Ankara'yı ayağa kaldıran gelişme!

Suriye’nin kuzeyinde son bir yıldır giderek güçlenen Irak Şam İslam Emirliği örgütü (IŞİE), Türkiye sınırı yakınlarındaki Azez kasabasının kontrolünü ele geçirdi.

Ankara'yı ayağa kaldıran gelişme!

  • El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide Türkiye sınırı yakınlarındaki Azez kasabasının kontrolünü ele geçirdi.
  • Ancak kent merkezi dışındaki bölgelerde  ÖSO hakimiyetinin devam ettiği söyleniyor.
  • Sınırın hemen karşı tarafında yaşanan sıcak gelişmeler Ankara’yı da endişelendiriyor. 


Sınıra 7-8 km mesafedeki kasabanın, doğrudan El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’ye bağlı örgütün eline geçmesinin ardından Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı, güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Sınırdan karşı tarafa her türlü insani yardım da geçici olarak durduruldu. Bölgede yaşanan sıcak gelişmeler Ankara’yı endişelendirdi. Diplomatik kaynaklar, “Son dönemde Türkiye sınırında muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçirmek için saldırılar düzenleyen söz konusu örgüt, bu çabalarında ısrarcı olursa Türkiye tavrını sertleştirecek.” değerlendirmesini yapıyor. IŞİE örgütü, son haftalarda infaz görüntüleriyle gündeme gelmişti. 

Doğrudan El Kaide lideri Eymen El Zeva-hiri’ye bağlı olduğu belirtilen IŞİE’nin, muhalifler için en büyük ikmal kapısı niteliğindeki Kilis’in karşısındaki Es Selame sınır kapısını da almak istediği kaydediliyor. Bölgeye dün uzun menzilli silahlarla ateş açılırken, ÖSO’nun sınır kapısına takviye güç gönderildiği belirtildi. Rejim güçleriyle çatışmaların sürdüğü Halep ile Es Selame arasında bulunan Azez, muhaliflere yönelik insani yardımların geçiş güzergahı üzerinde.

Zaman'ın haberine göre Azez’deki çatışmalar önceki gün muhalif Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki Kuzeyin Fırtınası grubuna bağlı bir aktivistin öldürülmesi ve kasabadaki gönüllü bir Alman doktorun kaçırılmak istenmesinin ardından başladı. Taraflar arasında önceki gece yaşanan çatışmalarda 15 kişinin öldüğü, 40 kişinin de yaralandığı kaydedildi. El Kaide bağlantılı grubun şehir merkezini tamamen ele geçirdiği, kontrol noktaları kurduğu öğrenildi. Ancak kent merkezi dışındaki bölgelerde  ÖSO hakimiyetinin devam ettiği söyleniyor. Kasabadan püskürtülen ÖSO güçlerinin Azez’i abluka altına aldığı, devam eden çatışmaları sona erdirmek için bir taraftan da görüşmeler yapıldığı gelen bilgiler arasında.

Sınırın hemen karşı tarafında yaşanan sıcak gelişmeler Ankara’yı da endişelendiriyor. Dün öğle saatlerinde Öncüpınar Sınır Kapısı geçici olarak kapatılırken açıklama yapan diplomatik kaynaklar El Kaide bağlantılı örgütün Azez’i kontrol etmesini “Herkes endişe duyuyor. Biz de gelişmeyi endişeyle takip ediyoruz.” dedi. Kaynaklar asıl sorunun Esed rejimi olduğunu hatırlatarak rejime karşı savaşan muhaliflerle çatışmaları “asıl mücadeleden sapma” olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’de kimden gelirse gelsin her türlü vahşet ve katliamı kınadığını hatırlatarak bunları devrim mücadelesine ihanet olarak gördüğünü aktardı. Diplomatik kaynaklar, “Irak-Şam İslam Emirliği örgütü, son dönemde Türkiye sınırındaki ÖSO’nun elindeki bölgeleri ele geçirmek için saldırılar düzenliyor. Eğer çabalarında ısrarcı olurlarsa bu gruplara karşı Türkiye tavrını sertleştirecek. Bu grup, yaptığı kanlı infazlarla meşru muhalefeti de lekeliyor. Neden Esed rejimiyle cephelerde savaşmak varken muhalefetin elindeki Türkiye sınırlarındaki bölgeleri ele geçirmeye çalışıyorlar? Bu grubun Türkiye’nin aleyhinde de faaliyetlerde bulunduklarını tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

Irak ve Suriye’deki Sünni bölgelerinde şeriat yönetimi kurmayı hedeflediğini söyleyen Irak Şam İslam Emirliği örgütü, son haftalarda infaz görüntüleriyle gündeme gelmişti. Suriye’de 10 bine yakın elemanı bulunduğu tahmin edilen örgüt, silah ve cephanelik bakımından Suriye içindeki en güçlü grup olarak biliniyor.

ÖRGÜTÜN UYGULAMALARI HALKI RAHATSIZ EDİYOR

Muhalif silahlı grupların çatısı ÖSO, savaşçılarına aylık 80 dolar verirken, IŞİE ise militanlarına 300 dolar maaş veriyor. Devlet memuru maaşlarının 200 dolar civarında olduğu ülkede örgütün verdiği maaş, yeni üye bulmada etkili oluyor. Düzenli para alamayan ÖSO askerlerinin emirliğe katıldığı kaydediliyor. Gruptan ayrılmak ise imkansız. Ayrılma teşebbüsünde bulunanlar infaz ediliyor.

El Kaide’nin Irak’taki lideri İbrahim el Bağdadi’nin komutasında olduğu kaydedilen emirlik, daha çok İdlib, Halep, Lazkiye, Deyr ez Zor ve Rakka’da etkili. Aşırılık yanlısı bu grubun, kontrolündeki bölgelerdeki uygulamaları halkı rahatsız ediyor. Kadınlara yanlarında erkek olmadan dışarı çıkmayı yasaklıyor. Sakız çiğneyenleri ve sigara içenleri hapse atıyor. Kendilerine isyan eden sivilleri ise infaz etmekten çekinmiyor.
<< Önceki Haber Ankara'yı ayağa kaldıran gelişme! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER