Hakimden savcıya Bingöl 'suikasti' tepkisi

Atalay Ürker’in silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili davaya bakan Hakim Danışman, çarpıcı açıklamalarda bulundu:

Hakimden savcıya Bingöl 'suikasti' tepkisi

Kobani protestoları sırasında Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’in silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili davaya bakan Hakim Emre Danışman, çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Üç ay geçti ama kamera görüntüleri, zanlıların telefon dökümleri soruşturma dosyasına girmedi. Şüphelilerin bulunması için ciddi bir çalışma yapılmıyor.”

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik suikastla ilgili davaya bakan hâkim, soruşturmayı yürüten savcıyı eleştirdi. Bingöl Sulh Ceza Hâkimi Emre Danışman, sanıklardan Umut Savaş Koçyiğit hakkındaki tutuklamayı, yurtdışı yasağı ve adlî kontrol şartıyla kaldırdı. Ali Kılıçgedik ve Erhan Şenyuva’nın tutukluluğunun ise devamına karar verdi. Hakim, kararında, etkili bir soruşturma yürütülmediğini belirtti. 3 ay geçmesine rağmen güvenlik kamerası görüntüleri ile TİB’den gönderilen telefon dökümlerine ilişkin bilirkişi incelemesinin dosyaya girmemesinden yakındı. Yakalanamayan şüphelilerin bulunmasına yönelik ciddi çalışma yapılmadığını da vurguladı.

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e yönelik silahlı saldırı soruşturmasında tutuklanan Ali Kılıçgedik, Erhan Şenyuva ve Umut Savaş Koçyiğit’in tutukluluğuna ilişkin inceleme dün sonuçlandı. Bingöl Sulh Ceza Hakimi Emre Danışman, yurtdışına çıkma yasağı ve adli kontrol şartıyla Umut Savaş Koçyiğit hakkındaki tutuklamayı kaldırdı. Hakim Danışman, diğer sanıklar Ali Kılıçgedik ile Erhan Şenyuva’nın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Koçyiğit’in avukatı Nuran Aydın, “Kolluk kuvvetleri olayın gerçek faillerini bulmak yerine, olayı müvekkilimin üzerine yıkma çabasındaydılar.’’ dedi.

Bingöl Sulh Ceza Hakimi Emre Danışman, kararında çarpıcı ifadeler kullandı. Olayla ilgili etkili bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayan Danışman şunları kaydetti: “Bingöl ilinde MOBESE kameralarının bulunması ve olay anını gösteren güvenlik kamera görüntülerinin medyaya yansımış olmasına rağmen bu görüntülere ilişkin herhangi bir detaylı inceleme sonucu, olayın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen dosyaya yansıtılamadı. Şüphelilerin telekomünikasyon yoluyla iletişimlerinin tespitine ilişkin belgelerin TİB’den olayın hemen akabinde gönderilmiş olmasına rağmen yine uzun bir süre boyunca buna ilişkin bilirkişi raporu dosyaya konulmadı. Talep yazısında eylem şeriklerinin henüz yakalanmamış olması gerekçe gösterilmiş ise de yukarıda belirtilen hususlar gözetildiğinde bu yönde soruşturma dosyasına yansıyan ciddi bir çalışma henüz yapılmadı. Kaldı ki bu hususların şüpheli Umut Savaş Koçyiğit’in olaya karıştığı ve atılı suçları işlediği yönünde kuvvetli şüphe oluşturma sonucuna vardırmadığı, halihazırda şüpheli aleyhine dosyada yalnızca yaralı polis memuru Uğur Adlı’nın kesin olmadığını beyan ettiği benzetme teşhisi ve şüpheli Ali Kılıçgedik’in ifadelerinde geçmeyen ve fakat teşhis tutanağında geçen ‘Bingöl’de Umut’tan habersiz hiçbir şey yapılmaz’ minvalindeki ibarenin mevcut olduğu görüldü. Bunların da tutuklanmayı haklı kılacak ölçüde kuvvetli delil olmadığı açıktır.”

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindekilere Kobani protestolarının yoğunlaştığı 9 Ekim 2014’te gece uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmişti. Atalay Ürker yaralanırken, Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu şehit olmuştu. Saldırının hemen ardından olayın failleri oldukları açıklanan 4 kişi Genç ilçesi girişinde güvenlik güçleri tarafından ölü ele geçirilmişti. Ancak şahısların üzerinden çıkan silahların balistik incelemesinde bunların suikastta kullanılmadığı anlaşılmıştı.
<< Önceki Haber Hakimden savcıya Bingöl 'suikasti' tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER