Avrupa Komisyonu'ndan görevden almalara tepki

Avrupa Birliğinden sağlanan katılım öncesi mali yardımların yönetiminde görev alan kamu kurumlarında son dönemlerde yaşanan görevden almalara Avrupa Komisyonundan tepki geldi.

Avrupa Komisyonu'ndan görevden almalara tepki

Avrupa Komisyonu tarafından, daha önce katılım öncesi fonların etkin ve zamanında kullanılmaması dolayısıyla eleştirilen ve gerekli tedbirleri alması konusunda uyarılan Türkiye bu seferde, bu fonların yönetiminde görevli idarelerde yaşanan görevden alma ve personel değişikliklerine dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Christian Danielsson tarafından, aynı zamanda Ulusal Yetkilendirme Görevlisi de olan Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş’a yönelik olarak kaleme alınan 18 Aralık 2014 tarihli yazıda;

Başta Avrupa Birliği fonlarının mali yönetiminden sorumlu olan Ulusal Yetkilendirme Görevlisi ve Ulusal Fon olmak üzere, program otoritesi Bakanlıklarda ve ilgili diğer kurumlarda gerçekleşen yönetici personel değişikliklerine dikkat çekerek, Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA 1) programının uygulaması sırasında görev alacak personel seçiminin merkezi olmayan yönetim çerçevesinde Türkiye’nin sorumluluğunda olduğu, bununla birlikte söz konusu personel seçiminin, yöneticiler dahil olmak üzere şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılması ve her bir pozisyona en yetkin kişinin seçilmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.

Diğer yandan, IPA 1 programının uygulamasında yaşanan gecikmeler ve biriken iş yükü göz önünde bulundurulduğunda, program otoritesi bakanlıklarda ve ilgili kurumlarda personelde istikrarın sağlanması gerektiği belirtilmektedir.

Söz konusu yazıda ayrıca; önemli pozisyonlarda yaşanan değişikliklerin, IPA uygulamaların ve düzenlemelerinin öngördüğü iç kontrollerin aksamasını haklı göstermeyeceği göz önünde bulundurularak, önemli personel değişikliklerine ilişkin olarak Komisyona detaylı bir analiz sunulması talep edilmekte ve bu durumun Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan Çerçeve Anlaşmanın “yetki devrinin verilmesi ve kaldırılmasına ilişkin 12. Maddesi” ile “fonların iadesi ile sonuçlanan mali yaptırımları içeren 31. Maddesi” hükümleri çerçevesinde dikkate alınması gerektiği, ayrıca önümüzdeki sene içinde Avrupa Komisyonunun bu konu ile ilgili denetimlerine konu olabileceği belirtilmektedir. 
<< Önceki Haber Avrupa Komisyonu'ndan görevden almalara tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER