Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo

CHP, yolsuzluk operasyonunda adı geçen 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin, 26 Mart’ta yerel seçim tatiline giren Meclis’te okunmasını sağlamak için MHP ve BDP’ye yeniden çağrı yapacak.

Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo

Seçim öncesi fezlekelerle ilgili tartışma yaşanmasını istemeyen AK Parti ise Meclis’in 1 Nisan’da açılmasından yana....

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna adı karışan 4 eski bakanla ilgili Meclis’e gönderilen fezlekelerin, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Genel Kurul’un bilgisine sunulmadığının ortaya çıkmasının ardından, AK Parti ile CHP arasında, bu kez Meclis’in açılacağı tarihle ilgili taktik adımlar atılıyor.

MUHALEFET İSTERSE TOPLAR

TBMM, yerel seçim tatiline girerken, iktidar ve muhalefet, seçim çalışmaları nedeniyle 26, 27 ve 28 Mart tarihlerinde aç-kapa yaparak tatilin devam etmesi konusunda anlaşmıştı. Ancak fezlekelerin Meclis’e ulaştığının ortaya çıkmasının ardından CHP, 26 Mart’ta Meclis’in çalışması çağrısı yaptı. CHP diğer partiler destek vermese de 26 Mart tarihinde Meclis’te olacak.

Bugün Gazetesi'nde yer alan habere göre, CHP’nin, MHP ve BDP’ye yaptığı çağrıyı hafta içi yineleyebileceği belirtildi. Genel Kurul’un çalışması için 184 olan toplantı yeter sayısına ulaşılması gerekiyor. CHP’nin 134 milletvekili bulunuyor.

MHP’nin 52, BDP’nin 26, HDP’nin 4 sandalyesi bulunuyor. 14 bağımsız vekil, muhalefetin toplam sandalye sayısı 230 oluyor. Muhalefet ortak hareket ederse, 184 rakamına ulaşabiliyor. Muhalefet partileri isterse, 26 Mart’ta Meclis’i açarak, fezlekeleri, seçim öncesi tartışmaya açabilir.

CHP GÜNDEME TAŞIYACAK

Meclis’in toplanması durumunda; CHP, fezleke üst yazılarının okunması ve dosyaların milletvekili incelemesine açılması ile; eski bakanlarla ilgili suçlamaları, seçimlerin hemen öncesi meydanlara  ve kamuoyu gündemine taşıyacak.

AK PARTİ 1 NİSAN’I İSTİYOR

Ancak AK Parti, Meclis’in 30 Mart öncesi toplanması ve kamuoyu önünde fezleke tartışması yaşanmasını istemiyor. AK Parti, Meclis’in seçim sonrası, 1 Nisan Salı günü açılmasından yana. AK Parti’nin bu tutumu ve bütün muhalefet partilerinin ortak hareket etmemesi durumunda; Genel Kurul, fezlekelerle ilgili en erken 1 Nisan tarihinde bilgilendirilecek.

Meclis Başkanlığı geciktirebilir

Fezlekelerin gelen evrak numarası almaması nedeniyle Meclis’in 26 Mart ya da 1 Nisan’da toplanması durumunda, fezlekelerin Genel Kurul’da okunacağı konusunda da belirsizlik yaşanıyor. Meclis Başkanlığı isterse, fezlekelerin geldiğine ilişkin başkanlık tezkeresinin Genel Kurul’da okunmasını geciktirebilir. Cemil Çiçek, “Geçmişte, üç ay sonra sunanlar olmuştu” diyerek süreyi uzatma eğilimini göstermişti.

AK Parti isterse komisyon da kurulmaz

Mec­lis tüm bu sü­reç­le­ri ge­çir­dik­ten son­ra; Mec­lis So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­sı ko­nu­su da AK Par­ti Gru­bu­’nun ka­ra­rı­na bağ­lı ola­cak. AK Par­ti is­ter­se so­ruş­tur­ma ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­sı­nı en­gel­le­ye­bi­lir. Ana­ya­sa 100. mad­de kap­sa­mın­da, Mec­lis So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­sı­na yö­ne­lik öner­ge 55 mil­let­ve­ki­li­nin im­za­sı ile ve­ri­le­cek. An­cak öner­ge, giz­li oy­la oy­la­na­cak. 318 san­dal­ye­ye sa­hip AK Par­ti, giz­li oy­la­ma­da Mec­lis So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ku­rul­ma­sı­nı en­gel­le­ye­bi­lir.
<< Önceki Haber Ankara kulislerinde konuşulan yeni senaryo Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER