Haksız engellemelere isyan etti

Koza Altın'da çalışan işçilerin üye olduğu Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal, madenlere yönelik haksız uygulamalar nedeniyle binlerce işçi ve yöre esnafının işsizlik riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Haksız engellemelere isyan etti

Hü­kü­me­t’­in Ko­za Al­tın İş­let­me­le­ri bün­ye­sin­de­ki Kay­se­ri, Es­ki­şe­hir ve Gü­müş­ha­ne ma­den­le­rin­de­ki üre­ti­mi hak­sız ye­re dur­dur­ma­sı, bu ma­den­ler­de ça­lı­şan bin­ler­ce iş­çi­yi tem­sil eden Tür­ki­ye Ma­den İş­çi­le­ri Sen­di­ka­sı­’nı ha­re­ke­te ge­çir­di.

Tüm gü­cü­nü kul­la­nı­yor

Hü­kü­me­tin tüm gü­cü­nü kul­la­na­rak ma­den­le­rin ça­lış­ma­sı­nı en­gel­le­di­ği­ni ifa­de eden Tür­ki­ye Ma­den İş­çi­le­ri Sen­di­ka­sı Ge­nel Sek­re­te­ri Ve­dat Ünal, iş­siz­ler or­du­su­na ye­ni iş­siz­ler gön­der­mey­le meş­gul ol­du­ğu­nu söy­le­di.

İş­çi­ler­den mek­tup al­dık

“Ek­me­ği­miz­le oy­na­ma­yı­n” uya­rı­sı ya­pan Ünal, iş­çi­ler­den 'İş­siz ka­la­ca­ğız. Dev­re­ye gi­rin' ta­lep­le­ri­nin yer al­dı­ğı mek­tup­lar al­dık­la­rı­nı be­lirt­ti. Ünal, "Du­ru­mu ya­kın­dan ta­kip edi­yo­ruz. ÇED ra­po­ru ya da çe­şit­li dü­men­ler uy­du­ru­la­rak iş­çi­le­rin işsiz kalmasına göz yu­ma­ma­yız" de­di.

An­la­mak­ta zor­la­nı­yo­ruz

Sa­de­ce Ko­za Al­tı­n’­da de­ğil, ül­ke ge­ne­lin­de­ki çok sa­yı­da özel sek­tör­de ör­güt­lü ol­duk­la­rı­nı vur­gu­la­yan Ünal, şöy­le de­vam et­ti: "O ma­den­ler­de de bin­ler­ce üye­miz var. Bi­zi üzen şey, sa­de­ce Ko­za Al­tı­n’­ın ma­den­le­rin­de so­run ya­şan­ma­sı. An­la­mak­ta zor­la­nı­yo­ruz. Si­ya­si ge­rek­çey­le sa­de­ce Ko­za'ya yö­ne­lik adım atıl­ma­sı, bu ne­den­le iş­çi­le­rin iş­siz kal­ma­sı ka­bul edi­le­mez."

Tek­nik bil­gi­ler eli­miz­de

Sen­di­ka ola­rak ör­güt­lü ol­duk­la­rı tüm şir­ket­ler­le il­gi­li tek­nik bil­gi­le­re sa­hip ol­duk­la­rı­nı kay­de­den Ünal şun­la­rı an­lat­tı: "Ma­den­lerde in­ce­le­me­ler ya­pı­yo­ruz. Ko­za Al­tın, sen­di­ka ola­rak top­lu söz­leş­me­ler­de mu­ha­tap ol­du­ğu­muz en düz­gün şir­ket. Ver­gi­si­ni, SGK bor­cu­nu za­ma­nın­da öder, ka­yıt­lı ça­lı­şır.

En yük­sek zam ve sos­yal hak­la­rı ala­bil­di­ği­miz şir­ket. İş gü­ven­li­ği ve iş­çi sağ­lı­ğı en ile­ri dü­zey­de. Eği­tim­ler çok çok iyi. Mev­zu­at yö­nün­den hiç­bir en­ge­li ol­maz. Ne za­man ki si­ya­si an­lam­da sı­kın­tı ya­şan­dı, Ko­za Al­tı­n’­a en­gel­ler baş­la­dı."

Şe­hir­de ha­yat du­rur

Üre­ti­mi du­ran ma­den­le­rin, bu­lun­duk­la­rı yö­re­nin en önem­li eko­no­mik kay­na­ğı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ünal, "Ma­den­ler ça­lış­maz­sa, iş­çi iş­siz ka­lır­sa, es­naf da bi­te­cek. Ör­ne­ğin Gü­müş­ha­ne­’de 30-40 bin nü­fus var. Tüm bak­kal, ka­sap her şey yok ola­cak. Sa­de­ce iş­çi­le­ri de­ğil tüm şe­hir gi­de­cek" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

‘Binlerce haneye ekmek gidemez'

Şir­ke­tin, Es­ki­şe­hir Kay­maz, Gü­müş­ha­ne ve Kay­se­ri Him­met­de­de ma­den­le­rin­de hu­kuk­suz­luk ne­de­niy­le üre­ti­min dur­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Ünal şu bil­gi­le­ri ver­di: "Sa­de­ce Ber­ga­ma ça­lı­şı­yor. Şir­ket 9-10 ay­dan bu ya­na Ber­ga­ma­’dan el­de et­ti­ği ge­lir­le ka­pa­lı olan bu üç ma­den­de­ki bin­ler­ce iş­çi­ye ma­aş ödü­yor. Böy­le de­vam eder­se top­lu iş­çi çı­kış­la­rı baş­la­ya­cak. Bin­ler­ce eve ek­mek gi­de­me­ye­cek."

‘Bütün demokratik hakları kullanacağız’

Ma­den­ci­le­rin, iş­siz kal­ma­sı­nı ön­le­mek için bü­tün de­mok­ra­tik hak­la­rı­nı­ kul­la­na­cak­la­rı­nı be­lir­ten Ünal, ma­den­le­rin ol­du­ğu tüm yö­re mil­let­ve­kil­le­ri­ne mek­tup gön­de­rik­le­ri­ni ve tek tek gö­rü­şe­rek yan­lış­tan dö­nül­me­si­ni is­te­ye­cek­le­ri­ni kay­det­ti. "Ken­di­le­ri­ne, 'Ma­den­le­ri ni­ye ka­pat­tı­nız' di­ye so­ra­ca­ğız" di­yen Ünal söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: "Ko­nu­yu Türk-İş’­e ta­şı­ya­ca­ğız. Çö­züm is­te­ye­ce­ğiz. Üye­si ol­du­ğu­muz ulus­la­ra­ra­sı sen­di­ka­la­ra da hak­sız uy­gu­la­ma­la­rı an­la­ta­ca­ğız. Bun­la­ra rağ­men çö­züm bu­la­maz­sak de­mok­ra­tik hak­kı­mı­zı so­kak ey­lem­le­riy­le ara­mak ka­çı­nıl­maz ola­cak."

BUGÜN
<< Önceki Haber Haksız engellemelere isyan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER