu Müdür Yardımcısı Emel ÖNDER:Türkçe içerikli kitaplar somut veriliyor  Zambak Yayınları bu alanda çok iyi bir çığır açtı  Yabancı Kaynaklarda resimler gerçek para resmi, çıkarmalı, kabartmalı şeklinde kullanılıyor  Türkiye’de bu alanda gelişmelerin olması çok güzel.” dedi.
 
Sakarya Akyazı Cumhuriyet Anaokulu Öğretmeni Kübra ÇELEBİ: “Öğrencilerde yaş seviyelerine uygun kaynak ve materyaller olması çok önemli. Akıl oyunları basit ipuçları olması öğrencileri yönlendirmede etkili oluyor. Çalışmaların etkili olabilmesi tümevarım yöntemi kullanılması çok önemli. Sınıflarımızda oyuna 30 dakika zaman ayırıyoruz. Özellikle bu materyallerin olması bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Velilerimize de bu konuda sorumluluklar düşüyor. Öğretmek sadece öğretmenin işi değil mutlaka öğretmenler desteklenmeli.”  şeklinde açıklamada bulundu. 

<< Önceki Haber Akıl oyunlarıyla başarmak daha kolay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER