Arınç'tan Merkez Bankası değerlendirmesi

Bülent Arınç, son yıllarda maliyet enflasyonundaki yükselişin kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklandığını belirterek,"Bunu bir şekilde engellemek gerekir. Merkez Bankası'nın bu konudaki adımlarına müdahale etmek niyetinde değiliz"dedi.

Arınç'tan Merkez Bankası değerlendirmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, son yıllarda maliyet enflasyonundaki yükselişin kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklandığını belirterek,"Bunu bir şekilde engellemek gerekir. Merkez Bankası'nın bu konudaki adımlarına müdahale etmek niyetinde değiliz ama faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların artacağını düşünüyoruz." dedi.

ERDEM BAŞÇI'NIN SUNUMU

Toplantıda Merkez Bankası Erdem Başçı'nın sunum yaptığını dile getiren Arınç, iç ve dış güvenlik konuları ve bölgesel konuların tartışıldığını ifade etti. Arınç, dün yapılan yerel seçimlerle ilgili Başbakan Erdoğan ve bakanların değerlendirme yaptığını, Soma maden faciasıyla ilgili bakanların yaptıkları çalışmaların TBMM'ye tasarı olarak sevk edildiğini, en kısa zamanda ilgili komisyonlarda görüşülmesinin beklendiğini aktardı.

Ardından gazetecinin "Erdem Başçı'nın sunumu doğrultusunda faizin daha da düşürülmesine dair kara alındı mı?" şeklindeki sorusu üzerine Arınç, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın kapsamlı bir sunuş yaptığını söyledi. Arınç, "Burada tüm göstergeler dikkate alınarak bir değerlendirme yapıldı. Sayın Başbakanımız'ın faizlerin indirilmesine yönelik talepleri yeni değil. Bunu zaman zaman grup toplantısında zaman zaman da ekonomik kuruluşlarla olan ilişkileri sırasında dile getiriyor." ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI'NIN BAĞIMSIZLIĞI ESASTIR"

Bülent Arınç, şöyle devam etti: "Faiz konusu Merkez Bankası'nın görevlerinden sadece bir tanesi. Biliyorsunuz AK Parti'nin kuruluşunda da hükümet beyannamesinde de ekonomik kurulumuzun ilk yaptığı çalışmalarda aldığı karara göre de Merkez Bankamızın bağımsızlığı esastır. Bu ilkeden bugüne kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok. Merkez Bankası'nın çalışma ilkeleri arasında fiyat politikası ile çelişmemek kaydıyla Hükümet'in büyüme politikalarını desteklemesi yer almaktadır. Türkiye'de büyümenin hız kesmesi gibi bir kırılma noktasına asla gitmeyeceğiz. Türkiye büyüme trendini mutlaka devam ettirecektir. Ve en çok başarı sağladığımız konulardan bir tanesi istihdam kapasitesinin artması, işsizliğin de azalmasıdır. Son yıllarda maliyet enflasyonundaki yükseliş kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Bunu bir şekilde engellemek gerekir. Merkez Bankası'nın bu konudaki adımlarına müdahale etmek niyetinde değiliz ama faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların artacağını düşünüyoruz. Tümüyle tabloya baktığımızda Merkez Bankası'nın çalışmalarında bir yeknesaklık, bir akort görmek mümkündür. Merkez Bankası Başkanımıza teşekkür ettik. Kendileri de çalışmalarını kamuoyuna açıklamış oldular."
<< Önceki Haber Arınç'tan Merkez Bankası değerlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER