Haliç Kongre Merkezi'nde sır toplantı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 25 Aralık yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma soruşturmasının bir numaralı şüphelisi Yasin El Kadı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Haliç Kongre Merkezi'ndeki buluşmasının fotoğrafları yayınlandı.

Haliç Kongre Merkezi'nde sır toplantı


11 Eylül saldırısının ardından Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından teröre destek veren isimler listesinde olduğu iddiasıyla kara listeye alınan, Bakanlar Kurulu kararı ile 11 Ekim 2012'ye kadar Türkiye'ye girişi yasak olan Yasin El Kadı ile Başbakan Erdoğan'ın 14 Nisan 2012'de Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplantıda görüştüğü, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da görüşmeye katıldığı iddia edildi

Karşı Gazetesi'nden Ufuk Köroğlu'nun haberine göre, soruşturma dosyasında yer alan ve bugüne dek ortaya çıkmayan fotoğraflarda Kongre Merkezi'ne önce El Kadı'nın geldiği ve bir odaya girdiği görülüyor. Kadı'nın ardından Erdoğan'ın son olarak da Hakan Fidan'ın odaya girdiği görülüyor. Kadı'nın ardından Erdoğan'ın son olarak da Hakan Fidan'ın odaya girdiği görüntülerde zirvenin yaklaşık 3 saat sürdüğü görülüyor. Üçlü zirvede ne konuşulduğu ise sır olarak kaldı.


ORGANİZATÖR: USAME KUTUB!

25 Aralık ihaleye fesat karıştırma ve yolsuzluk soruşturması dosyasındaki tespitlere göre 14 Nisan 2012'de gerçekleşen görüşmenin öncesinde de ilginç bir bürokrasi var. İddialara göre bu görüşme için 2 Nisan'da El Kadı'nın adamı Usame Kutub ile Başbakan Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan konuşuyor ve İslam alimi Seyid Kutub'un yeğeni olan Usame Kutub, 'Abi' olarak kodladığı El Kadı'nın Erdoğan ile görüşmek istediğini anlatıyor. Bir gün sonra Hasan Doğan, Usame Kutub'a Erdoğan'ın El Kadı'yı kabul edebileceğini belirtiyor.

PASAPORT KONTROLÜ DE YOK

Haber konu olan soruşturma dosyasındaki iddiaya göre bu konuşmanın ardından 14 Nisan 2012 günü Yasin El Kadı İstanbul'a ulaşır ulaşmaz Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor ancak havalimanından Başbakanlık korumaları tarafından alınan ve pasaport kontrolünden geçirilmeden yurda sokulan El Kadı, kendisine tahsis edilen araçla Erdoğan ile görüşme yapacağı merkeze geçiyor. El Kadı'nın gelmesinden birkaç dakika sonra da konvoyu ile Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ne giriş yapıyor. Görüşmeye daha sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor.

EN SON ERDOĞAN AYRILDI

Güvenlik kamerası görüntülerine göre odadan ilk olarak Yasin El Kadı 14.52'de çıktı. Ardından 14.55'te MİT Müsteşarı Hakan Fidan, son olarak da 15.20'de Başbakan Erdoğan ayrıldı. Güvenlik kamerasından edinilen görüntüler ayrıntılı olarak soruşturma dosyasında belirtildi. Dosyada Yasin El Kadı ile Başbakan Erdoğan'ın görüşmesine yönelik tek görüntülü belge olan bu buluşmada ne konuşulduğu ise sır olarak kaldı.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DÖNER DÖNMEZ

Başbakan Erdoğan, Yasin El Kadı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın zirvesini daha ilginç kılan bir ayrıntı ise bir gün öncede saklı. Erdoğan, 12-13 Nisan 2012'de Suudi Arabistan'daydı. Başbakanlık'tan o tarihte yapılan açıklamaya göre; 'resmi temaslar' için ziyarette bulunan Erdoğan'ın oradaki görüşmelerinin ana gündem maddesi Suriye ve Beşar Esad yönetimiydi. Burada Esad'a karşı 'uluslararası adımlar', bu adımlarda Arap ülkelerinin öncü olması ve bu çerçevede bir an önce adımların koordinasyonunun sağlanması konuşuldu. Erdoğan'ın bu görüşmeleri tamamlayıp yurda döner dönmez El Kadı ile görüşmesi dikkat çekiyor.

GİZEMLİ GÖRÜŞMELER ZİNCİRİ

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; Yasin El Kadı ile Başbakan Erdoğan, tam 13 ayrı görüşme gerçekleştirdi. Teknik dinlemelerden ulaşılan görüşmelere Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve Urla'daki villalarla gündeme gelen işadamı Latif Topbaş'ın da sık sık eşlik ettiği öne sürüldü.

İşte soruşturma dosyasına göre gerçekleşen görüşmeler

14.04.2012: Haliç Kongre Merkezi - Erdoğan, Yasin El Kadı, Hakan Fidan
25.06.2012: Ankara - Erdoğan, Yasin El Kadı, Hakan Fidan, Usame Kutub
01.07.2012: İstanbul (Latif Topbaş'ın evi) - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş
12.07.2012: İstanbul (Latif Topbaş'ın evi) - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş, Bilal Erdoğan
22.09.2012: İstanbul (Latif Topbaş'ın evi) - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş, Muaz Kadıoğlu
29.09.2012: Ankara - Erdoğan, Yasin El Kadı, Hakan Fidan, Halit Meşal
11.10.2012: İstanbul (Dolmabahçe Çalışma Ofisi) - Erdoğan, Yasin El Kadı
14.10.2012: İstanbul - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş
22.10.2012: İstanbul - Erdoğan, Yasin El Kadı, Sefer Turan
18.03.2012: İstanbul (Dolmabahçe Çalışma Ofisi) - Erdoğan, Usame Kutub
30.03.2013: İstanbul (Latif Topbaş'ın evi) - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş
11.05.2013: İstanbul - Erdoğan, Yasin El Kadı, Latif Topbaş, Bilal Erdoğan
09.10.2013: Resmi Konut - Erdoğan, Yasin El Kadı, Hakan Fidan, Usame Kutub, Abdulkerim Çay, Bilal Erdoğan

KARŞI GAZETESİ
<< Önceki Haber Haliç Kongre Merkezi'nde sır toplantı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER