Bu uyarıya dikkat!

İn­san­lık ta­ri­hi ka­dar es­ki olan va­ris­ler, fast fo­od ve ha­re­ket­siz ya­şam bi­çi­mi ne­de­niy­le mo­dern çağ­la bir­lik­te top­lu­mu bir veba gi­bi sar­dı.

Bu uyarıya dikkat!

Te­da­vi­si ço­ğu za­man ih­mal edi­len va­ris­ler; geç ka­lın­ma­sı du­ru­mun­da hem cid­di sağ­lık so­run­la­rı­na hem de ma­li­yet

Cid­di iş gü­cü­ne, mad­di ka­yıp­la­ra ve es­te­tik prob­lem­le­re ne­den olan va­ris; yü­zey­sel top­lar­da­mar­la­rın uza­yıp, bük­lüm­lü, ge­niş ha­le gel­me­siy­le or­ta­ya çı­kan bir has­ta­lık. “Va­ri­sin ge­nel­lik­le, yü­zey­sel top­lar­da­mar­lar için­de yer alan ka­pak­çık­la­rın fonk­si­yon­la­rı­nı kay­bet­me­le­ri so­nu­cu or­ta­ya çık­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Me­di­cal Park Göz­te­pe Has­ta­ne­si Kalp ve Da­mar Cer­ra­hi­si Uz­ma­nı Doç. Dr. Meh­met Ümit Er­ge­noğ­lu, va­ri­sin sa­de­ce ba­cak­lar­da gö­rül­dü­ğü­ne da­ir yan­lış bir al­gı ol­du­ğu­nu söy­le­di.

“Va­ris, vü­cut­ta top­lar­da­mar ve ka­pak­çık­la­rın bir ara­da ol­du­ğu he­men her yer­de olu­şu­yor. Bu­nun en sık kar­şı­mı­za çı­kan ör­nek­le­ri; anal böl­ge­de he­mor­ro­id (ba­sur), vul­va böl­ge­sin­de gör­dü­ğü­müz varisler, rahim çevresinde karşımıza çıkan varislerdir” bilgisini paylaşan Doç. Dr. Ergenoğlu     şöyle devam etti: “Varis gündelik hayatı hem fonksiyonel hem de kozmetik olarak etkiler. Fonksiyonel etkilenmede en sık karşılaştığımız durum; hastalığa bağlı ola­rak iş gü­cü kay­bı­dır. Bu du­rum has­ta­lı­ğın şid­de­tiy­le doğ­ru oran­tı­lı olup, ve­nöz yet­mez­lik, top­lar­da­mar il­ti­ha­bı ve top­lar­da­mar da pıh­tı­laş­ma gi­bi du­rum­la­rı da kap­sar.”

Dr. Er­ge­noğ­lu, gü­nü­müz­de, te­da­vi­nin ge­cik­ti­ği du­rum­lar­da or­ta­ya çı­kan da­ha cid­di sağ­lık so­run­la­rı ve ma­li­yet­li du­rum­lar ne­de­niy­le er­ken teş­hi­sin öne­mi­nin  an­la­şıl­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı.

Damarlar pıhtılaşıyor

Er­ge­noğ­lu, “Gü­nü­müz­de, her du­rum­da varis teşhis edilmesinden sonra konunun uzmanı tarafından değerlendirilip tedavi edilmelidir. Zira geç kalınması halinde; tedavisi güç durumlar; örneğin derin damarlarda pıhtılaşma, akciğer embolisi, yüzeysel damar iltihabı, ayak bileğinde ülser gibi durumlarla kar­şı­la­şa­bi­li­ri­z” di­ye ko­nuş­tu.

MO­DERN TOP­LUM ER­KE­Ği DE VA­RiS­Li YAP­TI

“Va­ris; ka­dın­lar­da, da­ha faz­la oran­da göz­len­mek­tey­se de, son za­man­lar­da ya­şam bi­çi­min­de­ki de­ği­şim ne­de­niy­le er­kek­ler­de de ar­tan sık­lık­ta göz­len­mek­te. Ha­re­ket­siz­lik ve fast fo­od tü­ke­ti­mi­nin art­ma­sı en bü­yük se­bep. Ha­re­ket­siz­lik, so­nu­cun­da, ba­cak-kas pom­pa­sı­nın ak­tif fonk­si­yo­nu en­gel­len­mek­te­dir. Fast fo­od tü­ke­ti­mi­nin ar­tı­şı da ka­bız­lık şi­ka­yet­le­ri­nin or­ta­ya çık­ma­sı­nı ve bu­na bağ­lı ola­rak ba­cak top­lar­da­mar­la­rı­na ay­rı­ca yük bin­me­si­ne do­la­yı­sıy­la va­ris ge­li­şi­mi­ne alt­ya­pı ha­zır­la­mak­ta.”

DAR KE­MER TAK­MA­YIN SI­KAN ÇO­RAP GİY­ME­YİN

HA­RE­KET EDİN: Bu sa­ye­de bal­dır-kas pom­pa­sı­nı ak­tif bir şe­kil­de kul­la­na­rak, ara­lık­lı ola­rak top­lar­da­mar içi kan akı­mı­nın de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­mış olu­ruz.

BOL VE RA­HAT GİY­Sİ­LER: Top­lar­da­mar kan akım de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­mak­ta fay­da­lı­dır. Özel­lik­le, dar ke­mer tak­ma­mak ve sı­kan ço­rap giy­me­mek önem­li­dir.

YÜK­SEK TO­PUK Gİ­YİN­ME­YİN: Ayak­ka­bı to­pu­ğu­nun yük­sek­li­ği­nin 7-8 san­tim­den yüksekse bal­dır-kas pom­pa­sı fonk­si­yo­nel ola­rak        dev­re dı­şı ka­lır.

DOĞ­RU BES­LEN­İN: Ko­la­jen ve elas­tin ola­rak ad­lan­dı­rı­lan pro­te­in­ler­den zen­gin bes­le­nin.

VA­RİS ÇO­RA­BI KUL­LA­NIN: Va­ris ço­rap­la­rı­nın gi­yil­me­si, has­ta­lı­ğı ön­le­me an­la­mın­da son derece fay­da­lı­dır.

HOR­MON­LA­RA DİK­KAT: Hor­mon ve do­ğum kon­trol hap­la­rı­nın kul­la­nım­la­rı kon­trol­lü ol­ma­lı. Özel­lik­le ka­dın hor­mon­la­rı içe­ren bu tür ilaç­la­rın, top­lar­da­mar­lar üze­rin­de ge­niş­le­ti­ci et­ki­le­ri be­lir­gin­dir.

GE­CE­LE­Rİ DİN­LE­NİR­KEN KRAMP VAR­SA DİK­KAT!

- Ağ­rı

- Ba­cak­ta ödem, şiş­me

- Ba­cak­ta özel­lik­le ge­ce­le­ri din­len­me sı­ra­sın­da or­ta­ya çı­kan kramp

- Uzun sü­re­li yü­rü­me son­ra­sın­da, din­len­me sı­ra­sın­da ka­sıl­ma

- Ba­cak­ta yü­zey­sel da­mar­lar­da be­lir­gin­leş­me

- Ayak bi­lek se­vi­ye­sin­de iç ta­raf­ta renk de­ği­şi­mi, cilt­te kah­ve­ren­gi renk oluş­ma­sı

- İle­ri dö­nem­de, cilt al­tı do­ku­da ka­lın­laş­ma; va­ri­sin be­lir­ti­le­ri ara­sın­da

BUGÜN
<< Önceki Haber Bu uyarıya dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER