HSYK düzenlemesine bir sert tepki daha!

Cumhurbaşkanı Gül'ün masasında onay bekleyen HSYK düzenlemesine, İkinci Daire Başkanı Nesibe Özer sert tepki gösterdi.

HSYK düzenlemesine bir sert tepki daha!

 Düzenlemenin Anayasa'ya göre kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirten İkinci Daire Başkanı Nesibe Özer, Adalet Bakanı'nın süper yetkili hale geldiğini vurguladı. Özer'e göre HSYK, Bakanlığa bağlı bir Genel Müdürlük haline dönecek. 

Yargının hükümete bağlandığı yeni HSYK yasasına tepki artıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK'ya atadığı Bülent Çiçekli ile HSYK Birinci Daire üyesi Teoman Gökçe'nin ardından HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer de tartışmalı düzenlemeye tepki gösterdi.

10 sayfalık yazılı bir açıklama yapan Özer, yasa onaylanırsa Adalet Bakanının olağanüstü yetkilere sahip olacağının altını çizdi. HSYK'nın bağımsızlığının zedelendiğini belirten Özer, üyeler üzerinde Bakan'ın etkilerinin arttığını vurguladı. HSYK'NIN Adalet Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlük haline getirildiğini belirtti. 

"AB İlerleme raporlarında, HSYK'da Bakan ve müsteşarın varlığı eleştirilirken, bağımsız bir erk olması gereken yargıda, yürütmenin üyesi olan adalet bakanının yetkileri olağanüstü artırılmaktadır. HSYK Genel Kurulu'na ait birçok yetki bakana geçmektedir." diyen Özer'in yetkilerin bakana verilmesine tepkisi sert oldu. Özer şöyle konuştu: "Güncel bir benzetme yapılacak olursa bakan, özel yetkili bakan haline getirilmekte, HSYK ise bakanlığa bağlı bir genel müdürlük haline getirilmektedir. "

Özer açıklamasında kurulun bağımsız olması gerektiğini vurguladı. Yürütmenin yargı üzerinde baskı kurmasının kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu belirtti. Özer ayrıca Türkiye Adalet Akademisinin yapısındaki değişikliğe de tepki gösterdi. Açıklamasında "Akademi Genel Kurulunda, Yönetim Kurulunda, Denetim Kurulunda Bakan son derece etkin hale getirilmektedir." ifadelerini kullandı. 

<< Önceki Haber HSYK düzenlemesine bir sert tepki daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER