'Bu bir algı operasyonu, casuslukla ilgili bir iddia yok'

Hukukçulardan operasyona sert tepki: Bu bir algı operasyonu, casuslukla ilgili bir iddia yok...

'Bu bir algı operasyonu, casuslukla ilgili bir iddia yok'

Çalışır, "Bunlar idari soruşturma olarak hazırlanmış, verilen CD'lerde de müfettiş raporları var, bunlar birer adli soruşturma değil, müfettiş soruşturmaları adli soruşturmaya çevrilmiştir. Biz hiçbir adli soruşturmada 3 sayfalık bir soru ile muhatap olmadık. Olmayız da." dedi.

Sahur vakti yapılan operasyonların ardından bu sabah yapılan ikinci operasyon hakkında kamuoyuna görüşlerini açıklamak üzere İnsan Hakları Gündemi Derneği, Boğaziçi Avukatlar Derneği, Özgür Hukukçular Platformu, Vatan Evlatları Platformu üyesi avukatlar Taksim'de bir otelde bir araya geldi. Avukatlar adına konuşan Boğaziçi Avukatlar Derneği üyesi Bilal Çalışır, "Dört tane sivil toplum örgütü olarak sürece ilişkin yaşanan hukuksuzlukları değerlendireceğiz. Ülkemizde yaşanan iki haftalık bir süreç var. Yaşanan hukuksuzluklar bizim özlediğimiz, Türkiye'de görmek istediğimiz manzaralar değildi." dedi. 

İkinci dalga operasyonu da değerlendiren Çalışır, "Dosyanın muhtevasına baktım. Burada bir algı operasyonu var. İki tane bundan önce soruşturma yürütüldü. Dikkat ederseniz, birincisinde evrakta sahtecilik ve hukuka aykırı dinlemelerden dolayı tutuklama kararı verildi. Bunu herkes söyledi. Evrakta sahtecilikten dolayı bu ülkede hiç kimse tutuklanmadı. Hukuka aykırı dinlemeden dolayı da kimse tutuklanmadı. Tutuklayamazsınız. Çünkü yasanın verdiği tutuklamalarla ilgili alt sınır üst sınır bellidir. Bu algıyı bir tarafa bırakıp ikinci soruşturmada casuslukla ilgili iddia yok, sadece siz içeriğine sahip olduğunuz için bunu kullanabilirsiniz şeklinde bir yorumla bu karar verildi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en fazla bu tür kararlar sebebiyle AİHM'de mahkum edildiğini hatırlatan Çalışır, "Bugünkü soruşturmada ne olacak? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'yi en çok mahkum ettiği hükümlerden bir tanesi hukuk güvenliğinin olmamasıdır. Bir kişi yargı mercileri önüne çıktığı zaman neyle hangi süreçte nasıl muhatap olacağını bilir. Bu insanların ne ile nasıl muhatap olacağını biz bilemiyoruz.Türkiye'de şuanda hukuk güvenliği yok.Hukuk güvenliğinin olmadığı noktada sizin yorum yapmanız ileriye yönelik tespitte bulunmanız ne yazık ki mümkün olmuyor. Bunlar idari soruşturma olarak hazırlanmış verilen CD'lerde de müfettiş raporları var bunlar birer adli soruşturma değil, müfettiş soruşturmaları adli soruşturmaya çevrilmiştir. Biz hiçbir adli soruşturmada üç sayfalık bir soru ile muhatap olmadık. Olmayız da." şeklinde konuştu.

Avukat Kamil Ata ise, polislerin açığa alındıktan sonra haklarında yapılan işlemlere itiraz ederek yürütmeyi durdurma kararı çıkarttıklarını söyledi.

CİHAN

<< Önceki Haber 'Bu bir algı operasyonu, casuslukla ilgili bir iddia yok' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER