MAKTOYS adlı şirket üzerinde "Bu
makinenin geliri Sakatlar Derneği'ne kalmaktadır"
logosu bulunan 'kepçe'leri
İstanbul'un her köşesinde rahatça işletiyor
Türkiye Sakatlar Derneği'nin adını kullanarak iş yapan şirketlere bir halka daha eklendi. MAKTOYS adlı
oyuncak firması bir milyar liraya Çin'den
ithal ettiği 'kepçe'leri, tıpkı
elektronik tartı aletlerinde olduğu gibi Sakatlar Derneği'nin adını kullanarak İstanbul'un her köşesinde istediği gibi işletiyor. İçi oyuncak dolu kepçelerden haftada en az bir milyar lira para kazanan şirket, Sakatlar Derneği'ne ise makine başına yıllık sadece 200 bin lira veriyor.
SAKATLAR HARİCİNDE HERKES KAZANIYOR
İstanbul'un her yeri bugünlerde 'kepçe'lerle dolmaya başladı. 500 liraya dışardan bir kol
yardımı ile kepçeyi çalıştıran kişi makinenin içindeki oyuncaklardan birini almaya çalışıyor. Özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği bu makinelerin üzerinde de tıpkı 'elektronik tartı aletlerinde' olduğu gibi "Geliri Türkiye Sakatlar Derneği'ne kalmaktadır" yazılı logolar bulunuyor.
Haftalık geliri 1 milyarı aşan makinelerden derneğin kasasına çok cüzi bir para giriyor. Yapılan
anlaşma gereği Sakatlar Derneği, MAKTOYS Oyuncakçılık'tan makine başına yıllık sadece 200 bin lira alıyor.
Şirket İstanbul genelinde
bölge temsilcileri ile çalışıyor. Yüzde 20 ila yüzde 50 arasında değişen
komisyon karşılığında çalışan temsilciler makinelerin tüm bakımı ve oyuncak ihtiyacını karşılıyor. Bu arada temsilciler de ellerindeki makineleri komisyon karşılığında başkasına kiralayıp çalıştırabiliyor. Böylece sözde
sakatlar için işletilen kepçelerden sakatlar dışında birçok kişi para kazanıyor.
EN İŞLEK CADDELERDE TIKIR TIKIR ÇALIŞIYOR
Makineyi kiralayan kişinin en büyük görevi bu aleti şehrin en işlek mekanlarından birine yerleştirmek oluyor. İşin içinde Sakatlar Derneği olduğu için ilçe belediyeleri makineler için zorluk çıkarmadan yer tahsis ederken, eğer makine bir dükkanın yanına yerleştiriliyorsa, işyeri sahibine de elde edilen gelirden bir miktar pay veriliyor. Şirket temsilcileri haftada bir makineyi kiralayan kişiyle birlikte aletin içindeki paraları çıkartıyor ve yapılan anlaşma gereği herkes payına düşeni alıyor. Bu arada oldukça iyi iş yapan kepçeler İstanbul'dan sonra
Bursa ve Sakarya'ya da gönderilmeye başlandı. Muhabirimiz Murat Palavar, sakat vatandaşlarımız üzerine kurulan 'saadet zincirini' ortaya çıkartmak için gazeteci kimliğini gizleyerek MAKTOYS adlı şirketten yüzde yirmi komisyon karşılığında kepçe kiraladı. Kendini şirketin sahibi olarak tanıtan A. T. muhabirimize hiçbir hukuki sorunla karşılaşmayacağını belirterek, Sakatlar Derneği ile yapılan anlaşmanın bir örneğini verdi. A. T. arkadaşımıza herhangi bir zorlukla karşılaşması durumunda ise bu belgeyi göstermesini tembihledi.
HERKES YARDIM ETTİ
Şirketin 'temsilci'si olan muhabirimiz üzerinde "Bu makinenin geliri Sakatlar Derneği'ne kalmaktadır" ibaresi bulunan kepçeyi Fatih'in en işlek caddelerinden birine hiçbir zorluk çekmeden yerleştirdi. Hatta işin içinde sakatlara yapılacak yardım olduğu için makinenin kurulması sırasında belediye personeli de elinden gelen tüm yardımı yaptı. 10 gün boyunca işletilen makine de tam 1,5 milyar lira toplandı. Yapılan anlaşma gereği şirket paranın 1 milyar 200 bin lirasını alırken, muhabirimize de 300 bin lira ödedi. Arkadaşımız bu parayı Sakatlar Derneği'ni iade etti. Ancak şuan İstanbul'un dört bir yanında takır takır işleyen yüzlerce makine birilerinin cebini doldurmaya devam ediyor.
Göz göre göre dolandırıcılık
İstanbul'un her tarafında mantar gibi çoğalan kepçelerin üzerinde yer alan "Bu makinenin geliri Türkiye Sakatlar Derneği'ne kalmaktadır" ibaresinin suç unsuru taşıdığını belirten
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz "Göz göre göre dolandırıcılık yapılıyor. Halkın duyguları sömürülüyor. Dernekler Genel Müdürlüğü'nün bu usülsüz logoya karşı harekete geçmesi gerekiyor" dedi. Bu arada Şirket Yetkilisi A. T . ise dernekten 100 logo aldıklarını, eğer logolardan kaynaklanan bir yanlışlık varsa bu yanlışın Sakatlar Derneği'ne ait olduğunu ifade ederek suçu derneğe attı.
YENİ ŞAFAK