Bu illerde her şey değişebilir, yeniden sayılıyor!

Pazar günü yapılan yerel seçimlerin sonuçları, 36 il ve sayısız ilçede sonuçlara yapılan itirazlar nedeniyle hâlâ sonuçlanmadı.

Bu illerde her şey değişebilir, yeniden sayılıyor!

Usulsüzlük iddiaları nedeniyle başta CHP, Ak Parti, MHP ve BDP pek çok yerdeki seçim sonuçlarına itiraz etti, yeniden sayımlar yapıldı, seçmenler sokağa çıktı. Bu arada Çorum'un Ortaköy ilçesine bağlı Aşdağul beldesinde belediye başkanlığı seçimleri iptal edildi. İtirazların da değerlendirildiği toplantıda, belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesine hükmeden kurul, Aşdağul beldesinde belediye başkanının belirlenmesi için seçimin 1 Haziran'da tekrarlanmasına hükmetti.


Milliyet'in haberine göre, Yaklaşık 52 milyon seçmenin pazar günü sandık başına gittiği Türkiye’de yerel seçim sonuçları aradan geçen iki güne rağmen, örneğine az rastlanır düzeyde itirazlar ve hile iddiaları nedeniyle henüz kesinleşmedi. Seçim sayımlarına her partiden itirazlar geldi; hileli seçim iddiaları nedeniyle saçmenler sokaklara döküldü.

Ak Parti’nin iktidarda olduğu 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde pek çok yerde aynı gece seçim sonuçlarına ulaşılırken, bu kez seçim sonuçlarının aynı hızla açıklanmadı. Anadolu Ajansı ve Cihan haber Ajansı’nın farklı veriler açıklamasıyla başlayan gerginlik, pek çok seçim çevresinde kazananın küçük oy farklarıyla belirlenmesi ile doruk noktasına ulaştı.

Türkiye’nin en büyük metropollerinden en küçük seçim çevrelerine kadar çok sayıda siyasi parti, itirazlarını iletirken, bazı adayların yeniden sayım çağrısı yapması dikkati çekti. Seçimlerde itirazların yükseldiği kentler ve gerekçeleri şöyle:

-  Ankara: Ak Parti adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Mansur Yavaş arasındaki kıran kırana yarışta son verilere göre Gökçek’in yaklaşık 32 bin oy ile seçimi kazandığı duyuruldu. Bazı tutanaklarda oy kaymaları olduğunu tespit eden CHP, 150 sandık için itirazda bulundu. CHP, 6 bine yakın sandığın incelendiğini, bu sayının 12 bine kadar yükselebileceğini iletirken, vatandaşlar da seçim güvenliği olmadığı gerekçesiyle seçim kurullarına akın etti. Bu tablo, polis müdahalesine kadar uzanan gerilimlere yol açtı. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, 246 sandık için itirazda bulunduklarını bildirdi.

Ak Parti itiraz etti
-  İzmir: Seçimi CHP adayı Aziz Kocaoğlu’nun büyük bir oy farkıyla kazandı. Pazar gecesi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, “İzmir’de seçimlere şaibe bulaşmıştır, gölge düşmüştür; itiraz edeceğiz. Sahtecilik yapılmaktadır” dedi. Ak Parti, tüm sandıklar için itiraz dilekçesi verdi. İzmir Selçuk, Torbalı, Kemalpaşa ve Menderes’te CHP, Bayındır ve Karabağlar’da ise Ak Parti sonuçlara itiraz etti.
-  Antalya: Çok az farkla Ak Parti’nin kazandı. Sayım devam ederken 23 sandığa itiraz edildi. Yeniden sayımın ardından Ak Parti adayı Menderes Türel’in seçimi 23 bin oy farkla kazandığı ilan edildi. CHP, bu sonuçlara, Ak Parti ise Korkuteli ve İbradı ilçelerinde itiraz etti.
-  Kütahya: Yaklaşık 3 bin 700 oyla Ak Parti’nin seçimi kazandığı kentte, MHP sonuçlara itiraz edeceğini bildirdi.

-  Yalova: İlk sayımlarda CHP adayı Vefa Salman, seçimi kazandı. İtirazın ardından bu kez Ak Parti’nin 1 oy farkla seçimlerden galip çıktığı ilan edildi. CHP yeniden itirazda bulundu.
-  Ağrı: İlk açıklamada Ak Parti adayının seçimi 120 oy kadar farkla kazandığı ilan edildi. BDP, sonuca itiraz etti. Seçimi 10 oy farkla BDP adayı Sırrı Sakık’ın kazandığı duyuruldu. Ak Parti’nin itirazına rağmen Sakık yine birince çıktı, buna da itiraz edildi.

İki ilçe el değiştirdi
-  Adana: Adana Büyükşehir seçimlerini yüzde 1,7 oyla kaybeden Ak Parti, sonuca itiraz etti. Ak Parti ayrıca Karaisalı ilçesinde MHP’nin 12 oy farkla kazanmasına itirazda bulundu.
-  İstanbul: CHP’nin İstanbul adayı Mustafa Sarıgül, tüm oyların yeniden sayılması talebinde bulundu. CHP Üsküdar’ın yanı sıra Küçükçekmece ve Beyoğlu’ndaki sonuçlara itiraz etti. Kartal’da ise Ak Parti, seçimlerde 9 bin Oyun geçersiz sayıldığını belirterek, yeniden sayım için itirazda bulundu.
-  Muğla: Dalaman’da ilk yapılan sayımlarda Ak Parti’nin seçimi 8 oyla kazandığı açıklandı. CHP’nin itirazıyla yapılan yeni sayımda CHP’nin seçimi kazandığı ilan edildi. Köyceğiz ilçesinde Ak Parti’nin seçimi kazandığının ilan edildi ama itirazla yapılan yeniden sayımla CHP’nin seçimi kazandığı duyuruldu.
-  Bartın: Kurucaşile ilçesinde Ak Parti’nin 3 oy farkla seçimi kazandığının ilan edilmesiyle CHP itiraz etti. Yeniden yapılan sayımda Ak Parti’nin seçimleri 4 oy farkla kazandığı ilan edildi.
-  Kırşehir: Çiçekdağı ilçesinde MHP adayının 10 oy farkla seçimi kazandığı ilan edilince Ak Parti sonuçlara itiraz etti.
-  Kars: Susuz ilçesinde Ak Parti adayı ile DSP adayının eşit oy aldığının ilan edilmesinin ardından Ak Parti sonuçlara itiraz etti. Kağızman ilçesinde de BDP’liler sonuçlara itiraz etti.
-  Bitlis: Ahlat ve Güroymak’taki sayımlarda Ak Parti’nin seçimi kazandığının açıklandı, BDP itiraz etti. Ahlat’ta olaylar yaşandı.
-  muş: Bulanık ilçesinde Ak Parti’nin seçimi kazandığının ilan edildi, BDP sonuçlara itiraz etti.
-  Balıkesir: Manyas ilçesinde ilk sayımda CHP’nin 3 oyla kazandığı ilan edildi, Ak Parti sonuçlara itiraz etti. burhaniye ilçesinde ise Ak Parti’nin seçimleri kazandığı açıklandı, CHP itiraz etti. Gömeç ilçesinde bir mahallede seçmen sayısında fazla oy çıkınca MHP, itirazda bulundu.
-  Gümüşhane: Torul ilçesinde Ak Parti’nin 3 oyla kazandığı ilan edilen seçim sonuçlarına MHP itiraz etti. Yeniden sayımda sonuç değişmedi.
-  Düzce: Akçakoca ilçesinde Ak Parti adayının seçimleri 246 farkla kazandığı açıklandı; MHP sonuçlara itiraz etti.
-  Van: Gevaş ilçesinde Ak Parti adayının seçimleri 7 oy farkla kazandığının ilan edildi, BDP seçim sonuçlarına itiraz etti.
-  Kastamonu: Çatalzeytin ilçesinde Ak Parti’nin 10 oy farkla kazandığı seçimlere MHP itiraz etti.
-  Nevşehir: Avanos ilçesinde CHP adayının seçimleri 5 oy farkla kazandığının ilan edilince Ak Parti itiraz etti. Yeniden sayımda CHP’nin seçimleri 7 oy farkla kazandığı bildirildi. Hacıbektaş ilçesinde CHP adayının 16 oy farkla kazandığının ilan edilmesi üzerine bağımsız aday Recai Aksu sonuçlara itiraz etti.
-  Artvin: CHP, Hopa’da Ak Parti adayının 15 oy farkla kazandığının ilan edilmesi üzerine sonuçlara itiraz etti.

Pusulalar çöpte bulundu
-  Bayburt: Aydıntepe ilçesinde MHP adayının 7 oy ile kazanması üzerine Ak Parti, itiraz etti.
-  Eskişehir: Mahmudiye ilçesinde CHP’nin 7 oy farkla kazandığının ilan edilmesiyle Ak Parti, itiraz etti.
-  Osmaniye: Düziçi ilçesinde bir çöp alanında MHP ve CHP’ye evet mührü basılmış oy pusulalarının bulunması üzerine her iki partinin adayları itirazda bulundu.
-  Zonguldak: Ak Parti, seçimi CHP’nin 680 oy farkla kazandığının ilan edilmesi üzerine itiraz etti. Çaycuma’da 28 oy farkla seçimi CHP’nin kazanınca Ak Parti itiraz etti. Devrek’te seçimleri 276 oyla kaybeden CHP sonuçlara itiraz etti. CHP, Ereğli ilçesi içinde itirazda bulundu.
-  Kırıkkale: Keskin ilçesinde BBP adayının seçimi 68 oy farkla kazanması üzerine Ak Parti itirazda bulundu. Yeniden sayımda sonuçlar değişmedi; Ak Parti, yeniden itiraz etti.
 - afyonkarahisar: MHP, usulsüzlük iddiası nedeniyle ildeki tüm sandıklara itiraz etti. Beyyazı beldesinde ise DP ve EMEP oylarının eşit çıkması üzerine itirazda bulunuldu. İkinci sayımda iki partinin oyları yeniden eşit çıkınca, EMEP adayı geçersiz oy pusulalarının sayılması için yeniden itirazda bulundu.
-  Ardahan: Seçimleri 55 oy farkla kaybettiği ilan edilen CHP, bazı oyların yakıldığının tespit edilmesi üzerine itirazda bulundu.
-  Kocaeli: MHP, Kocaeli’de ikamet etmeyen isimlerin oy kullandığına işaret ederek itirazda bulundu.
-  Kırklareli: Ak Parti, geçersiz oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu.
-  Kahramanmaraş: Pazarcık’ta CHP, Andırın’da ise MHP sonuçlara itiraz etti.
-  Niğde: CHP, Ulukışla seçimini kaybettiğinin ilan edilmesi üzerine itirazda bulundu.
-  Tekirdağ: Marmara Ereğlisi’nde sahte seçmenlerin oy kullandığı iddiasıyla Ak Parti itirazda bulundu.
-  Bursa: CHP, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ve İznik ilçelerindeki seçim sonuçlarına ilişkin itirazda bulundu.
-  Samsun: CHP, Atakum ilçesinde sonuçlara itiraz etti.

Milliyet
<< Önceki Haber Bu illerde her şey değişebilir, yeniden sayılıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER