CHP'den polis için yasak getirme hamlesi!

CHP polisin biber gazı kullanmasının yasaklanması için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

CHP'den polis için yasak getirme hamlesi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, ana muhalefetin biber gazı rahatsızlığını Meclis’e taşıdı. Tanrıkulu ve Kaplan, polisin toplumsal olaylara müdahale ederken biber gazı ya da benzeri bir kimyasal kullanmasının yasaklanması için kanun teklifi verdi. Teklifte biber gazı ithalatının da durdurulması istendi.
 
Teklifin gerekçesinde emniyetin biber gazını orantısız kullandığı iddia edildi. Türk Tabipler Birliği ve bazı sağlık örgütlerinin tespitlerinden yola çıkan CHP, biber gazının sağlığa zararlı olduğunu ileri sürdü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bu sebeple Türkiye aleyhine verdiği kararlar hatırlatıldı. Bütün bu gerekçeler üzerine polisin biber gazı kullanımına son verilmesi önerildi.
 
2599 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na “Ne var ki, bu yetki kapsamında kimyasal veya toz kullanılması yasaklanmıştır” hükmünün eklenmesi teklif edildi. 3. fıkranın “b” bendinde yer alan “göz yaşartıcı gazlar veya tozlar” ibaresinin de yasa metninden kaldırılması önerildi. Ayrıca EK 10 Madde olarak “İnsan sağlığını zararlı etkileri bulunan gaz ve tozların ithalatı da üretimi de yasaktır” hükmünün kanuna eklenmesi öngörüldü.
 
CHP milletvekilleri daha önce de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda biber gazını protesto etmek için etrafa göz yaşartıcı gaz sıkmıştı.
 
CHP’li Volkan Canalioğlu ise bir başka kanun teklifinde çocukların gelişimi için oyuncak satışlarındaki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini önerdi.

AHMET DOĞAN
SAMANYOLU HABER
PARLAMENTO MUHABİRİ

<< Önceki Haber CHP'den polis için yasak getirme hamlesi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER