Ankara kulislerinde konuşulan yeni formül!

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili konuştu

Ankara kulislerinde konuşulan yeni formül!

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili, "Başbakanımız Cumhurbaşkanı olduğu takdirde bir başbakan görevi üstlenecek. Cumhurbaşkanımızın milletvekili olmaması hasebiyle hemen bu görevi üstlenmesinin söz konusu olmayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Katıldığı bir televizyon programında konuyu değerlendiren İşler, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin gerekli görüşmelerin yakın zamanda yapılacağını anlattı. Konunun mayıs ayında netleşeceğini söyleyen İşler, “Halkın seçeceği cumhurbaşkanının siyasetin içinden olması gerektiği kanaatindeyim. Başbakan’ımız önümüzdeki günlerde kararını verecek. Cumhurbaşkanlığına da aday olduğu takdirde ben halktan büyük bir destek alacağını görüyorum. İlk turda yüzde 50’nin üzerinde bir oyla çok rahat bir şekilde inşallah cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Eğer Başbakan’ımızın cumhurbaşkanı olduğu takdirde bir başbakan görevi üstlenecek. Şu an Cumhurbaşkanı’mızın milletvekili olmaması hasebiyle hemen bu görevi üstlenmesi söz konusu olmayacağını ben düşünüyorum. Teknik olarak mümkün değil. Önümüzde iki yol var ya Bayburt modeli ya da ara seçim modeli ile gerçekleştirilecek ama orada bile en azından, nereden baksanız 2 ayın üzerinde bir zamana ihtiyaç var. Belki 2-3 ay gibi çok hızlandırsanız 2 ay gibi bir zaman gerekir. Çünkü seçim takvimi başlayacak adaylıklar vs. 2 ay gibi bir zamana ihtiyaç olur. Veya erken bir kongre ile eğer Abdullah Bey tekrar siyasete dönmek ister, aday olursa parti genel başkanlığına bu da mümkün. Ama bunların hepsi Cumhurbaşkanı’mızla Başbakan’ımız arasında yapılacak görüşmelerle belirlenecek.” diye konuştu.

O VEKİL KONUŞTU
Bayburt milletvekili AK Partili Bünyamin Özbek, şöyle konuştu: “Şu ana kadar Sayın Başbakan’dan ya da partimizin yetkili organlarından bana bu konuyla ilgili gelen bir şey yok. O nedenle konuşmam doğru olmaz. 2011 yılından beri Bayburt modeli konuşuluyor. Ancak partimizin bu konuda karar alması durumunda, Bayburt modeli olursa, hem partimizin hem Türkiye’nin istikrarı açısından çok önemli bir olay olacaktır. Bu aşamaya gelinirse hem Bayburt hem de bizler üzerimize düşeni yaparız. Bundan da onur duyarım.”

BAYBURT MODELİ NEDİR?
Kulislerde konuşulan Bayburt formülüne göre, bir ilin milletvekillerini istifa ettirip yasa gereği o ilde seçime gidilmesi zorunlu hale getirilecek. Bu yolla, Abdullah Gül o ilden aday olacak ve milletvekili seçilip Meclis’e girecek. Ardından da Başbakanlık görevini devralacak. Bunun için de en uygun il tek milletvekiline sahip olan Bayburt. Bayburt Meclis’te tek milletvekili ile temsil ediliyor ve bu koltuk AK Parti’de. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de de Erdoğan’ın milletvekilliği önündeki engel kaldırılmış, Siirt milletvekilleri istifa ettirilmiş ve 2003 Mart’ında seçim yapılmıştı. Siirt’ten aday olan Erdoğan, milletvekili olmuş, ardından Başbakanlık koltuğunu devralmıştı.
<< Önceki Haber Ankara kulislerinde konuşulan yeni formül! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER