DHMİ'de skandal fişleme

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ndeki skandal fişleme, KİT Komisyonu’nda büyük tepkiye neden oldu. MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’a, fişlemeleri kimin hazırladığını sordu. CHP’li Haydar Akar ise fişlemeleri Orta Çağ’dan kalma uygulamalar olarak değerlendirdi.

DHMİ'de skandal fişleme

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) KİT Komisyonu’ndaki 2011-2012 hesaplarının görüşmelerinde, DHMİ’deki tüm üst düzey bürokratlara yönelik yapılan fişlemeler konuşuldu. MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, DHMİ’deki fişlemeleri komisyonun gündemine taşıdı. Fişlemelerin anayasal suç olduğunu hatırlattı. Türkoğlu, “Her şeyi paralele bağlıyorsunuz, bu fişlemeleri de mi paralel yaptı? Kendinden olmadığınızı düşündüğünüz herkesi fişlemişsiniz. Bu kabul edilemez. Bu listeyi kim hazırladı? Listede, isimlerin karşısında, ‘ülkücü, bizim insanımız, sol görüşlü, genel müdürün adamı, sosyal demokrat, Gezi destekçisi, alkol alan, Kamu-Sen destekçisi’ gibi notlar var. Bu çağda, Orta Çağ zihniyetinin karanlığında kalındığını görüyoruz.” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’a, “Bu listeden haberiniz var mı?” diye sordu. “Hayır” cevabını alan Akar, “49 kişilik epey bir liste yapılmış. Mesela Erdal Çavuşoğlu çalışıyor mu? Timur Alpbayrak çalışıyor mu? Sıtkı Zeybel eski ülkücü mü? Bu fişlemeler karanlık bir zihniyeti gösteriyor. Orta Çağ karanlığının işleri bunlar. Sadece sizi genel müdürlüğünüzde yapılmamış bu fişlemeler. Tüm devlet kurumlarında fişlemenin yapıldığını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

AZILI ÜLKÜCÜ, GİTMELİ!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı DHMİ’de fişleme yapıldığına dair belgeler 4 gün önce yayınlanmıştı. ‘Dürüstkamu’ adlı sitede yer alan belgelere göre, DHMİ’de görev yapan birçok bürokrat tek tek fişlenmişti. Her ismin karşısına  ‘gitmeli’ ve ‘kalmalı’ gibi notlar düşülmüş, değerlendirme bölümüne ise ‘alkol kullanıyor, sol görüşlü, Gezi destekçisi, sistemin adamı, tehlikeli, bizim insanımız, azılı ülkücü’ gibi notlar yazılmıştı.

KOTUN DÜŞÜRÜLMESİ, KANAL İSTANBUL’LA İLGİLİ

Komisyonda, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı inşaatında kot düşürülmesi ve Hazine garantisiyle ilgili iddialar da gündeme geldi. Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, kotun 90 cm’den 60 cm’e düşürülmesinin, Kanal İstanbul Projesi’nden gelecek hafriyatla ilgisi olup olmadığını sordu. Genel Müdür Orhan Birdal, “İlgisi olabilir, ancak tek neden o değil. İdarenin onayıyla kotun düşürüleceğini, ihale şartnamesinde herkese açık olarak yer aldı. İhaleye giren firmalar bu şartı bilerek girdi. Artı, kotun indirilmesi hiçbir güvenlik sorunu yaşatmaz. Yaşatsa dünya, uçaklarını buraya göndermez.” dedi.

HAZİNE GARANTİSİ YOK, BORÇ ÜSTLENİMİ VAR!

3. havalimanıyla ilgili ikinci bir tartışma ise ‘Hazine garantisi’ üzerine yaşandı. Muhalefet, ihaleyi kazanan konsorsiyuma ‘borç üstlenimi’ adı altında Hazine garantisi verildiğini ileri sürdü. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ise, “Ne ihalenin başında ne sonunda ne de şimdi Hazine garantisi yok.” dedi. Muhalefet ise Hazine garantisiyle, borç üstleniminin, “Esad’a Esed” demekle aynı anlamı taşıdığını savundu ve konuyla ilgili Sayıştay raporlarına atıf yaptı. Sayıştay yetkilileri, Hazine garantisi olmadığını ancak işin feshi durumunda, uygulama yönetmeliğinin 36 maddesinin d fıkrasına göre borç üstlenimi yapılabileceğini belirtiyordu.

<< Önceki Haber DHMİ'de skandal fişleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER