Gazete küpürleriyle soruşturma açan savcıya suç duyurusu

Gazete küpürlerinden yola çıkarak 'Yasa dışı dinleme’ iddiasıyla haklarında dava açılan emniyet müdür yardımcıları, davanın savcısı ve gazeteler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gazete küpürleriyle soruşturma açan savcıya suç duyurusu

Adana’da ‘yasa dışı dinleme’ iddiasıyla haklarında dava açılan emniyet müdür yardımcıları İ.B. ve E.Y., ‘il il dinlenenlerin listesi’ başlığı altında haber yapan Star Gazetesi, stargazete.com.tr, aksam.com.tr, sabah.com.tr haber sitelerinin sorumlu müdürleri ile ‘devlet sırrı niteliğindeki belgeleri’ bazı gazetelere servis eden kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Zaman'ın haberine göre, Müdür yardımcıları, Başsavcı Vekili Ali Doğan hakkında da tazminat davası açtı. Gazete kupürlerinden yola çıkılarak 9 polis hakkında başlatılan soruşturmanın iddianamesi, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Suçlanan iki emniyet müdür yardımcısı, avukatları İsa Ayanoğlu aracılığıyla ‘Gizliliği ihlal’ şikâyet dilekçelerini Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu’na sundu. Dilekçede, adı geçen yayın organlarının ‘gizlilik esasına göre’ tutulan bilgileri ifşa ederek, gizliliği ihlal suçunu işlediği ileri sürüldü. Emniyet müdür yardımcıları İ.B. ve E.Y., soruşturmayı yürüten Savcı Ali Doğan’dan da şikâyetçi oldu. Avukatları aracılığı ile Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ayrı ayrı başvuran İ.B. ve E.Y., ‘hukuka aykırı davranışlarıyla’ manevi zarara uğradıklarını iddia ederek, Cumhuriyet Savcısı Doğan hakkında 100’er bin lira manevi tazminat talep etti.

Avukatı İsa Ayanoğlu, suç duyurusu dilekçesinde özetle şu gerekçeleri öne sürdü: “Yasa dışı olarak dinlendikleri iddia edilenlerin isimlerinin Star Gazetesi’nde liste halinde verilmesinin üzerine bu haber ihbar kabul edilerek dinleme iddialarının bir kısım mağdurlarının şikâyeti ile 2014/20181 numara ile soruşturma başlatılmıştır. Müvekkillerimin ifadeleri, suçlamalar arasında terör örgütü kurma veya üyesi olma gibi bir suç olmamasına karşın Başsavcı Vekili Ali Doğan’nın talimatıyla Terörle Mücadele Şubesi’nde alındı. Müvekkillerim adli tıpa ve adliyeye TEM Şube yelekleri giymiş ekiplerce götürüldü. Bu yolla terör suçlusuymuş gibi gösterildiler. Nitekim birçok gazete ‘Paralel örgüt çökertiliyor’, ‘Paralellerin inine girildi’ vb. başlıklarla olayı terörist bir grubun yakalanması şeklinde haber yapmıştır. Gerek bu algıyı oluşturmak gerekse de verilen yalan haberlere dayanak oluşturmak bakımından Başsavcı Vekili’nin yasaya aykırı olan bu talimatı önemli bir etken olmuştur.”

8. Asliye Ceza Mahkemesi’nin itiraz üzerine vermiş olduğu tahliye kararının kesin olmasına rağmen savcının kanuni imkân bulunmadığı halde bu karara dahi itiraz ettiğinin hatırlatıldığı dilekçede, “Başsavcı vekili bu olayda 4483 sayılı kanunun açık hükümlerini ihlal etmekten geri durmazken; kanunda mevcut olmayan bir itiraz biçimi oluşturma gayreti içerisine de girerek kamu hukukunun temel ilkelerine aykırı davranmıştır. Böyle davranarak müvekkillerime karşı gayri kanuni bir tavır aldığını ortaya koymuştur.” ifadelerine yer verildi. Emniyet müdür yardımcıları İ.B. ve E.Y., Savcı Ali Doğan’ı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) da şikâyet etti.


<< Önceki Haber Gazete küpürleriyle soruşturma açan savcıya suç duyurusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER