Dershane kapatmayla ilgili en can alıcı soru!

Dershanelerin kapatılacağıyla ilgili endişeler yeniden alevlenince eğitim camiası dün ortak eylem düzenledi.

Dershane kapatmayla ilgili en can alıcı soru!

  • Dershanelerin ortak feryadı: Suç mu işledik kapatılıyoruz?
  • Dünyada dershanelerin yasaklandığı başka bir ülke var mıdır?
 
   Başbakan Yardımcısı Arınç’ın, dershanelerle ilgili yaptığı “Yüreğinizi soğutun.” açıklamasının ardından 11 sivil toplum kuruluşu salı günü yapacakları eylemi iptal etmişti. Ancak artan kuşkular üzerine başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelen eğitimciler, dershanelerin kapatılmaması için hükümete çağrıda bulundu.

Dershanelerin kapatılacağıyla ilgili endişeler yeniden alevlenince eğitim camiası dün ortak eylem düzenledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, günkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından “Yüreğinizi soğutun. İnşallah güzel bir sonuç olacak.” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler üzerine 11 sivil toplum kuruluşu, salı günü düzenlemeyi planladıkları eylemi iptal etmişti. Ancak dershanelerin kapatılacağı yönünde artan kuşkular üzerine bu kurumların temsilcileri Türkiye’nin dört bir yanında bir araya geldi. İstanbul’un 6 farklı ilçesinde basın açıklaması yapıldı. Başakşehir’de 23 dershane adına konuşan Uğur Dershaneleri Şube Müdürü Ömer Özkan, “Suç mu işliyoruz da kapatılıyoruz? Eğitim sistemindeki boşlukları dolduruyoruz.” dedi.

Küçükçekmece Final Dergisi Dershanesi kurucusu Cemil Can Bıçakçı, bu kurumlarda uyuşturucu ve alkol olmadığını hatırlatarak, “Dershanelerde rehberlik yok, dediler. Milli Eğitimdekinden kat kat daha fazla var.” açıklamasını yaptı. Beylikdüzü Sınav Dergisi Dershaneleri Kurucu Müdürü Cemil İmamoğlu “Dershaneleri kapatma çabası eğitime vurulmuş büyük bir darbedir.” diye konuştu. Bağcılar Meydanı’nda toplanan dershane temsilcileri ise sorunun çözümü için ‘akil insanlar grubu’ oluşturulmasını teklif etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatma hazırlığına tepki gösteren dershaneciler, dün İstanbul’un Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Bağcılar, Kadıköy ve Beylikdüzü ilçelerinde bir araya geldi. Başakşehir’de, 23 dershanenin ortaklaşa yaptığı açıklamada, Türkiye’de mevcut eğitim sisteminde en başarılı kurumların dershaneler olduğu belirtildi. Başakşehir Uğur Dershaneleri Müdürü Ömer Özkan, kapatma konusunda hâlâ net bir açıklamanın yapılmadığını söyledi. Bu sebeple kayıt dönemini başlatamadıklarını kaydetti. Ailelerin ve öğrencilerin de tedirgin olduğunu söyleyen Özkan, “Yani biz ne yapıyoruz da kapatılıyoruz? Suç mu işliyoruz da kapatılıyoruz?” diye sordu. Aktif Eğitim Dershaneleri adına konuşan Fetih Tüysüz de dershaneler olmadan eğitim sistemindeki sıkıntıların katlanacağının altını çizerken, FEM Dershaneleri Başakşehir Şubesi Müdürü Güven Kurt, zorla kapatmanın Anayasa’ya aykırı olacağını dile getirdi.

Küçükçekmece ilçesinde bulunan dershaneler ve etüt merkezleri de Halkalı’da bir araya geldi. Velilerin de destek verdiği basın toplantısında açıklama yapan Küçükçekmece Bölgesi Final Dergisi Dershanesi Kurucusu Cemil Can Bıçakçı, ‘rant kapısı’ olduklarına yönelik haberleri eleştirdi. Amaçlarının ‘insan yetiştirmek’ olduğunu kaydeden Bıçakçı, “Bu kurumlar kötü yerler mi? Buralarda uyuşturucu yok, alkol yok, kimse kimseyi yaralamıyor.” ifadesini kullandı. Küçükçekmece Anafen Dershanesi Müdürü Mehmet Kurşuncu da şöyle konuştu: “Dershaneyi kuru bir ticarethane olarak görmek çok büyük bir yanılgıya düşmek olur. Okulların pek çoğunda duyuyoruz çeteleşme, alkol, sigara, uyuşturucu... Ne yazık ki bunlara engel olunamıyor. Ama bir dershanede böyle bir haber duydunuz mu? Dershaneler okullara alternatif değil, onları destekleyici kurumlar.”

Bağcılar’da hizmet veren Anafen, Bil, Birikim, Ekol, FEM, Uğur, 100. Yıl, Final Dergisi Dershaneleri, Sınav Dergisi Dershaneleri de ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Bağcılar Final Dergisi Dershanesi Müdürü Celil Vardar, okula alternatif değil yardımcı olduklarının altını çizdi. Öğrenci okulda anlamadığı konuları dershanelerde öğreniyor. Öğrencilerin elinden bu imkânı almak yanlıştır.” diyen Vardar, son dönemdeki ‘itibarsızlaştırma’ haberlerinin kendilerini yaraladığını aktardı. Kadıköy Halit Ağa Caddesi’nde de Sınav Dershanesi, Birey Dershanesi, Seviye Dershanesi, Sevinç Dershanesi, Kültür Dershanesi, Pi Analitik Dershanesi, Fatih Dershanesi, FEM, Anafen, Elit Özel Dershaneleri ve Final Dergisi Dershanesi yetkilileri buluştu. Buradaki ortak basın açıklamasında, kapatma konusunun bir an önce netlik kazanması istendi ve “Eğitim sistemi nedeniyle iki milyon öğrenci ilk yüz bin içine girmek için yarışıyor. Bu yarış sebebiyle ek ders alma ihtiyacı kaçınılmazdır. Bu sektörü kapatmak, olayın tüm taraflarını mağdur edecektir.” denildi. Toplantıya katılan öğrenci velileri de ilk önce dershaneleri var eden sebeplerin ortadan kaldırılmasını talep etti.

Beylikdüzü’nde bir araya gelen 10 dershane yöneticisi adına açıklama yapan Sınav Dergisi Dershanesi Kurucu Müdürü Cemil İmamoğlu, “Dünyada dershanelerin yasaklandığı başka bir ülke var mıdır?” diye sordu. Dershaneleri zorla kapatma çabasını ‘eğitime vurulmuş büyük bir darbe’ olarak nitelendiren İmamoğlu, bu durumun eğitim, sosyal yapı ve ekonomik açılardan büyük bir soruna yol açacağına işaret etti. Avcılar bölgesinde faaliyet gösteren dershane yöneticilerinin açıklamasında da “Özellikle Güneydoğu ve Doğu’da okuyamayan, işi olmayan genç ne yapacak? Dağın yolunu tutacak ve tutuyor. O kurumlarda bir gencin bile eğitim alıp üniversiteyi kazanması kazançtır.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan sivil toplum kuruluşları da Taksim’de buluştu. Demokrasi Denetçileri Derneği öncülüğünde bir araya gelen grup adına basın açıklaması yapan İbrahim Yayla, şunları kaydetti: “Devlet tarafından verilen eğitimin ağır aksak yürüdüğü ortada. Devlet bu açığı kapatamıyor, çocuklarımıza eşit şartlarda ortam sağlayamıyor. Biz bu açığı özel ders veya dershanelerle kapatmak istediğimizde de elimizden alıyor. Dershaneler kapanacaksa kendileri kapatmalıdır.”
<< Önceki Haber Dershane kapatmayla ilgili en can alıcı soru! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER